41,5% биха гласували с "да" на референдума в Македония

Подкрепата за договора в Гърция ще е по-силна сред албанците
8 авг 2018 11:30, Елка Василева
32
41,5% биха гласували с "да" на референдума в Македония
Снимка: архив, Reuters

Мнозинството граждани на Република Македония ще гласуват на референдума за договора с Гърция на 30 септември, за който Държавната избирателна комисия /ДИК/ планира да похарчи 169 770 000 денара. Това показват цитирани от македонските медии резултати от проучване на общественото мнение, извършено от агенция М-проспект в периода от 24 юли до 1 август тази година.

На въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция" положително биха отговорили 41,5 процента, а против биха гласували 35,1 процента.

Още по темата

Мнозинството анкетирани /66,4 на сто/ са заявили, че ще гласуват на референдума, а 19,8 на сто вече са решили да бойкотират допитването. 11,9 на сто още не са решили.

Подкрепа за договора биха дали 27,4 процента от македонците, против биха били 45,2 процента. При етническите албанци "за" биха гласували 88 процента, а против - 2,2 на сто, показват резултатите от проучването.

Кампанията за референдума постепенно започва, пише БТА. Депутатът от управляващия Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Павле Богоевски вчера изрази подкрепа за допитването. "Подкрепа за този договор и на референдума, за бъдещето на Република Македония, е най-висш патриотичен акт. Затова нека на 30 септември да кажем смело, масово и с достойнство "да" на членство в ЕС и НАТО с приемане на Преспанския договор", призова Богоевски.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че до 10 септември, когато официално започва кампанията за референдума, ще съобщи дали ще призове членовете на партията към бойкот на референдума, дали да гласуват против или да го подкрепят. "Не е вярно, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция по този въпрос. Многократно сме казвали и повтаряли становището си по отношение на принципа на промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име", каза Мицкоски в интервю за тв Канал 5.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: македонияреферендум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
10
 
! Отговори
никога гювеч за тия преди 5 години
миналата година разправяха че било обида българския паспорт сега пак им бутаме яко гювеч и пак ни плюят представям си като ги приемат заради нас в ЕС И НАТО тогава как ще ни плюят неблагодарни кучета са тия. браво на гърция че си отстоява историята интереса и ги мачка да си знаят мястото
6
5
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
В момента в играта - христяни срещу ислям на Балканите ние го играем на страната на исляма. И преди 600 г. пак беше така и свършихме зле. Сега - не знам. дано ББ да е много умен.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето медии в МК се конролират от Груевски и затова има толкова против, но албанците ще бутнат едно рамо.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз съм политик, който винаги внимава за изявите, които не са в услуга на нашата Македония. Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества. Аз съм горд, че съм първият премиер, който чества Илинден, като се поклони на гроба на Гоце Делчев", заявява Заев в интервю пред за 1ТВДа чуем реакция на БГ правителството относно думите на Заем, или тактично ще си премълчим???Външната ни, която подписа ИК, ще каже ли нещо? А ще си подаде ли оставката???
3
5
 
7
 
! Отговори
дрис преди 5 години
Подкрепа за договора биха дали 27,4 процента от македонците, против биха били 45,2 процента.КОЕ Е ВЯРНО? ЗАГЛАВИЕТО ИЛИ НАПИСАНОТО ПО-ДОЛУ?
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
писна ни от нагласени резултати
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФЕЙК НЮЗ