Рекорден спад: Турската лира се срина спрямо долара!

Причината – охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон
10 авг 2018 09:30, Петя Славова
176

9813 гледания   |  Още видео

Нов рекорден спад на турската лира спрямо американския долар. Тя вече се търгува за над 5,4 лири за долар.

Причината – неуспешните преговори между американски и турски представители около наложените американски санкции срещу двамата турски министри на правосъдието и на вътрешните работи, в началото на месеца.

Още по темата

Рестрикциите са заради задържането от Анкара на американския пастор Андро Брансън. Спадът на валутата започна в началото на седмицата. Пазарният шок донесе трус и на потребителите в Турция. Цялата ситуация се отрази негативно и на продавачите, предава Bulgaria ON AIR.

Пастор Андрю Брансън, който беше задържан преди година и половина в Турция, е обвиняван за връзки с терористични организации.

Турските политици не коментират случващото се на валутните пазари, но обикновените турци смятат, че обтегнатите отношения между двете страни не са единственият проблем.

През тази година лирата загуби почти една четвърт от стойността си. Анализатори отдават това на желанието на Ердоган за по-голям контрол над паричната политика на страната.

Изгледи икономиката на Турция да се върне към разцвета си няма. Инфлацията е почти 15 процента, а охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон едва ли ще се подобрят скоро.

 


176
Още по темата: АнкараТурциялира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 месеца
До 157
Китай дори изкупува долари за да си държи валутата ниска (за да имат добър печеливш износ) за разлика от Турция където 1 човек мисли,че разбира и знае от всичко. Може да е добър политик или добър в нещо друго, но няма как да си и добър икономист и добър художник ..... С всяка стъпка грешат. И това с призива да си продадат доларите е още по смешно :) В крайна сметка като искат да си купят петрол или да връщат дълга ще им искат долари или евро :) Дори и руснаците ще искат долар/евро
162
2
 
9
 
! Отговори
Русомраз преди 5 месеца
Султана май ще види скоро къде cepaт гладните?
Така става с всеки който се заиграва с чебурашките!
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Знаете ли, че префи години пиратите са грабили и са давали 50% от вдичко на кралицата ук, някой да коментира? Как е станала империя.
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има държави с колонии, които узползват труда на други, има държави, като Норвегия, където мисля беле 7 часа пон-петък работа и са богати, ама щото точат нефт и война не са имали, има и такива с оръжия сащ, Русия, има и други, но общо взето или са ползвали труд или богатства под тях, като оае, куврейт, бахрейн и тн.
159
11
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
За България НЕ Е добре Турция да е зле.

За България е добре Проссията да умира.
158
1
 
9
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Нека стригането на овцете из Анадола започне сега!
157
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 158

Ще поживеем, ще видим. Турците да стискат палци.
156
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
TURKIE KE SE OPRAVI BULGARSISTAN NIKOGA
155
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Държави като Китай, Ю. Корея, Япония, Израел, Ю.Африка, Норвегия, Швеция, Бразилия, Исландия, Дания и т.н. и те нямат силни валути ама са едни от най-богатите страни в Света. ФАКТ!!
_____
Наистина трябва да си икономически инвалид за да напишеш тази глупост, Япония и Китай имали слаби валути, ти въобще имаш ли връзка с мозъка, въобще по какво определяш силата на една валута, явно не по нейната стабилност
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 154

Ами като го знаеш защо пишеш глупости? Какво или кого защитаваш? Не мога да ги проумея такива като тебе - набъркват неща които нямат никакво отношение - "ганчовци" и не знам си какво, само за да обидят А тук изобщо не става въпрос за България, а за взаимоотношения между Турция и САЩ. Турция се отдалечава от западния модел и това е факт. Но не знам докъде ще стигне всичко това. Дано турците не станат нация просешка. Ако това стане вината ще е само на Ердоган.
153
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 148

Ами там е работата - Ердоган еднолично казва. Откога той определя икономическото положение? То не се ли определя от нещо друго - състояние на пазара, вътрешна икономическа стабилност, положителен търговски баланс, стабилност на местната валута спрямо международните и други подобни. Все неща от пустата западна капиталистическа икономика. Не съм видяла някой така да обсебва неща, които не са му в ресора. Ще затрие всичко, въобще няма да се замисли.
152
6
 
0
 
! Отговори
до 153 преди 5 месеца
Благодаря за инфото, но аз това го знам много добре, обаче това него знаят вашите Ганчовци. Пишат само, че лирата се е топяла и какво от това? Турция много добре знае как да си ги печели и си ги печели в момента тези така наречени 'важни валути', но знам че вашите "големи икономисти" веднага ще изкочат, за това не ми се обяснява защото на такъв материал не можеш да им обясниш.
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 152
Тези държави нямат силни валути и не е нужно защото никой на международните борси, в международния икономически и търговски обмен не оперира с тях. Оперира се главно с евро и долари. Икономиката не е затворен цикъл, който съществува само в рамките на съответната държава. Тези страни са богати, защото имат много от тези важни валути и знаят как да си ги печелят. А Турция губи възможността да печели долари. Дори евро, ако искаш. не мисля, че това е умно.
150
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държави като Китай, Ю. Корея, Япония, Израел, Ю.Африка, Норвегия, Швеция, Бразилия, Исландия, Дания и т.н. и те нямат силни валути ама са едни от най-богатите страни в Света. ФАКТ!!! Турската лира се топяла и какво??? Българският лев е силен спрямо лирата, но това не променя факта, че Ганчо мизерства.
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ердоган Мочурливия започна своята политика на срив на икономиката по западен модел. Сега ще прави икономика по средновековен модел - разбирай близкоизточен такъв. Само че забравя едно - арабите нямат икономика, но имат петрол който ще им доставя така необходимите долари и при такова положение на нещата, докато на него откъде ще му дойдат? И скоро неговият така "обичан" народ ще стане народ от просяци. Ей това ги чака турците. Да си стягат шалварите.
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"и къде съм казал че не харесвам хората там или ги мразя, никъде, да малко са ми странни с тяхната наивност да вярват на популисти като Ердоган, "

Наивни сте Вие...
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"един емигрирал до сега няма в Турция, щото е много богата :))))))"

В бг има ли...
146
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шопе... Ердоган е лош за банкерите оти им каза още в началото да махнат плаващите лихви, лош за лекарите защото им каза или работиш само в болницата или в частната ти клиника, лош е за фериботчии оти прави мостове, лош е за евроатлантиците защото не им казва евала... лош ама за КОИ...
145
4
 
5
 
! Отговори
до ДА преди 5 месеца
Ами ти като не си излизал от панелката от както си се родил, от къде да знаеш да ли има или няма емигрилали в Турция. Ама с такъв материал за какво да спориш?
144
6
 
6
 
! Отговори
да преди 5 месеца
един емигрирал до сега няма в Турция, щото е много богата :))))))