Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!

"Не се страхувайте", скандираха демонстрантите в Букурещ
11 авг 2018 22:30,
154
Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!
Снимка: Reuters

Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени протести. Ден по-рано се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция и 455 души, включително трийсетина полицаи за борба с безредиците, имаха нужда от лекарска помощ.

И тази вечер протестиращи се събраха пред сградата на правителството в Букурещ, на същото място, където вчера се стигна до насилие. Те носеха румънски знамена и знамето на ЕС и скандираха: "Не се страхувайте! Румъния ще се надигне!". Полицията ограничи движението на коли в района, информира БТА.

Още по темата

Критици на управляващите казват, че Румъния е престанала да се бори с корупцията, откакто през 2016 г. на власт е дошла социалдемократическата партия. Недоволните призовават правителството да подаде оставка и да насрочи нови избори.

Полицията защити използването на сила вчера срещу демонстрантите и каза че столичните власти са им казали да разчистят площад "Виктория". Освен това демонстрантите няколко пъти са били предупредени да се разпръснат, но не са се подчинили.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите, някои от които замеряха полицаите с камъни, бутилки и димки.

Вътрешният министър Кармен Дан каза, че силите на реда са действали не срещу мирните демонстранти, а само срещу опасни хулигани, които атакували "държавната власт". Но президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото правителство, осъди "жестоката намеса" на силите за борба с безредици.

Трима журналисти също обявиха, че са били жертва на полицейско насилие. Сред тях е и оператор на австрийската обществена телевизия, който отразявал вчера протеста и бил ударен с палка.

Сред протестиращите вчера имаше много румънци, работещи в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
10
 
! Отговори
русе преди 5 години
те това е политика.техния министър-председател каза че ще иска импийчмънт за президента а той им отговори с протести.а при нас нищо не се получава даже и митинги само по 1000 до 5 000 човека.
3
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато мечката заиграе у съседа, чакай я и у вас!
2
31
 
23
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Те носеха румънски знамена и знамето на ЕС и скандираха: "Не се страхувайте! Румъния ще се надигне!"Виждате ли.А при нас разни биологични от падъци като Волгин, Райчев и Нинова ни агитират да стъпчем знамето на ЕС и сами да си нахлузим путински оглавник. Нет, дорогие ребятки, не получится...
1
22
 
22
 
! Отговори
Ма йдн чик преди 5 години
Дедо Зорош пак е развързал кесията.Шъ има доларес.