Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!

"Не се страхувайте", скандираха демонстрантите в Букурещ
11 авг 2018 22:30,
154
Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!
Снимка: Reuters

Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени протести. Ден по-рано се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция и 455 души, включително трийсетина полицаи за борба с безредиците, имаха нужда от лекарска помощ.

И тази вечер протестиращи се събраха пред сградата на правителството в Букурещ, на същото място, където вчера се стигна до насилие. Те носеха румънски знамена и знамето на ЕС и скандираха: "Не се страхувайте! Румъния ще се надигне!". Полицията ограничи движението на коли в района, информира БТА.

Още по темата

Критици на управляващите казват, че Румъния е престанала да се бори с корупцията, откакто през 2016 г. на власт е дошла социалдемократическата партия. Недоволните призовават правителството да подаде оставка и да насрочи нови избори.

Полицията защити използването на сила вчера срещу демонстрантите и каза че столичните власти са им казали да разчистят площад "Виктория". Освен това демонстрантите няколко пъти са били предупредени да се разпръснат, но не са се подчинили.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите, някои от които замеряха полицаите с камъни, бутилки и димки.

Вътрешният министър Кармен Дан каза, че силите на реда са действали не срещу мирните демонстранти, а само срещу опасни хулигани, които атакували "държавната власт". Но президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото правителство, осъди "жестоката намеса" на силите за борба с безредици.

Трима журналисти също обявиха, че са били жертва на полицейско насилие. Сред тях е и оператор на австрийската обществена телевизия, който отразявал вчера протеста и бил ударен с палка.

Сред протестиращите вчера имаше много румънци, работещи в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
43
 
! Отговори
Боил преди 5 години
Няма нужда румънците да го дават по-тихо.Комшиите не са заспали - те са в кома.
23
5
 
18
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Във Япония нямаш право да протестираш. Културата им не го позволява мисловно. Друго е да се яви цар тиква по телевизията и да почне със глупостите си. Боко свали летвата на кота - 2
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краденето от страна на гербавата мафия е така демократично и така одобрено от големите началници, че не ни остава нищо друго, освен да го аплодираме!
21
15
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
и противници и привърженици на русия говорят и пишат на руски.е как така.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да не смущаваме гербавите крадци, защото иначе ще дойдат комунистите или пък Йети и ще откраднат всичко!А тогава...оставете ни нас, ама Мис Бикини?Тя ще плаче и ще е разстроена. А е така самотна в далечната Барселона...
19
15
 
7
 
! Отговори
Балканите ги е страх преди 5 години
Червените айдуци гледат какво става в Румъния с ,,цоцалистите''.И продължават да натискат за властта като пиян през ***.Изобщо не им пука че народът ще ги изрине като ,,гюбре'' само за една неделя,при тях девизът винаги е бил ,,ден, година храни''.За тях е достатъчен и 1/4 мандат,и ще опоска всичките бюджети до дъно.Винаги когато докопат кокала,и безкрайните им роди,се се нареждат на опашката за концесии,с еднодневните си фирми.Тези фирми са само за държавни концесии,имат ги с хиляди.
18
25
 
8
 
! Отговори
Куманиз преди 5 години
Тия щом веят европейските знамена, ясна е работата... случаааййно някой им е "подшушнал" $$$ с тези знаци. То се видя какво е Европа, дрехи, храна, стоки второ качество и коли трета употреба. Ниски заплати, че западняците да не се мъчат да си изнасят производството чааак у Китай! Хем евтинко, хем без мита, че и под ръка. Да живее "обединена" Европа и платените и протестиращи!
17
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Допуснахме да се подиграват с нашите майки и бащи, работили цял живот! Допуснахме да си развъждат пoдчовешки същества за гласоподаватели!Допуснахме да ни обясняват как десетократно по-малко възнаграждение от това в нормалните държави ни е предостатъчно!И не протестираме?Наистина заслужаваме да изчезнем!
16
2
 
10
 
! Отговори
Куманиз преди 5 години
Кой протестира в Япония и защо?
15
7
 
2
 
! Отговори
А+ преди 5 години
А за протестите в Япония не смеете ли да пишете ?)
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда си имам работа с дълбоко засегнат рузки унтер менш... Нима не съм се изразил ясно за какво се боря, Ваня? Тупой, что ли? Включай мозги, епта!
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазете тишина!Да не събудите българите!Ха ха ха ха
12
9
 
0
 
! Отговори
Wwww преди 5 години
До ПрофесорКоито са сложили минусите тук, нещо не са разбрали за какво става дума
11
5
 
18
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
До Тиквата е идол!Все пак да не забравяме, че е бил охрана на Патрона си - Бай Тошо!
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-тихо,да не събудите комшиите!
9
4
 
27
 
! Отговори
Тиквата е идол! преди 5 години
Много е важно да не ядосваме нашия Цар, Спасител и Господ Бог! Защото закъде сме без Него?Той е еманацията и каймакът на българската нация!Само Той може да ни гарантира вечен мутренски рай, в който силните грабят всичко, а слабите получават шутовете в главата!Нямало по-достоен държавник от Него!Ако наистина е така, нека да изчезнем по-бързо!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговаряй шут,не се прави на интересен!
7
2
 
15
 
! Отговори
К преди 5 години
И Тук Трябва
6
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гербавия Тиквостан цари вечен мир и текат реки от мед и мляко, пенсионерите получават 80 евро месечна пенсия, а майките на деца с увреждания са агенти на злото, които клатят най-доброто правителство в света...Срам ме е, че съм българин!
5
7
 
20
 
! Отговори
Професор преди 5 години
България - Остров на Стабилност и Просперитет благодарение на разумното, строго но справедливо управление на Генералисимус Борисов.