Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!

Спада на лирата - планирана от тези, искали да свалят правителството
12 авг 2018 15:45, Петя Славова
186
Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отвхърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като "волиталлност", която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръм удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-прозентов спад на лирата в петък като "ракетите на икономическата война, водена срещу Турция, пише "Фокус".

Още по темата

Според Ердоган, тези, които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 г., сега се опитват да ударят страната през нейната икономика.Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.

"Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика", заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в черноморския крайбрежен град Ризе.

"Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза", заяви той, добавяйки, че изходът от "валутния план" е да се засили производството и да се "минимизират лихвените проценти".

Турската лира изгуби около 40% от стойността си само през тази одина, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ. Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси - от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.

"Ердоган също така намекна за "Краен срок" за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. "Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18.00 часа... Това не е някоя случайна страна. Това е Турция", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щатите са светлото минало - Ердо е тъмното бъдеще.И накрая печели третият - този с мега-бензоколонката и Менделеевата таблица под нозете си.А пари всеки може да си напечата...Като вестниците...
13
5
 
27
 
! Отговори
Естествено че няма преди 5 години
Никаква криза защото зетят на султана е и финансов министър ;)За всичко е виновна Америка !Да ви е познато това ?
12
8
 
25
 
! Отговори
Гладни мадури преди 5 години
Ер Доган е турският Мадуро!
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, боже, няма да се отървем от тази напаст. Как може да е толкова *** тоя така наречен президент? Откога взе да му разбира и от икономика? Да не се ежи много защото засега Щатите все още го търпят. Не знам докога обаче. Би станало много добре, най -вече за международната общност този да се заслепи още повече от собственото си величие и да продъни Турция. Нека тогава турците излязат на протест за да го свалят. Ама ме съмнява, защото те самите си станаха най - големите блюдолизци.
10
14
 
15
 
! Отговори
За 7 преди 5 години
Същото го чака и големият приятел на Турция, г-н ПутинБяха се помислили за некви фактори по времето на неката черна МарияНо Тръмп играе в друга група С един туит им скапа кочинитеАми ако пусне два?
9
5
 
24
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Щом Ердоган казва ,няма да лъже я ! Султана каже ли нещо значи е така ! Точка по въпроса !
8
6
 
29
 
! Отговори
Тайно и полека преди 5 години
За един месец Турция СК е продала половината златни резервиРаята естествено нищо не знае за това
7
6
 
28
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 5 години
Добре дошъл в новия свят Ердогане, САЩ и техните васали ще ти купуват вмирисаните пари на каквато си поискат цена, точно ти беше най-големият васал на САЩ. Нали знаеш поговорката, който копае ГРОБ другиму сам падa в него, сърбай си попарата и не мрънкай кат вдовица.
6
5
 
31
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Тоз е по- нагъл и от нашенски комунист!
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Slugata trumpesko e pod golqm natisk gospodarite'mu ot chifudistan sa besni na Erdogan
4
3
 
23
 
! Отговори
Ер Доган преди 5 години
Давайте златото, долапите и еврата - да ги взема аз!
3
3
 
30
 
! Отговори
Султана преди 5 години
Зетя и само Зетя ще ни оправи икономиката!Така каза дъщерята!
2
5
 
31
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Наште скурзианти от края на 80-те да не почнат да си идват?
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко ми са българските проблеми сега и за турските да мисля.