За втори път: Румънците срещу правителството си

Демонстрацията премина без инциденти, събра 40 000 души
12 авг 2018 10:00, Петя Славова
97
За втори път: Румънците срещу правителството си
Снимка: БТА

Хиляди румънци протестираха за втори пореден ден вчера в Букурещ и други големи градове против корупцията и настояваха за оставка на правителството. Демонстрациите преминаха без инциденти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

По данни на Аджерпрес повече от 25 000 души са участвали в протеста пред сградата на правителството на столичния площад "Виктория". Според Ройтерс демонстрантите са били около 40 000, по-малко от 100-те хиляди от предишната вечер.

Те протестираха срещу политиката на левоцентристкото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на демократите и либералите, настоявайки за неговата оставка и предсрочни избори. Протестиращите носеха румънски знамена и знамена на Европейския съюз, надуваха вувузели и скандираха: "Оставка!", "СДП - червена чума", "Румъния събуди се!" и "Няма да си тръгнем!".

На площада бяха разположени подразделения на жандармерията и пролицията, както и линейки. Автомобилното движение в района беше ограничено. Участниците в мирния протест започнаха да се разотиват около 23,00 часа, съобщава БТА.

Хиляди румънци, недоволни от опитите на политиците да декриминализират корупционни престъпления, протестираха вчера и в градовете Клуж, Сибиу и Брашов в Трансилвания, в Тимишоара на границата със Сърбия и в източния град Яш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така , така браво, чета много смислени коментари!Българина трябва да си натиска парцалите и да търпи, всичко без да мрънка!Да се остави спокойно да го стрижат и крадат, да бъде най беден и болен в ЕС, но в никакъв случай да не протестира!Да не се подвежда по умни и красиви, а да слуша какво му казват грозните и простите!Да не клати по никакъв начин стабилността на Бойко,олигарсите , картелите и мафията!Да не пита как Пеевски за 2г. спечели 78 млн лева, как Бойко купува вили за любовници в Б
28
3
 
14
 
! Отговори
ммда преди 5 години
А кога ще ги стигнем румънците?!?
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците избират комунистите на власт и после протестират ... ами защо ги избрахте?!Не се ли научихте, че от комунист нищо не става ?Сега си протестирайте на воля.Дано си научите урока.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това си е някакъв Майдан. Вижте само какво е участието на хората от чужбина...аре стига номера.Чак пък толкова загрижени какво става в Румъния, че организирано се извозили за протести????
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ;-)Абе казах ти че не ме интересува Орешарски бе ***! Ако имаше нормална власт, и той и Боко, и ГЕРБ - ове и БСП - та, и всички грабили България, трябваше да са в затвора!Интересува ме ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-БЕДНИЯ, НАЙ-БОЛНИЯ, И НАЙ-БЪРЗО ИЗЧЕЗВАЩИЯ НАРОД В ЕВРОПА???Другите дитирамби и опорни точки си ги пази за партийните сбирки
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията е начин на управление на колонията .. Всички корумпирани си пращат да учат в САЩ и парите си държат в САЩ.. Елита ни граби с помощта на империята на злото окупатора САЩ.. Това е смисъла на туземните елити да се присъдинят към НАТО и ЕС - с помощта на Империята можеш да събереш повече данъци , и да грабиш повече.
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликато между народ и *** е точно тази! Да се вдигнат десетки хиляди с една обща кауза и да излязат на улицата, това е народДа стоят по терлици, да пият ракия и да псуват вкъщи, докато им разбиха и окрадоха страната, докато потъват все повече в мизерия, и на всичкото отгоре все още са разделени на сини и червени и се мразят и псуват! Това е ***! Затова на калпавите народи им вземат страните под носа! Български народ като термин трябва да се смени с българска ***
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краткото управление на кабинета Орешарски беше план на ГЕРБ и Местан за компрометиране на единствената алтернатива, за да може гербулята да управляват вечно, и ако не сте доволни от безобразията ви - да размахват като плашило Орешарски!Ама вие сте толкова прости че не можете да го разберете
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ;-)Не ме интересува никакъв Орешарски, и той и вашите герберски *** са от едно котило! И с Орешарски и с Боко, все сме най-бедни, най-болни и най-бързо топящия се народ в цяла Европа! Като свалихте Орешарски Боко с какво повиши жизнения стандарт на българите?
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалките и смешни протести срещу Орешарски не свалиха правителството. Свали го Лютви Местан на чаша кафе с Боко. ДПС свали Орешарски. А Местан после избяга в турското посолство, т.е. може самият Ердоган да е замесен, и Турция.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е вече невъзможно да събереш повече от 20 човека, и те играят хоро пред парламента! С това се доказва едно:Или хората са доволни от мизерията в която живеят, или са тотално зомбирани вече! България е в катастрофално положение, но тук изглежда вече на никой не му пука! Пред очите им нагло се краде и лъже, и спят! Докараха ги до просешка тояга и спят! Корумпирани мафиоти управляват страната им и спят! Щом това ви харесва, ми не вземайте пример от румънците! Няма смисъл!
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка ли ? Комунист стиска власт като умрял -свещ.
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестите вече станаха бизнес и професия. Поръчват протести на пр агенции, плащат. Важно е кой плаща и поръчва музиката. Дали наистина народът протестира, или някой от чужбина не му харесва правителството.
16
4
 
10
 
! Отговори
ПРСлавейков преди 5 години
Народ, а не мъpшa....
15
2
 
1
 
! Отговори
За да има мир преди 5 години
нудистите - в Заир. Там е вечно лято - всичко е плажове и местните ще ви обикнат - без разлика на половете
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията на начин на управление на Колонията.. Какво ще се промени ако Сорос назначава съдиите , ще почнат , *** , бежанци да ви съдят за нема нищо..
13
6
 
12
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Интересно сценария в Румъния е подобен на този в България при Орешарски. Лозунга "Против корупцията". Все едно в Румъния нямаше корупция в предишните преди да дойдат СДП на власт тази година. Да си спомним как и наще се прибраха от чужбина да викат срещу Орешарски. Найо Тицин от Франция, Едвин Сугарев от САЩ. Как скочаха срещу заема на Орешарски от 1 милр. но ги нямаше две години по късно когато техния човек Борисов изтегли 16 милр. Викачите тогава получиха не малки суми ($) от западни НПО-ТА.
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хубаво го казва тук един от коментиращите. Избираш си сам правителство което после се мъчиш да сваляш с протести. Пълна простотия. Ама румънци, какво да кажа. Въобще не им се възхищавам. при тях да протестираш стана национален спорт. Били убили семейство Чаушеску. И какво от това? Да убиваш въобще не е чест. Ставаш същия, каквито са били убитите. Въобще не ми се слуша и занимава с румънци.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахах, румънците, които са с доста по-високи доходи и стандарт от българските, протестират, а заспалото българско стадо блее и послушно дава да го стрижат!Българския покорен народ е мечта за всяко едно правителство по света
10
2
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КЪДЕ СА НАШИТЕ ПРОТЕСТИ...