За втори път: Румънците срещу правителството си

Демонстрацията премина без инциденти, събра 40 000 души
12 авг 2018 10:00, Петя Славова
97
За втори път: Румънците срещу правителството си
Снимка: БТА

Хиляди румънци протестираха за втори пореден ден вчера в Букурещ и други големи градове против корупцията и настояваха за оставка на правителството. Демонстрациите преминаха без инциденти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

По данни на Аджерпрес повече от 25 000 души са участвали в протеста пред сградата на правителството на столичния площад "Виктория". Според Ройтерс демонстрантите са били около 40 000, по-малко от 100-те хиляди от предишната вечер.

Те протестираха срещу политиката на левоцентристкото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на демократите и либералите, настоявайки за неговата оставка и предсрочни избори. Протестиращите носеха румънски знамена и знамена на Европейския съюз, надуваха вувузели и скандираха: "Оставка!", "СДП - червена чума", "Румъния събуди се!" и "Няма да си тръгнем!".

На площада бяха разположени подразделения на жандармерията и пролицията, както и линейки. Автомобилното движение в района беше ограничено. Участниците в мирния протест започнаха да се разотиват около 23,00 часа, съобщава БТА.

Хиляди румънци, недоволни от опитите на политиците да декриминализират корупционни престъпления, протестираха вчера и в градовете Клуж, Сибиу и Брашов в Трансилвания, в Тимишоара на границата със Сърбия и в източния град Яш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
10
 
! Отговори
48362518 преди 5 години
Ей ,че хубави хора са тия румънци , как се организират срещу елита на държавата ,бият ги ,убиват ги ,затова и са достойни за уважение ,къде сме ние ,кога ще стане така ,че да идем в София и по този начин.
8
1
 
18
 
! Отговори
Дивия изток преди 5 години
Нашите протестиращи са по морето сега, ядат кюфтета и пият бира...България ще почака с корупцията да се захлади малко
7
0
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Ние отдавна сме скопени.
6
1
 
7
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
Избират си ги и след няколко месеца излизат на протест да ги свалят. И след това пак си ги избират. Не разбраха ли братята румънци, че червената чyма е универсално зло! Никого нищо добро не чакай от комунист, още по-малко ако е обсебил властта.
5
2
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Кефят те убийствата без съд и присъда - от семейство Каскетови ли си?
4
7
 
4
 
! Отговори
Пхахаха преди 5 години
Теа се топят бе - вчера беа къде сто бона - до вторник - среда и ще им заспи револуцията
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ! Румънците някога убиха Николай и Елена Чаушеску. И сега може същото да се случи с новите крадци на румънския народ.Румънците са много по-смели от българите. Българите все още биват разделяни от различни партии. Народа трябва да се абстрахира от партиите и да накаже всеки държавен корупционер, независимо от това коя партия си е разперила чадъра над неговите кражби..
2
12
 
9
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Долна работа !Това са хора манипулирани отвън!Не може всяка година да има избори , смешно е!Хвана ли се за корупцията !Че тя в Румъния е цвете в сравнение с България или с Германия , Италия и т.н. За САЩ да не говорим - там нещата с корупцията и престъпността са необратими и огромни!Но от десните друго освен погроми и жажда за власт друго не се очаква!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде и ние..