Балканите - кошмарът на бежанците

Бият ги, бият се, взимат им телефоните и парите
19 авг 2018 14:15, Александър Попов
127
Балканите - кошмарът на бежанците
Снимка: Reuters

Полицията им взима парите и телефоните, понякога ги бие. Звучи познато, но не е в България. Откакто страните в ЕС започнаха да си подхвърлят мигрантите като горещ картоф, полицейското насилие нараства, пише "Дойче веле".

Бежанци в хърватски лагер

Бежанците в палатковия лагер в босненското градче Велика Кладуша се редят за храна. Мъж на средна възраст излиза от опашката и се приближава до нас. Алжирецът съблича тениската си и ни показва белезите по окървавения си гръб. Виждали сме такива наранявания на многобройни снимки в социалните мрежи. Твърди се, че са причинени от хърватската полиция.

В разговор с ДВ 9 от 10 бежанци, които са се опитали да влязат в Хърватия от северозападна Босна и Херцеговина, се възмущават от "отвратителното" отношение на хърватската полиция. Разказват за побой, откраднати пари и счупени телефони. Хърватските служители им попречили да подават молба за убежище и ги принудили да се върнат обратно в Босна и Херцеговина. Бежанците, с които разговаряме, ни молят непременно да разкажем историите им: "За да разбере Европа какво се случва".

Имаше хора със счупени ребра

Снимки на алжиреца с окървавения гръб бяха публикувани в интернет от хуманитарната организация No Name Kitchen. Техни доброволци помагат на бежанци в Италия, Сърбия и Босна и Херцеговина, като им осигуряват храна, одеяла, облекло и достъп до санитарен възел. No Name Kitchen е част от международна мрежа, която разпространява информация за полицейско насилие над бежанци на Балканите. На уебстраницата им www.borderviolence.eu е публикуван списък с 200 случая на полицейско насилие от началото на 2017 г. насам. Инцидентите са от границите между Хърватия и Сърбия, Сърбия и Унгария и Босна и Хърватия.

"Всеки ден изникват по един или два нови случая. Нямаме капацитета да документираме всички", казва пред ДВ Марк Пратлус от No Name Kitchen.

"Насилието е систематично и всекидневно. Това ще го чуете във всички бежански лагери. Вчера бяхме на автогарата във Велика Кладуша, където бяха пренощували 25 души. Четиринайсет от тях станали жертва на побой, имаше дори хора със счупени ребра".

Мигранти, които Хърватия принудително връща в Босна и Херцеговина потвърждават, че отношението на тамошната полиция било изключително брутално. В един от свидетелските разкази, публикуван на www.borderviolence.eu, 47-годишна иракчанка разказва, че тя и 14-годишният ѝ син били пребити без никаква причина. Жената споделя, че полицаите им взели телефоните, парите и един лаптоп.

Този случай не е единственият, предупреждават неправителствени организации.

Полицията: от помощ към насилие

"Принудителното връщане и възпрепятстването на молбите за убежище са в разрез с националното и с международното хуманитарно право", казва Емина Бужинкич от инициативата в помощ на бежанци "Добродошли", зад която стоят повече от 60 хърватски граждански организации. Бужинкич и колегите ѝ смятат, че промяната в поведението на хърватските органи на реда (от помощ към насилие) е резултат от новата бежанска политика на Европа, която можела да се формулира като "задържане и връщане". На два пъти през 2017 г. "Добродошли" информирали Министерството на вътрешните работи в Загреб – и в двата случая с подробни бележки за многобройни насилствени връщания на бежанци. "Още чакаме отговор", казва Бужинкич. В имейл до ДВ хърватското вътрешно министерство заяви, че "проверките на досегашните сигнали за полицейско насилие и отнемане на лична собственост са установили, че органите на реда не са ползвали средства за принуда". По техни думи, правата на бежанците се зачитат.

По-нататък в имейла четем: "Република Хърватия има работещо и ефективно споразумение с Босна и Херцеговина за връщането на онези мигранти, които са влезли в страната нелегално". Но в изявление пред медиите босненският министър на сигурността Драган Мектич контрира хърватските си колеги и каза, че "двустранното споразумение изобщо не работи".

Мигрантите се бият и помежду си

Петер ван дер Ауверарт, ръководител на "Международната организация за миграция" в Босна, споделя, че служителите му чували много разкази за насилствени връщания, но нямало как тези истории да се верифицират: "Знам и за насилия между самите мигранти, тъй че понякога е трудно да се определи произходът на нараняванията".

Откакто хуманитарни организации трайно наблюдават полицейската работа на границата между Хърватия и Словения, много повече бежанци подават молби за убежище в Словения. Но и там правата на мигрантите са системно нарушавани, казва Андрей Курник, преподавател във Факултета за социални науки в университета в Любляна. Според него, страните в ЕС се притискали взаимно, като затваряли границите си и заплашвали съседните държави: "Ексцесиите на хърватската полиция започнаха, когато словенският заместник-министър на вътрешните работи Бостян Шефич се закани да вземе драстични мерки, ако Хърватия не спре потока от бежанци", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
12
 
6
 
! Отговори
Прав си,ЦРН ГРЪК преди 5 години
Наш Цецо,па и Боко - ако се изтипосат тука в ей такъв тоалет и по-небръснати - оди ги питай сирийци ли са или от Либия...Вальо Симеонов и Воленко - също! Каракачанката само дет се белей но на 15 българе по един светъл се пада...
76
5
 
46
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ ЗАКОНИТЕ преди 5 години
Естествено тези нахалниц си заслужават боя.Какъв "бежанец"е споменатия алжирец??Защо не нахлуят в САЩ или КАНАДА- не само бой ще отнесътНаписалият статията да си изясни за себе си: 1/ кои са бежанци 2/Къде се считат бежанци;СЪВСЕМ ЯСНО: ВЛИЗАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА БЕЖАНЦИ СЪГЛАСНО МЕЖДУНАРОДНИТЕ НОРМИ - ПОДЛЕЖАТ НА НЕЗАБАВНО ВРЪЩАНЕ В ТУРЦИЯ
75
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези на снимката и африканците имат предостатъчно територия на разпространение на вида си.Европа е за европейските народи.Тук няма нищо за тях.Подлъгаха ги разни НПОта и брюкселските зелки че ще получават блага наготово.Спонсорираха ги саудитци и катарци за да се отърват от плявата, и те наивниците тръгнаха.И на това се вижда вече края.Да се връщат обратно по родните си места.Нямат друга алтернатива.Тук не са желани.Полиците идват и си отиват."Бежанците" да не са се подлъгвали.
74
2
 
37
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Кошмари имат само тези, които пуснат този матрял на теритотията си. Защото матряла не е узрял за живот в Европа, бяга от война, преди всичко от мизерия, но вместо интеграция, пренася проблемите и най-вече манталитета си до европейското общество. Дори вярата им не ми пречи толкова, колкото средновековната им инерция и наглост. Просто са разбрали, че най-изгодното, неолиберализма владеещ навсякъде из Западна Европа, за тях е същевременно и най-голямата слабост на Европа а местните са слаби хилки.
73
2
 
43
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Злата вещица Меркел пак продължава да натиска ББ да приема обратно нашественици по примера на Гърция.Той отказва защото ако приеме това ще е абсолютено фиаско за него.Българите не желаем никакви араби и африканци на територията ни.Ограда и с Гърция и прмахване на зелената граница за да не пълзят от там нашествениците към България.
72
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хотелите на Дубай и Риад ги очакват с нетърпение.
71
1
 
58
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Ето такива новини се радвам да прочета! Организираното завъждане на на паразитти в Европа отива към провал! И не благодарение на запада, а на Балканските народи. Защото тук хората имат родова памет и знаят на какво е способна религията на мира. Бой, ебббамнн и балканска музика. И шут вфауспуха, ама толкова силен, че да се приземят чак в пещерата от която са изпълзяли.
70
1
 
35
 
! Отговори
Не са кошмар! преди 5 години
Гости са! Официално поканени.Преди 72 год тогавашният немски канцлер покани Ч.Армия - сегашният покани Черната - това се нарича приемственост в политиката - а немците са традиционалисти.
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканите никога не са имали колонии по бежанските места и територии освен Турция и Гърция,но те са тесни ивици известни отпреди на Балканите как ИВИ,че и се разширили продължение на РИ и по принцип не балканците са ги били и завладявали за да бъдат бити и за туй като ще минават през Балканите за да ходят при техните господари тук-там ще минават с уважение,законово с документи и с прошение от техните господари да им ходят на гости и връщане при другите щом като не могат да им осигурят транспорт.
68
2
 
29
 
! Отговори
3M преди 5 години
Мигрантите - кошмарът на Балканите, а и на цяла Европа.
67
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да ги кара на сила да ми се довличат неканени?---- da ne byahte im bombardirali kistite litsemeri
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
hazarska Propaganda deutsche welle solomon pasi Barbara spectra soros i stotizi hazari bankeri
65
1
 
51
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
А джендер-толе-расти минуси цъкат неистово :)На когото му е жал да си ги пребере в тях.
64
1
 
64
 
! Отговори
кръстоносец преди 5 години
По-добре кошмар за тях отколкото за нас. Някой да ги кара на сила да ми се довличат неканени?
63
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Танте Меркел веднага да изпрати личния си самолет "Анги форс уан" - ремонтиран, втора ръка "Еърбъс А321"(верно без екстри,но все е самолет) да прибере гостите и от Балканите.
62
4
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време 60 км граница я пазехме 7 души и две кучета. За 2 години по-навътре от 1 метър след браздата не мина никой. Знаеха, че се стреля без предупреждение. Жителите на граничните села следяха по-зорко от граничарите за непознат и претрепаха няколко нарушителя /не помня какви бяха/ с лопати.
61
3
 
57
 
! Отговори
Стига сте питали! преди 5 години
Що не бягат в С.Арабия и прочие салати...Защото фрау ги ПОКАНИ - и затова идват Насам! Докога ще питате все едно и също?!
60
3
 
47
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Саше, отново показваш неграмотност:1. Какво означава "верифицират"?2. В Евр(оп)ейския союз няма бежанци. Прочети конвенцията за бежанците, ако не вярваш.3. Преминаването на границата на място, различно от ГКПП е престъпление по смисъла на всяко едно законодателство. Ерго, тези са престъпници. И с право хърватите ги смилат от бой, ограбват ги и ги връщат обратно.
59
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Балканите - кошмарът на бежанците . Бият ги, бият се, взимат им телефоните и парите."---Ми, то така трябва. С нашествениците само така! Какво правят тук?И какво ни интересуват? ЗАЩО постоянно ни ги НАТРАПВАТЕ?
58
2
 
68
 
! Отговори
!kiro преди 5 години
Защо тези "бежанци" не бягат към богатите мюсюлмански страни от залива?Само Саудитска Арабия може да приеме 2-3 милиона без да се напъне, има готова инфраструктура (покрай поклонниците в Мека), климатизирани палатки, обществени кухни, бани, тоалетни. И всичко това съобразено с изискванията на исляма.Погледнете картата и вижте, почти безгрижно ще стигна до мюсюлманските оазиси в залива Катар, Оман, ОАЕ и Саудитска Арабия. Ултра богати държави.Защо не отиват там?Еми, няма социални помощи.