Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...

Ердоган ще строи президентски комплекс в долината Малазгирт
27 авг 2018 19:20, Елка Василева
356
Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...
Снимка: Reuters

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент. Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите. Всички тези географски територии са изложени на опасност, ако се премахне сянката на вековния чинар“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред многоброен митинг.

„Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани. Малазгирт не е само спечелена битка, а с нея ние обявихме пред целия свят, че сме нация", каза Ердоган.

Турският президент обеща също така, че ще се построи президентски дворцов комплекс в долината Малазгирт. Той посочи това в емоционалната си реч пред многохилядно множество, което се стече на голям митинг, с който на 26 август се отбеляза 647-та годишнина от битката при Малазгирт. Турски медии съобщиха, че над 75 хиляди души са участвали в митинга.

Малазгиртската битка се е състояла през 1071 между войниците на Византийската империя и селджукските турци, които извоюват ценна победа под предводителството на султана Алп Арслан, информира БТА.

Битката при Малазгирт /Манцингер в европейските източници/ фактически е най-яростната във войните, водени между Византийската империя и армията на селджукските турци, чието настъпление за завладяване на византийските територии започва от Източен Анадол. В Малазгиртската битка Византия хвърля около 50-хилядна войска, а селджуките - около 30 хиляди.

Районът на военните действия е около езерото Ван в Източна Турция. Византийците са предвождани от Роман IV Диоген, а селджуките - от Алп Аслан, и извоюват победа.

Победата в Малазгиртската битка фактически се счита за начало на трайното завладяване на Анадола от селджукските турци и настаняването им там. За кратко време, според историците за около 5 години, селджуките успяват да отвоюват всички византийски територии и фактически покоряват Анадола.

Алп Арслан е вторият султан на Голямата Селджукска държава и се счита за първият владетел на турската държава.

Ахлат, където Алп Арслан построил своята шатра и направлявал победните действия на войниците си, е селище с около 30 хиляди души население днес. Изградено е върху обширно плато и се намира в източната провинция Ван, до границата с Иран.

По думите на турския държавен глава президентският дворец в Ахлат ще се простира върху 10 декара площ.

"Той ще бъде символ на единството и братството на нашия народ, които сме достойни наследници на султан Алп Арслан", заяви Ердоган като посочи, че идеята за построяване на президентски дворец в източен Анадол е на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, с когото са политически съюзници. А платото, където се е разиграла Малазгиртската битка, е обявено за национален парк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
6
 
! Отговори
zZz преди 5 години
Не съм казал че е прабългарска,а българска .Прочети за Калоян и леката конница срещу онея тенекета ,а ние това го използваме доста ,доста по отдавна .Може и да има по стари ,но точно тази си е наша
114
3
 
6
 
! Отговори
Я па тея преди 5 години
Ауе ей, на Валерката дуварът е жилезен, ке одържи цялата африканска на паст, само дано не дуа много ветар.
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IYI какво значи
112
8
 
16
 
! Отговори
lYl преди 5 години
Югоизточните ни съседка тотално изтрещя, за психодиспансер са... или тотална реконструкция....
111
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея вече толкова са изпаднали ,че са сложили на билборд християнски воин :)) и за любознателните ,тоя тип ризница е българска ,първи ние я използваме ..Викаш ризницата е прабългарска, християнска.
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шок на плажа! Тумба чернокожи бежанци взе на абордаж днес луксозен испански курорт, летовниците втрещени (ВИДЕО)Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/shok-na-plazha-tumba-chernokozhi-bezhantsi-vze-na-abordazh-dnes-luksozen-ispanski-kurort-letovnitsite-vtreshcheni-video_news623137.html
109
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българин значи свят човек ,извисен човек .Вyлгapoc има само едно значение. Разбира се нищо не пречи един вyлгapос да е свят и извисен, но това не променя значението на думата.
108
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доктори и химици и писатели не ми ги казвай ..Ама ако имахте българин писател или химик друго щеше да пееш ;)
107
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой необразован вyлгapoc пита за историята на ромите. Ами тя е тясно преплетена с българската. Първите роми идват със завръщащите се Александрови войни след индийските му походи през 3в че.н.е. По интересното е, че втората вълна идва с арспаруховата орда през 7век. По-късно има периодични заселвания на роми през времето на османците които идват тук при роднини понеже имат свободата на придвижване.
106
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и още . .....Те издаваха жални викове и окайваха немотията си. Тогава аз попитах турците какви са тези и каква е причината, за да бъдат те оковани във вериги. Отвърнаха ми, че са събирани вместо данъци, които могат да се състоят както в пари, така и в малолетни деца.
105
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османците са били народа носител на някаква култура и държава, а турчин е било синоним на *** човек и са се обиждали да ги наречеш турчин. Това е така до Ататюрк. Има източници и е факт..То и на времето вyлгapoc е било обидна дума и така гърците и ромеите са наричали простаците както в империята така и варварските племена нахлуващи периодично отвъд дунава, но това сега не ти пречи да се наричаш горд българин(вyлгapoc)Дори имат император наречен Василий Вулгароктон(простакоубиец)
104
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как така се случва така че индивиди със сини венци и отходно-кафяв свят на кожата , чиито прародители са изритани от Индия и от тогава катуна е техен единствен роден дом ТУК претендират да са част от Турската история и национална идентичност ? Ромската история няма нищо общо с тюркската и ромските племена НИКОГА не са били част от тюркските племена основали Османската импреия и създали днешна Турция .С чужда история се гордеете . А къде е вашата ?
103
8
 
15
 
! Отговори
zZz преди 5 години
Тея вече толкова са изпаднали ,че са сложили на билборд християнски воин :)) и за любознателните ,тоя тип ризница е българска ,първи ние я използваме .
102
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешните мамуни си присвоили древнобългарска история и малко имена и станали велики завоеватели...Имаш претенции върху Алп Арслан ли? Абе може и да си прав. Древните българи или прабългари са роднини с турците, все пак са тюрки. Ако някой бяхте откраднали македонската славянска история сега щяхме да сме си близки ;)
101
5
 
15
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Онази армия от 50 000 византийски войници, ако беше подкрепена с една 15000-на българска войска, щеше да доведе до окончателния разгром на селджуките и спирането на тяхното настъпление. Обаче по същото време ние сме били под византийска власт и сме водили борби за своето освобождение, което допълнително е дестабилизирало империята. Просто, за съжаление, селджуките са избрали много кофти момент за настъпление...
100
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османците са били народа носител на някаква култура и държава, а турчин е било синоним на *** човек и са се обиждали да ги наречеш турчин. Това е така до Ататюрк. Има източници и е факт.
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не Ердю бента ли ще цепят?Какво ще стане ако се срути анадолския бент? Елементарно - Анадола ще е със срутен бент. Това откаченото пак седнало да се пеняви и да фърга плюнки докато говори. На света му е през тръбата за Анадола
98
10
 
11
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Смешните мамуни си присвоили древнобългарска история и малко имена и станали велики завоеватели... Я се завирайте обратно в пустинята, че ухаете още на овча лой!
97
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как вървят експериментите в Анадола, турчин забременя ли :).Не бе чоджум, опитните мишленце от Булгария свършиха и няма върху какво, пък е син българин в Германия вече роди от приятеля си германец
96
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вместо да се хвали с кръвожадни побойници да каже някой учен изобретател турчин . .Иншаллах турците имаме и велики военачалници изобретатели учени нобелови лауреати, например Азис Санджар.Похвали се ти да видим чоджум колко нобелиста имаш.