Вучич: Нашият трикольор отново ще се вее в Ню Йорк...

Той запали свещ преди заминаването си за САЩ
20 май 2024 12:10, Нели Христова
63
Вучич:  Нашият трикольор отново ще се вее в Ню Йорк...
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич рано тази сутрин, заедно с патриарх Порфирий, посети храма "Св.Сава" в Белград, предаде БГНЕС.

Вучич изслуша изявлението на главата на Сръбската православна църква със свещ в ръка. В словото си Порфирий осъди "светът, който е забравил многократния геноцид срещу сръбския народ през 20-ти век". Според него "на всяко едно място, където живее сърбинът, днес е своебразна Голгота". Патриархът каза, че "днес сърбите издигат високо глас срещу несправедливостта и историческия ревизионизъм, при който сръбският народ - жертва на геноцид и етническо прочистване, ще бъде обвинен за извършване на геноцид".

На 23-ти този месец се очаква в ООН да бъде гласувана резолюция за геноцида в Сребреница. През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница.

След като изслуша словото на патриарха Вучич каза: "Много са силни тези, които са срещу нас, но Сърбия е най-святото, което имаме."

"Има много лъжи, но истината е само една и вечна. Нашият трикольор отново ще се вее в Ню Йорк... под него ще намерят място всички свободни държави в света", каза още той преди заминаването си за Ню Йорк.

В храма с него бе и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Основните виновници за геноцида в Сребреница Ратко Младич и Радован Караджич бяха осъдени от Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. В продължение на дълги години те се укриваха в Сърбия. България подкрепя гласуването на резолюцията.

В сръбската преса днес известни общественици се питат, "как е възможно в 21-ви век президент да отива на църква и да се моли преди важно международно събитие и дали Вучич не е преживял някакво религиозно пробуждане и откровение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от Балкани
Мицотакис размаха пръст на Силяновска: Без нови провокации
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 48 "Сърбите още живеят с митове, легенди и лъжи..." - е, нямат украински учени да намерят доказателства, че предците им са изкопали Черно море преди 400 000 години.
52
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 51 "... за 500 години европейски държави като Германия и Франция, които са доста по-изостанали от България в Средновековието стават с население десетки милиони, " - ми кат Бангладеш сега - плодат се щот *** кат мухи. Аман от про'с'таци!
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не съм забравила.Един ден ще отида при вас с парите си,моят рашистати като помре ,имачу доста.*** е,че на моите държави никога няма да простя.Да гори раиси.Вие сте на пътя на ЕС.И да хленчиш и да молиш,дет се пееше от Наташа ,това е положението.Ще ви приемат ,пушек се вдига.Вас не защитиха всички онези с идеалите,извисени. ЕС ,дреме ми за него ,той победи.Или ония щатски .Кой се издъни ,ссерето,нащО.Украйна има право да бъде себе си,бивши идеали,кучета ги яли,но ще живея при Вас ,обечавам!
50
5
 
10
 
! Отговори
Дрън дрън! преди 1 седмица
Най-големият виц е,че срещу сърбите имало геноцид! Обратното е- сърбите подпалиха Първата Световна Война, те са тези дето с насилие, убийства, репресии, изнасилвания и невиждан терор налагаха на Българите в Македония друга, различна от тяхната същност! Те са виновни за Кървавия Македонски Божик, за хилядите избити без съд и присъда, за въдворените на Голи Оток и Идризово! Пак те започнаха етническо прочистване в 20 век и те сътвориха клането в Сребереница! Пък не били виновни! Айде бе!
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Истината - Да наречеш една лъ_жа истина не я прави истина. Толкова относно коментара ти. Вика 500 години османците ни пазели. Така са ни пазели, че за 500 години европейски държави като Германия и Франция, които са доста по-изостанали от България в Средновековието стават с население десетки милиони, а ние по време на Освобождението сме 2 милиона. От какво са ни пазели османците, от живот, от здраве, от размножаване, от свобода, от прогрес? Да, от това са ни пазели...
48
1
 
4
 
! Отговори
Do22 преди 1 седмица
Какво, сме изчисти ли, бе я ходи по Кърджали, Хасково, Момчилов град там като за говориш на български и те гледат като марсианец
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Връша им се което направиха геноцида и те с бг в 1924г .
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сърбите още живеят с митове, легенди и лъжи, загледани в носа си. Сърбия днес е руска губерния, зависима икономически от Китай. Русия диктува сръбската външна и вътрешна политика, където църквата, по подобие на Руската ПЦ е средство за затвърждаване на властта.
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-великият момент от сръбската история (от сръбска гледна точка) е Югославия управлявана от хърватина Тито т.е. сърбите държава не могат да управляват. Ако не бяха галеното дете на Запада и Русия в продължение на повече от век, сега Сърбия щеше да е град-държава и вероятно щеше да се нарича Белград. А относно геноцида - сърбите са правили толкова етнически прочиствания през последните 200 години, че ако им се върнат, сърбин няма да остане, така че да наведат глава и да се покаят.
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
национализмът съсипва държавата, прави я все по-малка, и ние страдаме от тоя синдром, ето и украйна, на шесто място в света по икономическо развитие след разпада на Съветския съюз, решиха да създават чиста нация и държавата им става все по-малка и о територия, и по население
43
6
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Те македонците нали преди 12000 години ли беше или преди 120000, са открили Америка? Колко им е на сърбите и те да се върнат в Ню Йорк. Само руснаците да не поискат да се върнат в Аляска, дето американците насила купиха, чрез подкупени конгресмени от Руската империя да гласуват за покупката на Аляска...Мале, мале...
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И в Москва, и в Москва бате Вучо.
41
0
 
7
 
! Отговори
Gorskio преди 1 седмица
Важното е да сте велики. Всички малки нации страдат от синдрома на малката нация - трябва да са велики - първите по много неща, хилядолетна история, по-по-най-най-всички трябва да се съобразяват с нас. Даже България не прави изключение.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
имам предвид Милошевич, отказаха дори да го погребат, погребан е в родния си дом, а във ВСВ партизаните на тито са финансирани от Великобритания, самият Чърчил се оплаква, че искат прекалено много
39
6
 
18
 
! Отговори
32335445 преди 1 седмица
Фактите са, че сега нашите младежи ходят да купонясват там. Преди 30 години не можехме да ги стигнем, сега са 20 години след нас.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 30, да бе като нас, сръбските "патриоти" сами качиха на самолета и изпратиха да го съдят в Хага, а там не можаха да го осъдят, избраха си за премиер Джинджич, който прекара бомбардировките в чужбина, да не би да го улучи някоя бомба, предадоха си всички национални герои от войната, избраха си премиер лесбийка, лично предложена от Вучич, за да се докарат на ЕС, не могат да го преживеят, че ние сме член на ЕС, пътуваме свободно, вадим и плащаме в евро, в Сърбия може и български пари
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
каква радост, отива в Ню Йорк, нали тях обвиняват в геноцид
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
кой, каквото прави на себе си го прави, направиха цял народ македонци от българите, чиито земи окрадоха, техните продажни протежета и сега тормозят македонските българи, ами българите в Западните покрайнини, не им разрешават българска книга де пренесат през границата, английска и френска може, но българска не, а тероризма нали техен терорист уби австрийския принц и подпали ПСВ, прогониха българите от Косово и го заселиха с албанци, бумерангът се върна, сега там всичко е на китайци и саудитци
35
9
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
"Сръбският народ-жертва на геноцид и етничеко прочистване".Патриархът доста е изкуфял.Точно великосръбският шовинизъм причини геноцида и етническото прочистване в държавите от бивша Югославия.Сърбите съсипаха всичко постигнато от Тито,коленичиха пред Путин и сега са държава с жалки икономически показатели.
34
19
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Колкото и да ви е странно, Сърбия пак води правилната политика, а Вучич нае ба банкянския Ту луп. А нашия Зелен чорап продължава да мучи за мир и да ходи на гости в Азербайджан. Пийте една студена вода, и тоя рунд е за Сърбия.