Борисов поиска Балканите да станат "мощна икономическа зона"!

"Постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията"
Обновена: 3 сеп 2018 18:58 | 3 сеп 2018 14:30,
127
Борисов поиска Балканите да станат "мощна икономическа зона"!
Снимка: МС

Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Черна гора Душко Маркович в Подгорица, където е на официално посещение, съобщават от правителствената пресслужба.

"Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс", каза министър-председателят Борисов и посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.

Той заяви и че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия.

"Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно", каза премиерът.

По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница, трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна.

"България го е направила – изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем", допълни Борисов.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз.

Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона.

Министър-председателят Бойко Борисов бе награден и с орден "Черна гора" с лента от президента на страната Мило Джуканович.

Най-висшето държавно отличие беше връчено на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора.

В своята реч премиерът Борисов благодари за наградата и заяви, че това е оценка за България по време на европредседателството.

Българският министър-председател припомни, че през тези 6 месеца страната ни положи огромни усилия за европейското приобщаване на страните от Западните Балкани.

"Всички дойдоха в София, направихме много срещи, след това инициативата "16+1" и Берлинския процес в Лондон. Ще продължаваме активно да си сътрудничим в рамките на НАТО и съм убеден, че ще продължим да работим заедно и в ЕС", заяви още премиерът Борисов.

"Приятелството и подкрепата, която Бойко Борисов оказа, е много по-дълга от тези 12 години независимост на Черна гора. Бойко Борисов, като министър-председател, сложи един своеобразен отпечатък в двустранните отношения", заяви по време на награждаването президентът Мило Джуканович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Накрадади се. Сега иска Фараон да стане и роби да има. Куфарири и самолетния билет ли е нашето спасение?
43
0
 
9
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 5 години
Може, но само да не произвеждат стоки. Може да правят магистрали или стадиони, Германия е готова да помогне финансово за изграждане на мощна балканска икономическа зона за магистрали, спа центрове и балетни зали! Иначе какво ще правим ако почнат да произвеждат стоки, кой ще внася немски стоки? Какво ще правим с уволнените немски работници които преди са работели за износ?
42
3
 
7
 
! Отговори
Майора преди 5 години
Баце пращай Дръзки и Купърс в Средиземно море че пак се дрънкат оръжия за Сирия. Само ти можеш да удариш с юмрук и да върнеш мира в региона. Ако е необходимо дори със сила.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните заучени празни фрази.Колко струва на данъкоплатеца поредната екскурзия до Черна гора за получаване на една шарена тенекийка.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тоя вярва ли си? Глупавите му приказки,ми приличат на едновремешните кухи лозунги,на Тодор Живков! На Балканите кламери и габърчета не ни дават да произвеждаме,тоя за мощна икономическа зона ми говори! Е,не че не може,ама ако чужденците с мощни икономики ни изкупят земята,да направят тук таме някой завод,да не си тровят тяхното население и природа.Иначе Банкянския пращи от акъл!
39
0
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Искам Светът да стане едно прекрасно място където всички хора да се обичат и да живеят в мир и радост, да има изобилие от всичко и да всички да живеем щаствливо, а животът ни да премине в непрестанно доставяне на удоволствия и удовлетворяване на желания.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БорисОфф е клоуна на европа !
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво бе тиква? Със заводите разглобени от Полша и докарани в България или със новите пътища които се хвалиш че си постриол? Може би с ремонтираните ЖП трасета с ограничение на сокостта до 40 км/ч или с повошената покупателна способност на българина? С кое?
36
0
 
15
 
! Отговори
Фалш преди 5 години
Когато направите професиите тук платени колкото са европата може да се помисли и за обединяване.стига дигахте цените да гоните европейските почнете от заплащането пък те цените сами ще си дойдат. А и да не забравя пенсиите ама вие едва ли ще доживеете до пенсия.
35
2
 
7
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Дали премиерът е съгласувал това с Валерката?
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ние сме цъфнали и вързали то тръгнал Балканите да оправя
33
1
 
28
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Народа измира ве Борисов, готви се ново увеличение на ток, парно и вода. Кви Балкани кви пет лева. ОСТАВКА!
32
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Честита независима Украинска автокефална църква, украински братя и сестри!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам суджук неограничено и без пари !!
30
0
 
26
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Пръц!Поискал бил? Бе джурналя, вие вдявате ли въобще како се случва с народа и държавата???то бива за пари да правие фелацио , ама ай поспрете се малко .....носите и отговорност пред нацията
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка санирана панелка път към прогреса и пирон в ковчега на комунизъма.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов може да поиска и балканските планини да станат от злато.
27
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Хайде! И аз искам!
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това в църквата ли си го поиска?
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономически днешен печат и статистика на Стопанска камара :,, Инвестициите в България са по малко от кризисната за Европа 2008 " Тогава беше криза , а сега комуниста СОБСТВЕНИК на ГЕРБ боичо методиев борисов !Бедствие Българско ! Б.Б.