Ниско заплащане, лоши условия: Медици от Балканите напускат...

Проблемът бе поставен на форум в Босна и Херцеговина
20 сеп 2018 14:30, Петя Славова
97

Недостигът на лекари e проблем не само за страната ни, но и за голяма част от балканските държави. Ниското заплащане и лошите условия на труд продължават да принуждават много медици да работят извън родните си страни.

Още по темата

Проблемът бе поставен пред председателите на лекарите от балканските държави на форум в Босна и Херцеговина, предаде Bulgaria ON AIR.

Липса на лекари и недофинансиране са само част от трудностите, пред които е изправена здравната система в Република Сръбска. В автономната област, част от Босна и Херцеговина, живеят малко над 1 млн. и 200 хил. души.

Сериозен недостиг на редица медицински специалисти се наблюдава и в родните болници, признават от Българския лекарски съюз.

Според представители на медицинското съсловие у нас, здравната ни система трябва да бъде преструктурирана ефективно като бъдат взети под внимание проблемите във всеки един регион на страната.

Недофинансирането в областта на здравеопазването се откроява като проблем в повечето страни на Балканския полуостров. Чрез обмяна на опит обаче трудностите могат да бъдат по-малко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоши условия и ниско заплащане ли? Тия работили ли са някога в частния сектор, да видят ниско заплащане?
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27,Ако си платено, всичко е точно. Отдавна не ползвам клинични пътеки - отивам при съответния специалист, плащам си, човекът директно отсвирва тълпите бабички и ми отделя един час за обстоен преглед. Досега не съм имал грижи - лекарствата са били точните, лечението е било адекватно.
24
2
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
Бе като цяло тука няма смисъл да се пънеш! Така или иначе няма да ти се плати! Те затова голяма част и от образованите и по-малко образованите предпочитат да ходят некъде дето поне ти се плаща и не ти викат по 25 часа в денонощието, че си *** и *** и нищо не вършиш, но пък те продължават да те държат и продължават да ти плащат по 450-500лв и това го правят ей така от добро сърце! После РЕВЪТ, че нямало кадри особено можещи кадри! Еми .... такава е действителноста тука!
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано не ви се наложи наи леката операция от апендикс щото мой роднина така му резнаха апендикса че отиде на онзи свят без време. И това се случи през 90-те години когато уж все още имахме хирурзи. А какво остава сега с някоя по сложна операция. Оцеляването е 1 на 100.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно съм ЗА спирането на държавните пари за частни болници и университети.
21
4
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Има една странна закономерност,към лекарите имат най-голями претенции една особена прослойка ,която в България брои към 700 000,които нямат здравни осигуровки.Ако човек попадне пред спешен кабинет вечерно време или в празнични дни то там 90% от чакащите са едни *** представители на едно обичано и обгрижвано от цялата държава малцинство,известно с любовта си към труда и са пословично честни.Хигиенните навици не коментирам ,защото нямат такива
20
6
 
9
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Към Русия ли бягат?Пропагандата хортува, че там било много хубаво, особено за медиците!Високи заплати, уникаааална апаратура, възможности за професионално развитие и кариера, богати и благодарни пациенти, уважаващи (още от едно време, на чичкото с мустаците) изключително много лекарската професия!
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо частните болници се спонсорират от държавата? Не може хем-хем.Или държавно или-частно.
18
13
 
14
 
! Отговори
Аман от кратуни преди 5 години
До ДемократТи запознат ли си въобще със здравеопазването на запад?Ако ти кажат от утре да плащаш по минимум 400-600 евро месечно здр.осигуровка,защото за да имаш тяхното здравеопазване не става с 40-50 лв.Друг е въпросът,че днес ако получиш запек там ще ти трябват 2-3 месеца за да влезеш при специалист,а тук след час си в кабинета му!Здравеопазването е милиарден бизнес и навсякъде то се купува с много пари.Иначе Северна Корея те очаква...емигрирай!
17
1
 
5
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
До Демократ,От написаното от вас човек се убеждава ,че страдате от тежка форма на когнитивен дефицит.Остава да вдигнете лозунг,от типа "Който не скача е червен/може и комунист/.Живеете извън времето,в някаква виртуална реалност
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има два изхода:1. По-малко, но модерни болници, обслужвани от високоплатени лекари, с всичката необходима апаратура и линейки. Спиране на краденето, плюс присъди. Обслужване според размера на здравната вноска на пациента.Или:2. Един куп болници по соцмодел (извинете, но в Малко Търново има болница), в които персоналът е крайно немотивиран и има рентгени от Брежнево време, йод и марли. Амортизирано оборудване и крадене до дупка. Потребителска такса на цената на двулитровка Пиринско.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемокраДЗа да имаме качествена медицина,трябва по-малко да се краде.Здравната каса гъкмо за това е създадена.Питайте вуйчовото и вуйчо,който си мисли за нови здравни осигуровки,а не как да се извърши реформа.Като се сетя как Дянков пренасочи милиарди от здравната каса....Ясни сте като бял ден и дано си платите някога.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резултатите са описани много добре в предходната новина за пияния лекар. Свиквайте с качеството на услугата за която плащате.
13
3
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""стига до към 300лв кеш, може и повече, зависи колко живото- спасяваща е операцията""Какво са 300,смехотворно малка сума.По принцип по целия свят лекари,адвокати ,IT специалисти,програмисти,инженери ,вземат в пъти повече от другите специалности.Примерно ,ако средната заплата е 1200лв, то лекар е нормално да взема някъде към 6-7000лв.Един инженер към 5000-6000лв.Няма как един лекар да взема по-малко от една чалгарка ,която вие като "молотовка" на първа в някакъв селски ресторант
12
5
 
5
 
! Отговори
Щерю Холмс преди 5 години
До чиновникаСистемата е ясна - това е системата наш човек, известна от комунизма, който само формално (на книга) е изчезнал, но явно не е.
11
12
 
10
 
! Отговори
ама как... преди 5 години
Повечето лекари работят на 2 места. Кой в частния си кабинет, където не се издава никакъв касов бон, кой в някаква друга поликлиника. Хирурзите взимат доста на ръка, само от изписване при някои се стига до към 300лв кеш, може и повече, зависи колко живото- спасяваща е операцията. За тях е по-добре чисти парици без данъци! Само джипитата се мъчат с по едно раб.място.
10
1
 
36
 
! Отговори
Сима преди 5 години
То трябва да си луд, за да работиш в тази държава.
9
0
 
4
 
! Отговори
До чиновника преди 5 години
Щом се досещаш,значи си на път да я разбулиш.Но,ще ти трябва човек като Шерлок Холмс.Той ги разбулва тайните от раз.
8
6
 
21
 
! Отговори
Haffen die Wahrheit преди 5 години
щом хората не протестират, значи всичко е наред. Доволни са от герб, нямат нужда от промяна.
7
2
 
7
 
! Отговори
Бети преди 5 години
Е,та само ветеринарните ли лекари останаха извън София.То няма и какво да лекуват комай.