Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш

Написани са неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени
Обновена: 21 сеп 2018 12:21 | 21 сеп 2018 08:00,
104
Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш
Снимка: Едвин Сугарев

Българска костница в местността Ледена стена в Ниш e била осквернена. В костницата са събрани тленните останки на 2015 български войници и офицери, загинали през есента на 1944 г. в Македония и Сърбия, при участието на Българската армия в първата фаза на Втората световна война, съобщи "Фокус".

По стените на костницата със спрейове са написани неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени.

Според генералния консул на България в Ниш Едвин Сугарев оскверняването на костницата е проява на първобитен национализъм и приема тази постъпка като вандализъм.

Той посочи, че по случая вече се работи - полицията е уведомена и ще бъде заведено следствено дело срещу неизвестен извършител.

По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест заради поругаването на военния паметник-костница в Министерството на външните работи на Република Сърбия.

В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.

По време на разговора в Министерството на външните работи на Република Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни.

По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно от най - големите престъпления на 20 век е извършения духовен и физически геноцид над българите в Македония и Сърбия. Няколко милиона души са преследвани, мачкани, тероризирани и посръбчени насилствено. Престъпление срещу човечеството, извършено от сърбите, в съучастие с руснаците, а в по-ново време и нашите комунисти. Но има историческа справедливост на този свят! След като се отцепи Войводина от Сърбия ще останат 55х.кв.км. и вече няма кой да им подари нова империйка на тези га.ове.
11
14
 
7
 
! Отговори
Агент провокатор преди 5 години
Чакайте,чакайте! Има по дълбок замисъл в това дело. Извършителят и мотивите са неизвесни. Надали обикновен сърбин го е направил. Замисълът на това действие е забиване на клин между православни братски държави. Сърбия не иска НАТО,кой има интереси? Това са САЩ и Европа или Русия!Там някъде е заровено кучето. Не се връзвайте на дребните кукички,пуснати от разузнавателните служби на Великите държави. Разберете,там където има война,има и пари!
10
15
 
16
 
! Отговори
аха преди 5 години
Боядисването на паметници ? Просто се учат от българи. Дето се казва "с твоите камъни , да по твоята глава"
9
0
 
16
 
! Отговори
Курец преди 5 години
Все докато нямаме държавници,такива идиотщини ще са още повече.
8
17
 
27
 
! Отговори
Що рИвете бе преди 5 години
Що се тръшкате не? Нали там е сръбско? Тука като изрисувате Альоща или Незнайния войн е добро дело,вдигате лозунги ,,вън руския окупатор",а който има друго мнение е заклеймен като русосифилистик и предател!
7
0
 
20
 
! Отговори
до ицака преди 5 години
И кога на "истината" мястото е в драсканици и чупене на паметни плочи?
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сьрбите са ужасен народ. Льжци мошенници и винаги като се разговаря с тях най тарикати!
5
7
 
20
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Може някоя античен македонец да го е направил
4
35
 
2
 
! Отговори
ицака преди 5 години
и от кога истината се нарича "неприлични надписи"?
3
3
 
29
 
! Отговори
Бугарите преди 5 години
Пука ли ви? Пускаите си сръбските маанета и по масите нали много се обичате.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип от години е извършено едно зверство спрямо българската история от сръбските диваци, но институциите мълчат.Преди години ходих на Света гора,и там в Хилендарският монастир (преди Бог да ги накаже и да изгори 2/3 от него) паметната плоча пред килията на Паисий Хилендарски е изкъртена и премахната.И българските институции не се интересуват.След това, както казах 2/3 от монастира изгоря и не знам дали крилото с тази килия се е запазило.Какъв комплексар трябва да си за да махнеш плочата?
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вдигаш кокалите на умрелите трябва да си увреден по рождение. Друго логично обяснение нямам.