Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш

Написани са неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени
Обновена: 21 сеп 2018 12:21 | 21 сеп 2018 08:00,
104
Оскверниха българска костница в историческа местност край Ниш
Снимка: Едвин Сугарев

Българска костница в местността Ледена стена в Ниш e била осквернена. В костницата са събрани тленните останки на 2015 български войници и офицери, загинали през есента на 1944 г. в Македония и Сърбия, при участието на Българската армия в първата фаза на Втората световна война, съобщи "Фокус".

По стените на костницата със спрейове са написани неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени.

Според генералния консул на България в Ниш Едвин Сугарев оскверняването на костницата е проява на първобитен национализъм и приема тази постъпка като вандализъм.

Той посочи, че по случая вече се работи - полицията е уведомена и ще бъде заведено следствено дело срещу неизвестен извършител.

По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест заради поругаването на военния паметник-костница в Министерството на външните работи на Република Сърбия.

В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.

По време на разговора в Министерството на външните работи на Република Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни.

По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
до13.Я ни осведоми, ако обичаш, на кой фронт воюва срещу нас 1944-та45-та година Съветската армия? Къде бяха битките, колко човека военни и цивилни дадохме жертва , от съветско оръжие? Много плитко манипулираш.Или си още малък, и не сте стигнали до тоя урок в училище?Или пък ти си от привържениците на Миленко с ***, дето троши паметни плочи? Между впрочем, от години, около Дойран, където нашата армия е влязла в учебниците с храбростта си, се унищожават всички паметици, а мълчим.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това нагледно показва защо не трябва да има паметник на руските окупатори в БГ. Всеки народ си история и подобни "паметници" имат място само там, където са желани.
30
6
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До SHEFA Напълно потвърждавам, това сърбин не го е писал.Нито думите са сръбски, нито азбуката-латиница, каквато там се използума повече. Писано е според мен от македонец, чиято пра баба му е разказвала че е било много страшно някога, но е премълчала, че когато сме ги "окупирали" , 60% от бюджета на Царство България са насочени къв новите земи, както тогава са им казвали.Училища, болници, жп линии-все от нас строени, а кой знае, може и пра бабата, ако е била по-палава, да е опитала нещо?
29
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия и техните....сърбите имат обща кауза - да отричат приноса и влиянието на българската средновековна цивилизация върху формирането на техните нации и държави. Който не вярва - да чете, който не може - да муши в тубата. Руснаците се величаят за приемници на "Византия" и отричат влиянието на предците ни върху тях. Сърбите пък са изградили държавата си от българска плът и кръв и неглижирането на българския елемент е тяхна държавна политика от началото на 20век.
28
5
 
16
 
! Отговори
алоу преди 5 години
сърбите ще видят ЕС през крив макарон !
27
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия не ни е проблем сега,нито Русия,нито Турция. Проблемът на днешна България са нейните крадливи политици и едно малцинство,което ни тормози кради,не работи,не плаща данъци. Това е и колкото сме по разделени по разни темички,от лнова по добре се чувстват нашите мъители. Пък вие се делете тука на анти и про.....
26
1
 
30
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
Българите никога не са били окупатори където и да било. БГ националната доктрина от възраждането е била "Българите в една държава". Гръдцката и Сръбската са били на за унищожение и разграбване на България и асимилация на българите. Ниш, Пирот и Враня са били част от БГ землището и населени на 80% с българи, сърби там не са живели. Всички знаем какво са направили Великите сили на Балканите. Така, че не може да си окупатор в бащините си земи. А днес 50% от земите им са на съседните им народи.
25
0
 
27
 
! Отговори
Аз преди 5 години
до 20Мунчо-неграмотен, България не води военни действия никъде през първата фаза на войната. Сърбите също си свалят гащите през вермахта и влизат официално в Пакта, но после местни субекти правят преврат и водят символична война, като Белград е превзет от един взвод немци. Чак след окупацията от Вермахта на Югославия, нейния разпад и обавяването на независима Хърватия, България влиза да администрира Македония и Западните поркрайнини. Няма как да загинат над 2 хил. войници. Това става през 1944г
24
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влизането на БГ на страната на Германия през втората, а и през първата СВ е неразривно свързано с желанието ни да се освободи МК и да се приобщят останалите земи, населени с българи. Оттук са дошли и националните катастрофи и трагедията българска. Сега погледнато е ясно, че не сме имали никакъв исторически шанс да успеем. Решението не е било наше, а основно на Русия (СССР), които винаги, по всеки възможен начин са фаворизирали техните измек..ри сърбите.
23
13
 
0
 
! Отговори
"Надигнаха" преди 5 години
се потуротите български в защита на националното достойнство? Сугарев трябва да е вече "вкаменелост" в Ниш?
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
натрак брача, натрак брача - викаха сервусите и бегаха, отстъпваха натам Ниш...
21
4
 
32
 
! Отговори
наглост преди 5 години
Първо да ни върнат западните покрайнини,па тогава да се правят на неокупатори.Босилеград е наш.У сърбите има български земи,а не техни земи у нас.
20
32
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Тези българи са загинали като част от окупационните ни части. Сърбите не капитулираха и не лижеха на .....в Берлин, за разлика от българите. Научи какво се разбира под "Първата фаза на ВСВ" . Вземи соросоидната си история и удари *** креатури с нея.
19
8
 
27
 
! Отговори
Пак ви разделиха преди 5 години
Абе хора,най лесно се управлява разделен народ! Пускат ви мухата и опа русофили и туркофили, не виждате днешната.РЕАЛНА ОПАСНОСТ! ***.Т.Е ще ни превземат отяътре! Като почнат да ви бият и еват,ще забравите за сърбите! Мислете ,опасността е вътре,трябва човек лифер,който да реши проблема!
18
21
 
8
 
! Отговори
do 14 преди 5 години
А сега напиши какво правеха "братските" румънци с българите в Добруджа или не ти стиска защото са "братски" натофци?Казва се "първата фаза на войната", българите са окупатори в Югославия. Докато сърбите се биха с немската ***. , българчетата сам знаеш.
17
10
 
21
 
! Отговори
Историк преди 5 години
До Що рИвете беАз не се сещам някой Альоша да е загинал по наши земи през Втората Световна (изключая битови инциденти, пиянски истории и разстрел след мародерстване из домовете на "освобождаваните").Така че сравнението ти е доста неуместно.
16
12
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Аве брат,Сорос плаща ли добре и азз да заработя някой долар Ха Ха Ха
15
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Агент провокаторНяма какво да те чакаме. Сърбите ни мразят с дълбока, дива, братска омраза, с огромна историческа завист, че тяхната култура е производна от нашата, а не обратното, че ние сме имали империи през вековете, а те не; че повече от хиляда години са били в българска политическа сфера на влияние; че на 2-3 пъти царете ни буквално са опустошавали сръбско и са преселвали стотици хиляди. Омразата към българите им е отпечатана в генетичния код.
14
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ни скарат със Сърбия. Вземете учебник по история за началните класове и вижте как е представена историята. Турското робство е заместено със съжителство и едва ли не ние сме били дружки на насилниците ни,а Сърбия е представена като един от най големите ни врагове! Оставете историята,а вижте изказванията на Плевнелиев наричайки нашия освободител Русия агресор,а турците най добрите комшии на света! За какво говорим тогава?
13
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво общо има "Альоша" и "паметника на съвецката армия" със случая?Разбира се,ч е един ден и "Альоша" и "съвецката армия" ще отидат където им е мястото на бунището.Какъв *** трябва да си, че да одобряваш "паметници" на окупатори, убийци на българи?