Анализатор: Скопие – новата руска крепост на Балканите

Русия иска да направи нова Република Сръбска от Македония!
8 окт 2018 15:30, Елка Василева
71
Анализатор: Скопие – новата руска крепост на Балканите
Снимка: архив, Reuters

Скопие е новата руска крепост на Балканите и Кремъл се надява, че Република Македония ще стане новата Република Сръбска, смята американският анализатор Януш Бугайски.

Ако се блокира пътят на Р епубликаМакедония в западните институции, в целия регион ще нарасне националното напрежение. Кремъл ще вложи допълнителна енергия, за да наруши крехките демократични постижения в Западните Балкани, правейки НАТО и Европейския съюз още по-недостижими, казва Бугайски в интервю за черногорския вестник "Победа".

Още по темата

Бугайски, който е добър познавач на ситуацията на Балканите и е работил за редица американски организации и правителствени агенции, добавя, че договорът за промяна на името с Гърция е под заплаха заради слабото участие в референдума, а с това и процесът на евроатлантическата интеграция на страната.

Ако договорът не получи необходимата подкрепа, страната ще бъде подложена на етническа радикализация, регионална нестабилност и руска намеса. Единственото спасение за премиера Зоран Заев биха били предсрочни избори през ноември, което също така ще бъде рисков ход, тъй като националистите са окуражени от неуспешния референдум, каза той.

Макар президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи да са съгласни с промени на границата, Бугайски смята, че някои лидери на албанците от Република Македония и Косово виждат шанс за допълнителна хегемонизация и териториални промени.

"Национализмът и сепаратизмът ще направят страната уязвима на руско влияние. Москва вижда в Македония крепост за своята борба против ЕС и НАТО и се надява, че ще може да направи от нея нова Република Сръбска", казва Бугайски, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Александър Велики преди 5 години
Голям АВТОГОЛ е този референдум за НАТО /и ЕС/. Така се нахендриха САМИ. Благодарение на византийския номер на Ципрас. И затова дето от ахейците не трябва даже дарове да приемат, ама няма КОЙ да чете историята, както правилно е отбелязал още Цицерон!
56
0
 
2
 
! Отговори
Скопие преди 5 години
С копие или без копие - Скопие е бивша столица на България! ФАКТ. И като бомбена от съюзниците на СССР през ВСВ. По-добре руска, отколкото съюзническа. И анти-българска. Откъде накъде "ще нареждат" от НАТО /и ЕС/ как да се казва една суверенна държава, член на ООН. АМИН
55
0
 
6
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Да даде Господ да отърват от европейската джендърия и от защитата на НАТО!
54
4
 
8
 
! Отговори
Всичко свърши преди 5 години
НАТО е бита карта. Картонен тигър...
53
3
 
14
 
! Отговори
Това е преди 5 години
Лельо, каква Русия ви гони!? В Македония за разлика от България хората не са глупави. Просто това е тяхната воля. Не искат НАТО и не искат да са наркоколония, като Косово. Нито един руснак не посети Македония преди референдума, но се изреди целия ЕС. Кой е манипулатора на вота, а?
52
4
 
8
 
! Отговори
Дмтр преди 5 години
Браво Русия!Браво братушки!
51
2
 
6
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА, преди 5 години
Македонското девойче , може и да не види повеке власт у Македония,оти сите албанци сакат да са у ЕС!!
50
6
 
6
 
! Отговори
Боже , кви глупости. преди 5 години
КАКВА "КРЕПОСТ" ЩЕ БЪДЕ МАКЕДОНИЯ ЗА РУСИЯ , КАТО ПОЛОВИНАТА ТАМ СА АЛБЕНЦИ И МЮСУЛМАНИ??!!КОЙ , ЩЕ ГИ ТЪРПИ РУСНАЦИТЕ ТАМ??!ЕГАТИ , КРЕПОСТТА....!КОЙТО ГО Е ПИСАЛ ТОВА , ....ПРОСТО НЕ Е НАЯСНО С ГЕОГРАФИЯТА!
49
4
 
5
 
! Отговори
Това е преди 5 години
Македония е част от ЦАрство БЪлгария.Окупирана е от Србия 1913 година.Заради накъсването на БЪлгария на части и провала на охраната на Вардарския линиамент от Българи стават Първата и Втората световна войни. ПОследните над 30 години по линиамента проникнаха духове на над 500 000 черни масови убиици с техните семейства и прислуга.Вижте ги снимани как се товарят на камиони и автобуси по време на зомби стачките в Гърция
48
2
 
21
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Македонското девойче просто избяга на похотливия чичо Сам, а сега Русия била виновна!
47
2
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Русия не е против ЕС, напротив, Европейския съюз е от важните за Русия търговски партньори. Мнозинството от българите е за членство в ЕС и същевременно за приятелски връзки с Русия и в това няма противоречие. Има обаче натиск от запад за русофобство, но да се престараваме да им угодим на западняците с такава политика не е в наш интерес.
46
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИНАГИ, КОГАТО СМЕ ТРЪГВАЛИ С ГЕРМАНИЯ СМЕ СТИГАЛИ ДО НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ДОСЕГА ДВА ПЪТИ.НА ПЪТ СМЕ ЗА СЕ СГРОМОЛЯСАМЕ ЗА ТРЕТИ ПЪТ.
45
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха,Беларус си сложиха граница с Русия и КПП-та и драпат да се измъкнат а Македония ще се бута натам. Макетата колкото и да са прости не вярвам да направят такава грешка.
44
1
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "привет от Германия": Въпроса е, дали наистина САЩ и ЕС се сближават или се раздалечават. Като че ли Тръмп работи усърдно за раздалечаване, а не за сближаване. И не им е Русия проблема - търсят кой как да прецака другия, я с мита, я с нещо от тоя род. На Тръмп много му се иска ЕС да се разпадне, сигурно е готов и да плати за това.
43
12
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Колкото повече САЩ и ЕС се сближават толкова повече Русия обеднява ! Путин е принуден при тази икономическа криза да отделя допълнителни средства за кампания в Европа ,купуване на медии , журналисти ,политици , които досега не му свършиха кой знае каква полезна работа ! Само не се заблуждавайте ,че Великобритания излезе от ЕС поради руска намеса ! На англичаните просто им омръзна да хранят търтеи като румънците ,гърците и др. , затова излязоха от ЕС , а не че Путин е направил големият си удар !
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А истината е че ЕС трябва да си е сам за себе си и фащ вън.Имало *** световни полюса ли и защо да не станат три.Защо трябва да сме колония на САЩ или Русия като може да сме независими.Някои заблудени пък пишат че можели да са самостоятелни малките държави това не го могат след времената когато бяхме империя никаква самостоятелност няма ако нямаше турско и бяхме участвали и ние в колонизацията друго щеше да е.Сега единствената надежда е участие в суперсила тоест отделен от всички други ЕС.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Найстина новината е че Македония поиска да я няма в българските учебници по история.Пък крепост те едни албанци я бутат ако Путин до това е опрял много се е излъгал.Що се отнася до историческия дълг имаме дълг към руския народ от руския политик получихме интереси в Босфора заради който ние го отнесохме народен съд дето ни изби интелигенцията и сталинистката фалшификация Македония но те после гениалните политици и Русия прецакаха като подариха Крим и създадоха псевдостраната Беларус.
40
2
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименДо "привет от Германия": Всеки с проблемите си. Чети и тогава коментирай. Не съм писал "Кипър е гръцка територия" а "гърците в Кипър"........................................Какво значи " гърците в Кипър " ?! Те са родени в Кипър и не са гръцки граждани , а са Кипърски граждани с гръцко етническо самосъзнание нещо като българските турци , български граждани с турско етническо самосъзнание !Гърци може да има и в Танзания , това означава ли ,че НАТО трябва да спасява Танзания !
39
12
 
9
 
! Отговори
За Русия преди 5 години
Преди много години, някъде в зората на 19 ти век е казана една много вярна фраза, отнасяща се за тогавашна Русия (много актуална и днес за тази страна естествено):"Русия е жандарм (агресор) за Европа и тюрма за народите"- това и нашите възрожденци са го знаели. Русия е същата и сега.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "привет от Германия": Всеки с проблемите си. Чети и тогава коментирай. Не съм писал "Кипър е гръцка територия" а "гърците в Кипър". А там има британска военна база. Те не са ли член на НАТО? Турците дебаркираха и те си траеха. А Кипър си беше независима държава, не спорна територия. Ако Турция търси спорна територия, сигурно ще я намери и на Балканите. Вече са споменавали, че Лозанският мирен договор от 1923г. не ги устройва. Дано не ни потрябва армията, защото на практика я нямаме.