Ердоган: Всички отговорни за "Кашоги" – пред правосъдието

Рохани: Рияд нямаше да го убие без протекция от САЩ!
24 окт 2018 22:14, Елка Василева
8
Ердоган: Всички отговорни за "Кашоги" – пред правосъдието
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че Турция няма да позволи на отговорните за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги да избегнат правосъдието, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние сме решени да не позволим това убийство да бъде покрито и да се уверим, че всички отговорни - от онези, които са го наредили, до тези, които са го извършили - няма да успеят да избегнат правосъдието", каза Ердоган в реч в Анкара.

Президентът заяви, че някои хора са се почувствали неудобно от това, че той е споделил сведения за разследването на убийството в речта си вчера.

Още по темата

"Ще продължим да споделяме по прозрачен начин нови сведения с нашите колеги, за да осветлим тъмните страни на това убийство", заяви турският лидер.

От своя страна иранският президент Хасан Рохани заяви, че Саудитска Арабия не би убила Джамал Кашоги без американска протекция, съобщи иранската агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Не мисля, че някой би се решил на такова престъпление без подкрепа от САЩ, - пише Рохани в официалния си сайт в интернет. - Никой не може да си представи, че днес, в съвременната епоха, можем да станем свидетели на такова убийство".

Президентът освен това осъди убийството на Кашоги и призова Турция да проведе "безпристрастно и щателно разследване... на това убийство, което няма прецедент през последните десетилетия".

Протекцията от САЩ позволи на Саудитска Арабия да бомбардира цивилни във войната в Йемен, каза още Рохани.

Шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия са основни съперници в Близкия изток и подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен и различни политически фракции в Ирак и Ливан, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
а тоя *** на съд -кога?
3
4
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Турция поиска ли екстрадицията на заподозрените за убийството лица ? Ако не го е направила защо и кога ще го стори ? Може да се поиска екстрадиция и на престолонаследника Мохамед.От публикациите се вижда, че престъплението е вършено не само в консулството, но довършвано и на други места в Турция. Къде е главата на Хашоги или е отнесена на тепсия на управляващите в Рияд ?
2
14
 
7
 
! Отговори
А ся де преди 5 години
Много им пука на САЩ за ориенталските драми!Нердо си лае,кервана си върви!Ако много вземе да зее,един туитър на Тръмп сваля великата турска икономика с 40 процента за ден!Факт!
1
9
 
27
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ердоги удари джакпота с това убийство!Да видим с какво САЩ ще му затворят устата.Бая ще се изръсят за спасяването на любимците си от СА.