Газта по "Турски поток" тръгва до края на 2019 г.

Втората тръба на газопровода ще преминава през България
27 окт 2018 15:45, Анисия Иванова
101
Газта по "Турски поток" тръгва до края на 2019 г.
Снимка: архив БТА

Въвеждането в експлоатация на двете разклонения на газопровода "Турски поток“ трябва да се случи до края на 2019 година, се казва в материали във връзка с визитата на руския президент Владимир Путин в Истанбул.

Руският президент ще вземе участие в четиристранната среща на върха за Сирия и ще проведе двустранна среща с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, съобщава РИА Новости.

"Турски поток" ще се състои от две разклонения с мощност 15,75 млрд. куб. м. всяка, положени по дъното на Черно море.

Първата тръба е предназначена за доставка на газ до турските потребители, а горивото по втората трябва да бъде изнасяно в страните от Южна и Югоизточна Европа.

Както пише РИА Новости, в края на май стана известно, че "Турски поток“ ще бъде продължен към България. Освен това от Будапеща изразиха надежда, че газопроводът ще бъде достроен до Унгария, пише "Фокус".

Тези дни от "Газпром" съобщиха, че морската част на "Турски поток“ е построена на 95%, а съоръженията на руското крайбрежие при Анапа са завършени и сега се пускат в експлоатация. В Турция продължава строителството на приемния терминал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булгартрансгаз и сега транзитира 17млрд м3 руски газ за Турция, Гърция и Македония, като контрактът е до 2030г. Колко са таксите и приходите обаче е секретна информация, ревностно прикривана зад разните закони за конфиденциалност. Въпросът е какво ще стане, когато тръгне ТП и на Турция не и трябва вече газ от България? Или може би транзитът от Украйна ще бъде спрян, а ще се транзитира пак такова количество газ от втората тръба на ТП към Европа?
31
14
 
6
 
! Отговори
Все тая преди 5 години
И сега внасяме руски газ - 98% от всичкия. Да не би да паднат цените? Щом вноса е от едно и също място и цените ще бъдат пак толкова високи. Така се затвърдява абсолютния монополизъм в ущърб на потребителите. Може да се радваме само ако има газ от друго място - нашето Черно море, Азербейджан, Казахстан, Туркменистан, Иран.
30
3
 
10
 
! Отговори
Рускиня до 38 преди 5 години
Литовци построили. Сега завират в г.з този терминал. Цената ,драги ми ***, не съдържа поддръжка на терминали. А тя е солена
29
7
 
18
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Булгурата сама си признава - не сме народ,а мъъърша...И кво да добавям?! Нямате дупета да си браните интереса..Нито жените и децата..Страхливи педалиончета..Ако не беше Русия,още да ни правите като вятърът...Шматки...
28
4
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Който не щеше Южен поток,на му ся Турски такъв ,кервана по един или друг път все ще тръгне ,ама няма да е през нас!
27
4
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
30 години не знаем какво искаме преди години украина и русия се сдавиха и ниепострадахме сьщото ще стане и с турски поток ако султаньт трьгне да ни изнудва за нещо и натисне копчето какво правим посред зима затова директно от русия за да ниемирна главата вьпреки че 30 години определени де-били искат независимост от когои за какво и те не знаят вьпросьт е да се лае от сутрин до вечер
26
4
 
22
 
! Отговори
Жалко преди 5 години
И ЮП сега щеше да е готов и газта по евтина,ама на такава ни е съдбата на васали на държавата терористите и агресор САЩ.
25
4
 
29
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Докато г-н Рачел ни баламосва колко просперираме.. Хората дърпат напред.. Подкрепихме антируски санкции, отрязахме милиарди суха пара от Русия.. Вива НАТО, вива Брюксел.. Бедни но горди слуги на еурупата!
24
2
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Купувайте само шистов с аромат на "демокрация" !
23
6
 
15
 
! Отговори
Булгарише гявурен.. преди 5 години
Най - жалката и страхопъзлива твааар на Планетката ни...Продава се онлайн на всеки 24 часа в денонощието...За жълти монетки...
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни залъгвайте с Турски поток!Пак надути цени, пак много данъци, такси, пак скъпа газ. Пак повишение на всички цени на стоки и услуги.
21
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли руски газ-ей омръзна ми !!
20
1
 
27
 
! Отговори
от СПб преди 5 години
Рускит газ е най-лошият газ, купувайте братя американски демократичен газ!
19
2
 
14
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Мечтай си,Ердо няма контрол върху втората тръба, щото Путин ще му спре туристите.Не че не опита, да претендира за всичката газ, но не му стана номера, а и такъв прецедент няма. Газта се продава от руски търговец на съответния клиент. Останалото са само двустранно одобрени разходи по пренос.Бъркаш бизнеса с горива с пре продажба на домати.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Азерски газ" както е нямало, ТАКА НЯМА И ДА ИМА!!! И наубо-то и танап-а се строят от 10 години и НИКОЙ ОЩЕ НЕ Е ПОЛУЧИЛ и 1 куб.метър!!! А пък и азерския газ е толкова малко, че даже на тях не им стига, а те тръгнали да се конкурират с над 200-те милиарда на Русия! Но ЗАБЛУДАТА е велико нещо! Не разберам само шорошските тр-ол-чета, все едно, след време ИСТИНАТА ЩЕ СИ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ, а те тогава КАКВИ ЩЕ ГИ ДРЪНКАТ???? Или ще си намерят друга "играчки"!
17
5
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Бега бе ! Ама верно ли ! И когато са събуди двата пръста ти беха у контакта
16
19
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ОТ 2019-ТА РУСИЯ И ИНТЕРЕСИТЕ И В БЪЛГАРИЯ ПРИКЛЮЧИХА!!ТУРСКИ ПОТОК Е МНОГО ПО-ИЗГОДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ ОТКОЛКОТО ЮЖЕН ПОТОК КОЙТО СТРУВАШЕ МИЛИАРДИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДАДЕНИ ПАРИ!С ИДВАНЕТО НА АЗЕРСКИЯ ГАЗ ПРЕЗ 2019-ТА ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЪМ ЧУЛ ЗА ГАЗ ОТ РУСИЯ!)))СЧИТАНО ОТ 2019-ТА РУСИЯ ПРИКЛЮЧИ В БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ!
15
1
 
16
 
! Отговори
нато преди 5 години
Това е провокация срещу нашите натовски ценности
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност ТП ще си остане до Турция.Само дето газопреносната система се преоборудва за двупосочен режим и газта от втората тръба тръгва през БГ до Австрия.Този ход на Боко, не остава ненаказан. ДПС от вчера са с официална позиция за нови избори. Ясно е какви инструкции са получили от Американския посланник. Но натиска още е слаб. Очаквам някаква интрига с тока, да му спретнат. За сега обаче Времето е на негова страна (топла есен е). БСП, летеца и ДПС, и дори гадостите на чужди агенти не стигат.
13
21
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГАЗОПРОВОДА ТАНАП С АЗЕРСКИ ГАЗ ЩЕ ЗАХРАНИ БЪЛГАРИЯ ОТ 2019-ТА ГОДИНА! РУСИЯ ПРИКЛЮЧИ В БЪЛГАРИЯ А ДАНО СКОРО И В ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ!