"Фактор": За македонците – без проблем за БГ паспорт

Има много албанци от Косово и Албания и това трябваше да се спре!
5 ное 2018 09:45, Елка Василева
24
"Фактор": За македонците – без проблем за БГ паспорт
Снимка: архив, Булфото

След аферата с издаването на български паспорти, във връзка с която имаше арести на замесени лица в България, а и в Сърбия, македонските посредници за български паспорти не се страхуват, че ще отидат в затвора или че клиентите им ще останат и без парите, които са дали за паспорти, пише македонският информационен сайт Фактор.

Македонските посредници уверяват, че нищо такова няма да се случи. Те казват, че издаването на паспорти и как се прави това досега беше публична тайна, но чак сега България взима мерки да санкционира този процес.

"Тези, които са фалшифицирали документи, те трябва да се страхуват, аз работя с истински документи и не се страхувам. За сумата, за която съобщиха българските медии - 5000 евро, не познавам някой да е дал толкова пари. Македонците и сърбите дават за български паспорт малко над 300 евро", е цитиран да казва посредникът Даниел Д.

Друг посредник - от Делчево смята, че как ще се развиват нещата зависи от българските власти, но според него онези, които имат редовни документи, не би трябвало да останат без паспорти.

Още по темата

"Проблемът се появи, защото има много албанци от Албания и Косово, които кандидатстват за българско гражданство и властите в България трябваше да пресекат това, но за македонците мисля, че няма да има някакви последици, няма да има никакъв проблем", казва посредник от Скопие.

Но у гражданите има съмнение, защото чакат с години и не са сто процента сигурни, че накрая ще имат български паспорт, за работа и свободно движение из Европа, пише Фактор.

"Не съм убедена, че ще го получа, опитвам отдавна, от 2012 г. И тогава не беше лесно, камоли сега. Но ако моята процедура е приключена, щяха да пишат, че ми е отказано. За този, който извършва услугата за получаване на паспорт, се плаща и разноските са някъде до 500 евро, но тези пари не се дават наведнъж", разказва млада жена от Куманово.

Други кандидати, които са си осигурили оригинални документи за български произход, казват, че до края на годината трябва да получат български паспорт.

„Моят син чрез баща си трябва да извади български паспорт, но ние имаме оригинални документи за български произход от прадядо и лично не се боим, че паспортът ще „зацикли“. Проверихме преди няколко дни и пише, че паспортът е в процедура. Съпругът ми взе паспорт през 2016 г., а синът ми трябва да го вземе в края на тази година. За един човек струва около 500 евро“, обяснява Ф.Б.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако под албанци имат предвид българите от Гора ,т.е. българите мюсюлмани ,те са вече признатото българско малцинство и не са малко.Също имат право на българско гражданство.А ако между тях са се нароили и други ,без да са,то вече е друго.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На българите от Македония с български корени и документи за произход нека получат гражданство,какъв е проблема?Ако искат да ходят на запад тяхна работа,все едно българин от БГ да ограничиш да пътува или търси работа навън.С тях не се решава демографска криза,дори е смешно да се мисли така.Затова е ЕС ,свободно пътуване и т.н..Ако искат да работят в БГ да заповядат.Българите от Молдова и Украйна, са по българи с реална общност,културни центрове,докато в БЮРМ беше забранено да си българин при Тито
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като са македонци защо им дават българско паспорти на база ДОКУМЕНТ ЗА ПРОИЗХОД???????ЩО за ШИЗОФРЕНИЯ???
19
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Трябва да се дава българско гражданство САМО на българи от Украйна и Молдова, защото само те наистина се чувстват българи и милеят за българското и го съхраняват стотици години. Никакво гражданство на тези фанатици с промити мозъци-македонци! Те го вземат само за да хукнат из Европа! Вземат ли българският паспорт сигурно си казват, М. ви да Е. изработихме ли ви ТАТАРИ..!!!!!!!!!
18
0
 
13
 
! Отговори
... все е л***o преди 5 месеца
Плюе по България на изопачен Български език, но драпа за БГ паспорт. Що е то.
17
0
 
9
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 месеца
Паспортите им трябват не за идеи и българска гордост, а да замината в Западна Европа.
На практика финансираме работна ръка за старите колониални митрополии и край тази работа някой хора си повишават доходите. Да се сложи данък рушвет.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въобще тази процедура по придобиване на двойно гражданство на която вчастност са придобиването на българско гражданство от желаещи кандидати от българските диаспори населяващи други държави е заложена в двустранни договори споразумения подписани в рамките за сътрудничество между България с другите поотделно и това се явява облекчен режим за издаване на необходимите начални документи по условията с предимство и разглеждани между страните кат за това си има изградени структури институции,посолство
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каракачана стои прав като във вица за Вълка в тоалетната и химна.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Sram podor da gerb pravitelstvo i tia kombinatori ot patrioti smeschno e te da sa petrioti bivschi pariizi v rasli4ni partii da da sa na vlsst dslaveri vsrtat karaka4anov sche se grambel bate namasch taja smelost debelak milioner stana kato simionov sidetov i dr v nc
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия войводите от ВМРО и тем подобни смешнишки организации и партии в България излезнаха много глyпави. Те си мислят, че едва ли не след време могат да си пишат полезен актив за две неща... едното е да се тупат в гърдите, че са придърпали много "българи" от чужбина (а те дори не са българи, а всичко е било рушветчийство и престъпничество), а другото за което да се тупат в гърдите, че успяли да асимилират обратно българско малцинство.
Тая статия ме кара да поискам чуждо гражданство!
12
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
вие ко очаквате аз не обвинявам македонците че не искат да са бълхари предадени и изоставени вие как бихте се почувствали на тяхно място мене да ме предадът и аз ще се откажа не с една ами с две тъце от тая смлтана държавичка
11
1
 
27
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 месеца
Вредата от тази агенция е че издържаме паразити,които кярят и от корупция
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"НЕКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОЛКО ПАСПОРТА НА БРОЙ СА ИЗДАДЕНИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ГРАЖДАНИ?"

Сите македонели са с бугарски паспорти. Оти Северна Македония е бугарска!
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да се разровят малко и да видят какви са бабите и дядовците им, ама не по документи формално, а от техни писма и други лични документи. Това няма да ги промени и пак ще си останат макета, но поне да признаят българският си корен.
8
0
 
28
 
! Отговори
Жеко куршума преди 5 месеца
Всъщност, наистина, каква полза има българското общество от тази агенция? Само дето плаща огромните заплати на служителите и то с една единствена цел - патреотите да си имат далаверка, обвита в законност!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЕКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОЛКО ПАСПОРТА НА БРОЙ СА ИЗДАДЕНИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ГРАЖДАНИ?
6
1
 
39
 
! Отговори
каква е ползата? преди 5 месеца
Къде са всичките тия макета и албанци с български паспорти?
В частния сектор в Бг ли са?
Във фирмите на Велев и Киро ли са? Или при Баневи? Карнобатския?
За какво им раздават паспорти?
Да излязат Каракачанов и Симеонов и да заявят каква полезност има Бг от раздаването на паспорти на албанци, косовари, македонци, украинци, молдови?
ЗА БГ КАКВА Е ПОЛЗАТА?!
5
1
 
30
 
! Отговори
лошо преди 5 месеца
Микробусите с КН регистрация продължават да идват,с групи Албанци!това показва че държавата ни е слаба и проядена о корупция която вече застрашава нац. сигурност.
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Открито си казват хората, че паспортите им трябват за свободно придвижване и работа в Европа.
А не, защото се чувстват българи. Ако са се чувствали българи, са щели досега да дойдат в Бг. Каква война имаше в региона, какъв ад, но избягаха на Запад, не дойдоха в Бг.
Раздавайте паспорти, раздавайте! После изкарайте статистика, че населението било 7 млн. с "новите" българи.
3
3
 
26
 
! Отговори
алоо преди 5 месеца
"Македонците и сърбите дават за български паспорт малко над 300 евро". Това най-вероятно е законната сума.която включва разни такси + комисионната ти. А скандала избухна за КУПУВАНЕТО на бг.паспорти със съдействието на ВМРО,а не легалният начин за придобиване на бг паспорт. Анадунму маке?