"Фактор": За македонците – без проблем за БГ паспорт

Има много албанци от Косово и Албания и това трябваше да се спре!
5 ное 2018 09:45, Елка Василева
24
"Фактор": За македонците – без проблем за БГ паспорт
Снимка: архив, Булфото

След аферата с издаването на български паспорти, във връзка с която имаше арести на замесени лица в България, а и в Сърбия, македонските посредници за български паспорти не се страхуват, че ще отидат в затвора или че клиентите им ще останат и без парите, които са дали за паспорти, пише македонският информационен сайт Фактор.

Македонските посредници уверяват, че нищо такова няма да се случи. Те казват, че издаването на паспорти и как се прави това досега беше публична тайна, но чак сега България взима мерки да санкционира този процес.

"Тези, които са фалшифицирали документи, те трябва да се страхуват, аз работя с истински документи и не се страхувам. За сумата, за която съобщиха българските медии - 5000 евро, не познавам някой да е дал толкова пари. Македонците и сърбите дават за български паспорт малко над 300 евро", е цитиран да казва посредникът Даниел Д.

Друг посредник - от Делчево смята, че как ще се развиват нещата зависи от българските власти, но според него онези, които имат редовни документи, не би трябвало да останат без паспорти.

Още по темата

"Проблемът се появи, защото има много албанци от Албания и Косово, които кандидатстват за българско гражданство и властите в България трябваше да пресекат това, но за македонците мисля, че няма да има някакви последици, няма да има никакъв проблем", казва посредник от Скопие.

Но у гражданите има съмнение, защото чакат с години и не са сто процента сигурни, че накрая ще имат български паспорт, за работа и свободно движение из Европа, пише Фактор.

"Не съм убедена, че ще го получа, опитвам отдавна, от 2012 г. И тогава не беше лесно, камоли сега. Но ако моята процедура е приключена, щяха да пишат, че ми е отказано. За този, който извършва услугата за получаване на паспорт, се плаща и разноските са някъде до 500 евро, но тези пари не се дават наведнъж", разказва млада жена от Куманово.

Други кандидати, които са си осигурили оригинални документи за български произход, казват, че до края на годината трябва да получат български паспорт.

„Моят син чрез баща си трябва да извади български паспорт, но ние имаме оригинални документи за български произход от прадядо и лично не се боим, че паспортът ще „зацикли“. Проверихме преди няколко дни и пише, че паспортът е в процедура. Съпругът ми взе паспорт през 2016 г., а синът ми трябва да го вземе в края на тази година. За един човек струва около 500 евро“, обяснява Ф.Б.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари