В ада на Земята – Мория: По-добре да бяхме умрели още по пътя!

В бежански лагер на Лесбос - особено трудно е на жените
Обновена: 9 ное 2018 08:47 | 8 ное 2018 22:13, Елка Василева
228

Снимка: Reuters

 

Те са тормозени, насилвани или направо пребивани - систематично и безжалостно. Условията в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос са нечовешки. Особено тежко е положението на жените. Наричат това място "ад на Земята".

Тя е избягала със семейството си от войната в Йемен. След дълго и опасно пътуване през Егейско море Амал попада на остров Лесбос. Младата жена мисли, че тук ще получи свободата, към която се стреми. Вместо това попада в бежанския лагер Мория. Той прилича на затвор под открито небе. Амал го описва като ад на земята, разказва Дойче веле.

В лагера Мория в момента са настанени над 7 000 души при капацитет да поеме 3 100. Високи стени, опасани с бодлива тел, отделят центъра на лагера от околния палатков град.

Условията в лагера не отговарят на никакви международни стандарти. Хората са принудени да чакат с часове на дълги опашки, за да получат нещо за ядене. Тоалетните и душовете са мръсни, а отходните води се стичат надолу по улицата. Насилието се е превърнало в ежедневие.

Последният доклад на Амнести интернешънъл описва изпитанията, на които са подложени жените и момичетата в гръцките бежански лагери.

Правозащитниците обръщат внимание на това, че препълнените лагери представляват опасност най-вече за жените и младите момичета. На тях им е много по-трудно, отколкото на мъжете. Амал станала свидетелка на това как един мъж пребил млада жена. Нападението било извършено пред очите на гръцки полицаи, които обаче не предприели нищо. Накрая виновна се оказала жената, защото "била "флиртувала с мъже".

По-добре мъртва, отколкото тук

"Условията за жените в лагера Мория са непоносими. Дори ходенето до тоалетна крие опасности", разказва Амал. Макар мъжете да нямат право да се приближават до женските тоалетни, мъже все се навъртат около тях. Наскоро една от приятелките на Амал била тормозена в близост до тоалетните от някакъв по-възрастен мъж, но момичето успяло да се отскубне и да избяга.

"Понякога си мисля, че може би щеше да е по-добре да се удавя в морето. Обикновено не се плаша лесно. Но сега ме е страх, че никога няма да се измъкна оттук", казва младата жена.

Амал настоява да остане анонимна, защото се говори, че ако някой се изкаже лошо за лагера, това не остава незабелязано от властите, които обработват молбите за убежище. Всеки от обитателите, с когото разговаряхме в лагера, потвърждава това.

Сомайех от Афганистан също не може да каже нищо добро за лагера Мория. Тя е благодарна, че вече не живее в него, а в лагер, организиран от доброволци за застрашени бежанци. Гласът ѝ трепери, когато разказва своята история: следвала в университета, а след като се омъжила, съпругът ѝ я принудил да се откаже от следването си. "В Афганистан мъжете са всевластни. Нямаме никакви права и не можем да сторим нищо срещу това", казва младата афганистанка.

Живот в патриархат

Сомайех смята, че Европа може лесно да реши проблемите на прокудените жени. "Европа трябва да дава знания на бежанките, трябва да им разяснява какви права имат. Това дава самочувствие. Европа обаче трябва да им даде и сигурност", допълва тя.

Дори генералният секретар на Амнести интернешънъл Куми Найду, който е свикнал да вижда такива картини, е шокиран от видяното при последното му посещение в лагера Мория. Същевременно той е силно впечатлен от силата на жените, когато са поставени в такава тежка ситуация: "При толкова много сексуални посегателства и насилие, жените са особено раними. От друга страна те запазват способността си да оцеляват в такива ситуации и и да търсят решения. А това изисква голяма доза емоционални и духовни съпротивителни сили", казва Найду за Дойче веле.

Амал е една от тези силни жени, за които говори той. "Моят живот е на дъното на едно езеро в Иран, където загубих всичките си документи", казва тя. Но това не я спряло. Когато бъде одобрена молбата ѝ за убежище в Гърция, иска да се върне отново на остров Лесбос - в лагера Мория. Иска да помага на други бежанки също да намерят сили да се борят срещу несправедливостите.

*Имената на бежанките, както и всичко, което би могло да разкрие тяхната самоличност, са променени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Афганистан през 70-те години, преди идването на ислямистите, подкрепени от Европа и САЩ. Цивилизация, права, равенство. Кой им отне държавата и цивилизацията?
26
0
 
26
 
! Отговори
месара преди 5 години
Не е адът там, вие го донесохте със себе си. Без вас беше един не лош остров.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Било ад в Европа, ами върнете се във вашия рай Йемен, Афганистан, Африкански държави май....ка ви да е.. ама те не са виновни. Онези еврейски филантропи, юдеомасони, които бъркат л***йн***та са в дъното на нещата. Най ненавижданата нация еврейската рано или късно ще го отнесе.
24
1
 
20
 
! Отговори
Киро Хикса преди 5 години
Едно не разбирам, нали Ангела Меркел ги беше поканила, 'refugees welcome here' се пееше в една римувана песничка, имаше меченца, цветенца и т.н. а сега ги набутаха в "концлагерите" на Гърция? Защо не ги настанят в Бундестага? Или пък, вече Ислямския Мултикултурализъм не е важен може би...?
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Афганистан беше спасен от цивилизацията и даден на ислямистите от европейците и техните приятели.
22
1
 
24
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Дойче Веле е фейк нюз медия, враг на Християнската цизилизация и Бялата раса!
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, МОРИЯ... Името едва ли е избрано случайно и едва ли е дадено за хубаво място. Ако бяха чели повече Толкин, може би нямаше да тръгнат натам.
20
0
 
30
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Като не им харесва в бежанския лагер, да се връщат по домовете и да си оправят държавата! На българите да не им е по-лесно да оцеляват в държавата си!?
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се оплаквате от гръцките лагери бе, немчуля противни? Нали вие ги поканихте? Докарвайте самолети, танкери и ги носете в Германията. Ние сме расисти и тук на Балканите няма да се чувстват добре хирурзите и инжинерите. На Меркел да й пратите двама по-надарени африканеци да й покажат цялата си любов и благодарност.
18
0
 
42
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"Сомайех смята, че Европа може лесно да реши проблемите на прокудените жени. "Европа трябва да дава знания на бежанките, трябва да им разяснява какви права имат. Това дава самочувствие. Европа обаче трябва да им даде и сигурност", допълва тя."========================================Наглост и арогантност, подплатени от овациите на радикалните юдеоболшевики! Абсолютно никой и нищо не "трябва" да ви дава! Вземайте си бурките и обратно в ислямския халифат, от койте спе изпълзели, *** нагли!
17
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По-добре мъртва, отколкото тук"Условията за жените в лагера Мория са непоносими. Дори ходенето до тоалетна крие опасности", разказва Амал."Имам чувството, че съм жури в кастинг за актьорски таланти- всеки ден Дойче Веле ми мъкне някоя актриса да ми играе ролята на репресирана бежанка, която да ме убеди колко е добра и всеки път я гоня, заради слабата актрьорска игра.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** обикновено са черни, също като забрадките на някои моми от Лесбос. Мхм. Лично на мен са ми по-приятни онези, оцелелите през ледената епоха......и поне не се оплакват tbh
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"разказва Дойче веле."Ахахахах ясно, тука спирам да чета. Същите тези дойче клоуни преди време пишеха гневни статии и за българската съпротива да приема нелегалната имиграция. Представяха ни в статиите си като някакви нацисти, диви зверове и ***. Глупаците немски дори не са в състояние да вникнат в историческите причини да сме против пълзащата ислямизация. И за нашите лагеир бълваха същите мантри за "ада на земята" и тем подобните глупости.
14
2
 
27
 
! Отговори
До праведните п само преди 5 години
Ореваха орталъка. Жените не са жени щото имат няква си .... полов орган. Възможни са и детеродни свойства на мъжки индивиди. Аз кво съм ви виновна, че си раждате по няколко тирани - бъдещи насилници и после що *** изнасилват мене?. Ако искаш аз да се предложа на чичо ти, пък тебе вятър те вее на бял кон. Без документи за самоличност, безплатен хотел, ох баня ох кеф.
13
1
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Никой не ги е канил,да плуват обратно към Анадола и към държавите си после ;) !!!
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото решение е да отворим лагерите и да ги пуснем да живеят в къщата на Меркел, Юнкер и т.н.
11
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги разбирам! Тези жени отиват някъде без документи. Коя от Афганистан, коя от Судан. Паспортите им все изгарят, потъват и вечната драма около самоличността им. Хитруши, възползващи се от войната в Сирия. Остана и да ги пуснете извън лагерите и да се напълнят градовете с още повече нелицеприятни ***.
10
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно кой ги насилва? Именно. Техните хора. От мирния ислям. Дето като минат границата почват да насилват нашите жени.
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ти как се биеш за твойта свобода и демокрация в България?Дай ми само един пример.
8
0
 
40
 
! Отговори
Крумов преди 5 години
DW да каже на Амал да емигрира в Саудитска Арабиа или в Иран където ще бъде много по-добре приета,отколкото в ,,мръснa" християнска държава.