В ада на Земята – Мория: По-добре да бяхме умрели още по пътя!

В бежански лагер на Лесбос - особено трудно е на жените
Обновена: 9 ное 2018 08:47 | 8 ное 2018 22:13, Елка Василева
228

Снимка: Reuters

 

Те са тормозени, насилвани или направо пребивани - систематично и безжалостно. Условията в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос са нечовешки. Особено тежко е положението на жените. Наричат това място "ад на Земята".

Тя е избягала със семейството си от войната в Йемен. След дълго и опасно пътуване през Егейско море Амал попада на остров Лесбос. Младата жена мисли, че тук ще получи свободата, към която се стреми. Вместо това попада в бежанския лагер Мория. Той прилича на затвор под открито небе. Амал го описва като ад на земята, разказва Дойче веле.

В лагера Мория в момента са настанени над 7 000 души при капацитет да поеме 3 100. Високи стени, опасани с бодлива тел, отделят центъра на лагера от околния палатков град.

Условията в лагера не отговарят на никакви международни стандарти. Хората са принудени да чакат с часове на дълги опашки, за да получат нещо за ядене. Тоалетните и душовете са мръсни, а отходните води се стичат надолу по улицата. Насилието се е превърнало в ежедневие.

Последният доклад на Амнести интернешънъл описва изпитанията, на които са подложени жените и момичетата в гръцките бежански лагери.

Правозащитниците обръщат внимание на това, че препълнените лагери представляват опасност най-вече за жените и младите момичета. На тях им е много по-трудно, отколкото на мъжете. Амал станала свидетелка на това как един мъж пребил млада жена. Нападението било извършено пред очите на гръцки полицаи, които обаче не предприели нищо. Накрая виновна се оказала жената, защото "била "флиртувала с мъже".

По-добре мъртва, отколкото тук

"Условията за жените в лагера Мория са непоносими. Дори ходенето до тоалетна крие опасности", разказва Амал. Макар мъжете да нямат право да се приближават до женските тоалетни, мъже все се навъртат около тях. Наскоро една от приятелките на Амал била тормозена в близост до тоалетните от някакъв по-възрастен мъж, но момичето успяло да се отскубне и да избяга.

"Понякога си мисля, че може би щеше да е по-добре да се удавя в морето. Обикновено не се плаша лесно. Но сега ме е страх, че никога няма да се измъкна оттук", казва младата жена.

Амал настоява да остане анонимна, защото се говори, че ако някой се изкаже лошо за лагера, това не остава незабелязано от властите, които обработват молбите за убежище. Всеки от обитателите, с когото разговаряхме в лагера, потвърждава това.

Сомайех от Афганистан също не може да каже нищо добро за лагера Мория. Тя е благодарна, че вече не живее в него, а в лагер, организиран от доброволци за застрашени бежанци. Гласът ѝ трепери, когато разказва своята история: следвала в университета, а след като се омъжила, съпругът ѝ я принудил да се откаже от следването си. "В Афганистан мъжете са всевластни. Нямаме никакви права и не можем да сторим нищо срещу това", казва младата афганистанка.

Живот в патриархат

Сомайех смята, че Европа може лесно да реши проблемите на прокудените жени. "Европа трябва да дава знания на бежанките, трябва да им разяснява какви права имат. Това дава самочувствие. Европа обаче трябва да им даде и сигурност", допълва тя.

Дори генералният секретар на Амнести интернешънъл Куми Найду, който е свикнал да вижда такива картини, е шокиран от видяното при последното му посещение в лагера Мория. Същевременно той е силно впечатлен от силата на жените, когато са поставени в такава тежка ситуация: "При толкова много сексуални посегателства и насилие, жените са особено раними. От друга страна те запазват способността си да оцеляват в такива ситуации и и да търсят решения. А това изисква голяма доза емоционални и духовни съпротивителни сили", казва Найду за Дойче веле.

Амал е една от тези силни жени, за които говори той. "Моят живот е на дъното на едно езеро в Иран, където загубих всичките си документи", казва тя. Но това не я спряло. Когато бъде одобрена молбата ѝ за убежище в Гърция, иска да се върне отново на остров Лесбос - в лагера Мория. Иска да помага на други бежанки също да намерят сили да се борят срещу несправедливостите.

*Имената на бежанките, както и всичко, което би могло да разкрие тяхната самоличност, са променени.

 


228
Още от Балкани
Българският клуб в Скопие: Не участваме в афери с паспорти!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 1 седмица
Като не и харесва да си е седяла в тях.
50
0
 
38
 
! Отговори
WHITE CRISTIAN преди 1 седмица
Аре ве тия ги изкараха жертви, защо не ги приеха мюсюлманските държави в които няма война? Всичко се прави с цел..... А примерно ако е обратното, бели християнски бежанци тръгнат ли към мюсюлманските страни, мюсюлманите ще почнат да ги трепят още на границата.....
49
11
 
8
 
! Отговори
Лайногорец преди 1 седмица
Защо нямате статия за провала на "проекта" Каптагонец Рязанград ?
Друг път все ни осведомявате за успехите на Киро Гела, а сега мълчите за резила ....
Миналата вечер Цървена звезда би Ливърпул в групите на Шампионска лига ...
Снощи Лайногорец не успя да победи у дома кипърския АЕК Ларнака и отпадна безславно още в групите на и без това непрестижната Лига Европа.
Какъв е изводът ?
1.Сърбите са народ, а ние вмирисана мършa.
2. Традиции с пари не се купуват.
3. Където е текло, пак ще тече.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
CNN-BBC... FAKE "news"..from 2008 is Colder cycle of Climate for 15-20 years..Massoni-devils-ILLuminati spread poison-chemicals-viruses with NASA-planes over Thousands cities over planet&change Climate ...Humans are on Mars from 60 years ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
мирослав блажев атила пак са го пуснали от килията и сега дращи браун мраун арийци религии...
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
кой ги натика там? отговорът е сорос. либерастите трябва да се пържат в ада.
45
3
 
22
 
! Отговори
шматка преди 1 седмица
Това е вашата религия.Такава си я харесвате.Хем сте недоволни хем си наричате децата Мохамед Мюмюн и тн
Искате промяна.Кръстете си децата Джон Джордж итн
Тогава ще ви повярвам че наистина страдате
44
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, бе, разбирам, че ви е тежко, че всички права ви се погазват, че никой няма милост към вас. Ама за чий тогава идвате в Европа? Никой никъде не говори вашия език, никой никъде не ви иска.Ако толкова искате да напуснете родните си места, доколкото съм запознат, прилични страни в Близкия Изток, в Африка или в Азия не липсват, където фесът ви е признат а езикът ви сходен с ахкане и охкане и завиране на клечка в гърлото е официален. Защо тогава, питам, продължавате да идвате към Европа?
43
1
 
17
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
младата жена и нейната майка и баба и пра баба ако бяха си възпитали децата като хора, нямаше да отгледат маймуни, които да им направят държавата кочина. оон натиска всички да приемат страхливци бягащи от собствените си батаци, но не натиска тези които ги . изчезвайте от европа бе вашта ма мица ислямска!
42
1
 
17
 
! Отговори
До Мексиканчето: преди 1 седмица
Абе пич, ако си правиш базик успя да ни развеселиш, ако пък си сериозен, то ти се нуждаеш от спешна медицинска помощ.
Дори в арабските държави и Иран има много по-голям ред и повече възможности за хората отколкото в Латинска Америка. Ако запада не създаваше тези изкуствени конфликти, близкия изток щеше да бъде отлично място за живеене.
А при латиносите и специално Мексико има цели градове където полицай не стъпва, наркотици, проституция, броя на убийства на убийствата са най-високи в света.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"... Амал попада на остров Лесбос. Младата жена мисли, че тук ще е пълно с лесбийки и, че тук ще получи свободата, към която се стреми. А то – мъже я причакват в "дамските тоалетни" (женските нужници, де).
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До BROWN POWER MEXICO

Някой от Бангладеш, ако види Столипиново или Фаакултето може да се припознае за българин.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От Мория и Мордор заливат свободния свят.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още не са стъпили в Европа и почват с претенциите . Що това що онона яяяя обратно впясъците.
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До всички Меркеловци,Макроновци,Юнкеровци,Борисовци и т.н. Европа не иска мигранти.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Винаги съм мразил и презирал Хитлер и нацизма, но започвам да осъзнавам, че той е бил последната надежда за белия човек, за Европа... сами виждате, че от 1945г. насам Европа умишлено и под различни оправдания е пълнена с хора, които са несъвместими с европейската култура и начин на живот. 1945г. беше поставен надгробния камък на Европа от евреите.
35
0
 
5
 
! Отговори
Янко преди 1 седмица
Пишете кво стана с помаците от Неделино осъдиха ли ги!
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САМО ЗА 3 ГОДИНИ ПРЕСТОЙ ИМ РАЗДАВАТ ПАСПОРТИ НА ГРАЖДАНИ НА ЕС!!!!


ХРАНЯТ ГИ НА ГОТОВО!

РАБОТАТА ИМ Е ДА СИ УПЕРАТ ГАЩИТЕ НО ЯВНО ТОВА ИМ СЕ ВИЖДА ДОСТА ТЕЖКО!
33
0
 
23
 
! Отговори
Lan преди 1 седмица
ДВ пишат статия срещу гръцки лагер за бежанци, които тяхната мама Меркел покани! МИ да им решат проблемите (и на бежанците и на гърците), да ги товарят на самолети и в направо при мама им Меркел в Германия - да им осигуряват условия каквито искат!
32
5
 
4
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 седмица
Много сте, ама сте прости! Ни пукшка можете да направите, ни оръдие, ни танк, ни самолет, ни дрон, ни ИИ, ни междуконтинентална ракета, ни военна тактика сте чували. Тъй че ще ядете средния бял сирeнясал, както са го яли преди 250г!