Членство в Интерпол? Не и скоро за Прищина

Косово не успя да си осигури 2/3 от гласовете на страните
5
Членство в Интерпол? Не и скоро за Прищина
Снимка: архив, Reuters

С 68 гласа "за", 51 "против" и 16 "въздържал се", Косово не успя да си осигури две трети от гласовете на страните-членки, за да се присъедини към Интерпол, съобщи държавната "Радио и телевизия Косово" (RTK), цитирана от "Фокус".

След гласуването от страна на общото събрание на Международната организация за наказателно сътрудничество в Дубай във вторник третият опит на Косово да се присъедини към Интерпол беше неуспешен.

Интерпол, международната мрежа, свързваща полицейски сили в 190 държави, действа като платформа за сътрудничество и обмен на информация за трансгранични престъпления.

Косово поиска достъп до общата международна база данни за наказателни доказателства, налични за всички държави-членки, но не си осигури гласовете, които се изискват за влизане.

Гласуването се проведе в два кръга във вторник сутринта, като резултатът от първия кръг беше 76 гласа "за", 56 "против" и 22 "въздържали се", но във втория кръг броят на гласовете в полза на членството в Косово спадна до 68, като 51 гласуваха "против" и 16 "въздържал се".

Прищина оттегли заявлението си за присъединяване към организацията преди заседанието на Общото събрание в Китай през 2017 г.

Миналата година премиерът Рамуш Харадинай обоснова с липсата на подкрепа оттеглянето на искането на страната.

Косово е кандидатствало два пъти по-рано за членство в Интерпол, веднъж през 2015 г. и през 2016 г., но и двата пъти неуспешно.

Срещата на Интерпол в Дубай получи международно внимание тази година в очакване на гласуването за нов председател на организацията.

Предишният - Менг Хонгуей, който беше на поста от ноември 2016 г. и трябваше да остане до 2020 г., изчезна през септември по време на посещение в Китай.

Според Ню Йорк Таймс, по-късно е открито, че Менг е бил тайно задържан от китайската полиция. Интерпол получи оставката му на 7 октомври.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
Голям майтап-Косово в Интерпол!Все едно някой от нарко-картелите да стане член.
То всъщност Косово е точно това-престъпна организация за наркотици,проституция и кражби на коли.Обаче имат здрав гръб-ЦРУ е основният им партньор.
4
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 месеца
Отново въпросителен знак след твърдение.
3
3
 
13
 
! Отговори
цирк преди 4 месеца
Черна дупка ръководена от бивши терористи в Интерпол?!?!?!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това някакъв виц ли е , Косово в Интерпол.
1
2
 
16
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 месеца
Мафията иска достъп до база данни на Интерпол хахаха