Скитачко племе, бугарско... Родна ревизия на македонските учебници

Самуиловата държава, Кирил и Методий – две от спорните теми
22 ное 2018 19:56,
143
Скитачко племе, бугарско... Родна ревизия на македонските учебници
Кадър: bTV

Самуиловата държава, Кирил и Методий - две от спорните теми в учебниците по история, с които се занимава двустранната българо-македонска комисия. Нейна задача е не да променя учебниците, а да даде препоръки за промени, като целта е да отпаднат предубежденията и враждебността.

С Гърция работата по учебниците едва сега започва, докато с България е вече в по-напреднала фаза. Целта е да се премахнат всички спорни исторически интерпретации, които досега са обременявали отношенията между съседите. Процесите са двустранни, тоест - изменения са необходими както в македонските, така и в учебниците на български и на гръцки език, пише "Дойче веле".

"За да няма нови травми"

Още по темата

Като начало Гърция и Македония вече си размениха всички учебници за начално и средно образование, по които ще се преподава през следващата учебна година. На първата среща между експертите от двете страни все още не е било обсъждано самото съдържание на учебниците, обяснява Виктор Габер от двустранния интердисциплинарен екип. Ставало е дума единствено за правилата в бъдещата съвместна работа и за графика на срещите.

"Работим с огромен брой учебници и материали, някои от които ще бъдат преработени, така че да не предизвикват нови травми у бъдещите поколения, които ще учат по тях", обяснява македонският експерт.

Гърция и Македония са разменили учебниците по всички предмети, но Габер смята, че фокусът ще бъде върху учебниците по история и география. Втората среща ще се състои в средата на януари.

В по-напреднала фаза е процесът между Македония и България. Двустранната комисия вече проведе две срещи - през юли в София и през октомври в Скопие. На тези срещи беше анализирано съдържанието на учебниците по история за пети и шести клас в България и за шести и седми клас в Македония.

"По отношение на съдържанието за праисторическите и античните периоди нямаме различни гледни точки. Първите забележки се появиха, когато стигнахме до Средновековието. Става дума за интерпретацията на такива явления като Самуиловата държава и просветителите Кирил и Методий", обяснява ръководителят на македонския екип Драган Георгиев.

По неговите думи, от българска страна има една обща забележка: че в македонските учебници преобладава враждебният тон към България.

"Скитащо племе"

Българският професор Иван Илчев, също член на двустранната комисия, представи наскоро няколко примера от македонски учебници:

"Възникването на македонския народ е дълъг процес, започнал още през 8 век пр.н.е."

"Като скитащо племе, българите постоянно променяли своето местоживеене. Те се занимавали с развъждане на коне, лов и грабеж".

"Св. Константин-Кирил и брат му Методий през 855 г. създали славянската азбука, наречена "Глаголица". Глаголицата била съставена от 38 букви. Тъкмо по това време в североизточните области на Македония започнали български нападения, така че светите братя трябвало да напуснат Македония".

"Прабългарите принадлежали към етническата група на турските племена".

Много са недостатъците в учебниците, смята Иван Илчев. Но забележки има и македонската страна. Драган Георгиев не посочва конкретни примери, но цитира общата забележка по отношение на анализирания период: че в България на Македония се гледа като на неосвободена българска земя.

"Всяка страна има свои забележки, но целта е да намерим общ език и да дадем подходящите препоръки. Тук говорим не за историографията, а за учебниците по история", припомня той.

"Няма кавги, няма остри реакции"

Засега под лупа са взети само учебниците по история, но след година е възможно да бъдат прегледани още учебниците по география и по литература. Следващата среща на двустранната комисия е в края на ноември в София.

"Тонът на дискусията е позитивен, няма кавги, няма остри реакции от едната или от другата страна. Говорим на професионално равнище с изключително точен речник. На всички е ясно, че тези учебни програми са възниквали в продължение на седем десетилетия и че нищо не може да се промени от днес за утре. Сътрудничеството е добро и вярвам, че така ще продължи", обобщава Георгиев.

До края на годината членовете на двустранната комисия трябва да докладват на своите правителства за свършената дотук работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
31
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
Ще цитирам с уважение, покойният Професор Божидар Димитров: "ДАВАМ 1 МИЛИОН ДОЛАРА, АКО НАМЕРЯТ СВЕДЕНИЕ, ЧЕ САМУИЛ НЕ Е БЪЛГАРСКИ ЦАР" И до ден днешен не съм чул или прочел някой да е потърсил тази награда!!! Но какво да очакваш от държава с 26-27 годишна история... те крадът от нашата история, от гръцкат история, от сръбската, убеден съм че и от турската... Македонците са като Марсиянците, всички са чували за тях, ама никой още не може да потвърди че наистина съществуват!
19
1
 
19
 
! Отговори
Аз им преди 5 години
Аз им признавам, че македонската наденица е македонска или сега се нарича северно-македонска наденица.
18
11
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Боко - Тиквата е най-добрият държавник, ръководил България в новото време.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте им българдки учебници.
16
3
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАКЕДОНЦИТЕ НЕ ОТРИЧАТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ТЕ ПРОСТО КАЗВАТ , ЧЕ СМЕ ИМ Я ОТКРАДНАЛИ НИЕ :DДОРИ ИМАТ СТАТУИ НА НАШИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ КОИТО СА ПИСАНИ, ЧЕ СА МАКЕДОНЦИ :D
15
5
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Кирил всъщност НЕ е създал Кирилицата,а Глаголицата,която отдавна не се използва.Сегашния вид на азбуката е създаден по-късно.И точното й название е "Българица",НЕ Кирилица!..поинтересувайте се,ще научите интересни неща..
14
2
 
3
 
! Отговори
Кубер преди 5 години
Много у лево сте фанали.
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Александър СеверноМакедонски е бил най-великия гей в историята.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яшшша ве тракийци!
11
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скопяните да питат гърците какъв е Самуил,не знам просто нямам обяснение защо в центъра на АТИНА има улица с име"Василий Втори ***" и то до ден днешен.Да питат също така Е ЛИ ВАСИЛИЙ ВТОРИ ОТ МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЯ,Е ЛИ МАКЕДОНСКАТА ТЕМА ПРИ ДНЕШЕН ИСТАНБУЛ??Българите също да питат дали скопяните като не вярват на нас ще повярват на гърците.Направо е отвратително докъде се докарахме да водим спор за собствената си история с ПСЕВДОдържава на 27 години.
10
2
 
0
 
! Отговори
:) преди 5 години
да работи в българска полза!
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНТе май наистина се считат за потомци на Александър Македонски. Нека е така, но аз искам да попитам, ако българите са се занимавали с грабеж, с какво се е занимавал той, минавайки през Азия? Помощи ли е отишъл да раздава там?
8
15
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Тиквата е доволен,предаде българските интереси....А ний,ние ще подвием опашки...както винаги..
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eй затова няма македонец известен шахматист - отпадат, защото крадат царете на съседите.
6
3
 
20
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Проблемът е че и по-дъртите български историци не са наясно с произхода на прабългарите и още ги смятат за хуно-тюркска орда! На калпав х..й всичко му пречи. Ще сътворят едни батаци, дето изгребване нямат!
5
3
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЯ ВСЪЩНОСТ Е БЪЛГАРСКА КАТО СА НИ ПИСАЛИ НАШИТЕ ВЛАДЕТЕЛИТЕ КАТО ТЕХНИ :D
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спорни теми НЕМА,има ФАЛШИФИКАЦИЯ на историчарските скопски учебници.Какъв спор може да има за САМУИЛ??Никакъв,Македонец Е ВАСИЛИЙ ВТОРИЯ не САМУИЛ.Очеизвадно.Фрустрациите и комплексите на "етничките"македонци нас не трябва да ни интересуват.АКО СА БИЛИ ИМАЛИ ДЪРЖАВА НЯМАШЕ ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕТО НА СЕГАШНАТА!Просто като фасул.Кирил Иметодий НЕ СА БЪЛГАРИ ама още по-малко са "етнчики македонци"та дори и географски НЕ СА!Наречието на солунските славяни Е ИЗТОЧНОБЪЛГАРСКО,ФАКТ!Така че У ЛЕВУ....
3
2
 
12
 
! Отговори
Дионис преди 5 години
Античките македонци не са чували за именника. Братята не са създали кирилицата ,преписали са я.
2
6
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЪЛГАРИЯ Е СЪЗДАДЕНА 165 ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА ОТ АВИТОХОЛ!
1
6
 
15
 
! Отговори
преди 5 години
Професор Иван Илчев е кадърен човек, дано да успее да вразуми поне малко съседите ни. Най - лошо е когато човек сам си отсече корена.