Скитачко племе, бугарско... Родна ревизия на македонските учебници

Самуиловата държава, Кирил и Методий – две от спорните теми
22 ное 2018 19:56,
143
Скитачко племе, бугарско... Родна ревизия на македонските учебници
Кадър: bTV

Самуиловата държава, Кирил и Методий - две от спорните теми в учебниците по история, с които се занимава двустранната българо-македонска комисия. Нейна задача е не да променя учебниците, а да даде препоръки за промени, като целта е да отпаднат предубежденията и враждебността.

С Гърция работата по учебниците едва сега започва, докато с България е вече в по-напреднала фаза. Целта е да се премахнат всички спорни исторически интерпретации, които досега са обременявали отношенията между съседите. Процесите са двустранни, тоест - изменения са необходими както в македонските, така и в учебниците на български и на гръцки език, пише "Дойче веле".

"За да няма нови травми"

Още по темата

Като начало Гърция и Македония вече си размениха всички учебници за начално и средно образование, по които ще се преподава през следващата учебна година. На първата среща между експертите от двете страни все още не е било обсъждано самото съдържание на учебниците, обяснява Виктор Габер от двустранния интердисциплинарен екип. Ставало е дума единствено за правилата в бъдещата съвместна работа и за графика на срещите.

"Работим с огромен брой учебници и материали, някои от които ще бъдат преработени, така че да не предизвикват нови травми у бъдещите поколения, които ще учат по тях", обяснява македонският експерт.

Гърция и Македония са разменили учебниците по всички предмети, но Габер смята, че фокусът ще бъде върху учебниците по история и география. Втората среща ще се състои в средата на януари.

В по-напреднала фаза е процесът между Македония и България. Двустранната комисия вече проведе две срещи - през юли в София и през октомври в Скопие. На тези срещи беше анализирано съдържанието на учебниците по история за пети и шести клас в България и за шести и седми клас в Македония.

"По отношение на съдържанието за праисторическите и античните периоди нямаме различни гледни точки. Първите забележки се появиха, когато стигнахме до Средновековието. Става дума за интерпретацията на такива явления като Самуиловата държава и просветителите Кирил и Методий", обяснява ръководителят на македонския екип Драган Георгиев.

По неговите думи, от българска страна има една обща забележка: че в македонските учебници преобладава враждебният тон към България.

"Скитащо племе"

Българският професор Иван Илчев, също член на двустранната комисия, представи наскоро няколко примера от македонски учебници:

"Възникването на македонския народ е дълъг процес, започнал още през 8 век пр.н.е."

"Като скитащо племе, българите постоянно променяли своето местоживеене. Те се занимавали с развъждане на коне, лов и грабеж".

"Св. Константин-Кирил и брат му Методий през 855 г. създали славянската азбука, наречена "Глаголица". Глаголицата била съставена от 38 букви. Тъкмо по това време в североизточните области на Македония започнали български нападения, така че светите братя трябвало да напуснат Македония".

"Прабългарите принадлежали към етническата група на турските племена".

Много са недостатъците в учебниците, смята Иван Илчев. Но забележки има и македонската страна. Драган Георгиев не посочва конкретни примери, но цитира общата забележка по отношение на анализирания период: че в България на Македония се гледа като на неосвободена българска земя.

"Всяка страна има свои забележки, но целта е да намерим общ език и да дадем подходящите препоръки. Тук говорим не за историографията, а за учебниците по история", припомня той.

"Няма кавги, няма остри реакции"

Засега под лупа са взети само учебниците по история, но след година е възможно да бъдат прегледани още учебниците по география и по литература. Следващата среща на двустранната комисия е в края на ноември в София.

"Тонът на дискусията е позитивен, няма кавги, няма остри реакции от едната или от другата страна. Говорим на професионално равнище с изключително точен речник. На всички е ясно, че тези учебни програми са възниквали в продължение на седем десетилетия и че нищо не може да се промени от днес за утре. Сътрудничеството е добро и вярвам, че така ще продължи", обобщава Георгиев.

До края на годината членовете на двустранната комисия трябва да докладват на своите правителства за свършената дотук работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най вече комунизъм е проблема .В македония който е *** ни мрази който не е Нямаме проблем
39
2
 
20
 
! Отговори
до ха-ха-ха преди 5 години
Цяла Европа е населена със скитащи племена, които са тръгнали от Азия.МАКЕДОНЦИТЕ КАТО ЧАСТ ОТ ТОВА ПЛЕМЕ СА БИЛИ СЪЩО ЧАСТ ОТ ОРДИТЕ, ИДВАЩИ ОТ АЗИЯ. ИЛИ СА СЕ ПРЪКНАЛИ ОТ МАРС?Какво му е хубавото на народ, който се отрича от дедите си? Нищо хубаво няма. Това е голям грях. А греховете се плащат рано или късно. И македонците ще плащат за оричането от корените си. По един или друг начин възмездието ще дойде.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За бай *** или за Зорба Гърка ще има ли място.? Все пак е класика. Както и Тартюф, Швейк, Плюшкин?
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тези хора станаха македонци с много терор,насилие и сръбска омраза!Сега това свърши,те все още се лутат...но ще намерят пътя!
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ние ще се разберем с нашите братя македонците, ама как ще се разберат Киевска Рус и Московията, като се знае, че Москивията базира изграждането на държавата си с открадването на иконата на Владимирската Богородица от Киев през 1380 година, а при Иван ||| (1505) узорпират и името Русия от Киевска Рус, наричайки я пренебрежително и до днес - Украйна !
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕрДогиДог е съвременният Аце!Създател на Първата Истамбулската Конвенция!Неоспоримо!Завоевател на всички диарбекирски чукари,властелин на газовите тръби!Мисля,че е перфектен за Северномакедонските,исторически анали!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ни че по това време сме банда конни разбойници е ясно То и Рим е основан от банда планински разбойници .Любопитното е какво са славаните към 8 век канибалстващи индиянци едва познаващи огъня и колелото а тия по на север в днешна русия дори и колелото не знаят .Най общо казано
33
1
 
9
 
! Отговори
нъцки преди 5 години
До Анонимен 29Кирилиметоди си е баш македонец!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брат си майстора комшиите.
31
3
 
29
 
! Отговори
Е преди 5 години
Шиптърите ще им напишат нови учебници!Такава е съдбата на всеки забравил род и Родина!
30
4
 
13
 
! Отговори
и преди,и сега преди 5 години
Сами сме си виновни за всичко!
29
23
 
5
 
! Отговори
! преди 5 години
Двамата най големите български историци Янко Гочев и Пламен Цветков от НБУ както и няколко от СУ отдавна доказаха че България е изкуствено създаден държава от Русия за да има своя васална "държава" на балканите и да ограничи влиянието на Великобритания на балканите. В Османската империя не е имало вилает България а Румелия и съветите създадоха от ромеите БЪЛГАРИ.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Кирил и брат му Методи е ясно каквиса единия е бил Българин другия Македонец
27
2
 
17
 
! Отговори
шматка преди 5 години
ХехеМакедонец не е народност а диагноза бе.Сега като трябва да напишат в учебниците си че нямат нито един цар не знам как ще обосноват съществуването на държавата Македония.От 8 в пр н е :))))Гърците бая има да задраскват в мак.учебници
26
0
 
16
 
! Отговори
Типичен турски трол преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
25
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До "ПроСоТо"м/у другото,ГЪС_КО,мога да пиша и от "анонимен"..Коментарите ми ще бъдат същите...Та как тогава ще краднеш ника,мало_умнице?
24
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
А *** що ми крадеш ника , аз съм отговорна за имиджа на Тиквата.
23
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаят че българите са вaрвaри, няма нужда да се криете като хамстери.
22
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ПроСоТоа ти си най-мерзкия крадец на никове...алоу,извеяната,да не мислиш,че "ПроСоТо" няма вече изгираден "профил" тук,та му пробутваш безсилната си прос_тотия?!
21
5
 
13
 
! Отговори
Зиези преди 5 години
Гърците ако вземат да ни връщат история ,малии , голямо писане на нови учебници ще настане.