Каракачанов настоява: В Скопие да спрат да фалшифицират история!

Има ясни клаузи в договора за приятество, настоя вицепремиерът
9 дек 2018 13:13, Боряна Павлова
94
Каракачанов настоява: В Скопие да спрат да фалшифицират история!
Снимка: Булфото, архив

Има много ясни клаузи в договора за приятелство с Македония, но в Скопие трябва да престанат да фалшифицират историята, каза днес пред БНР вицепремиерът Красимир Каракачанов, коментирайки актуални въпроси.

"От година и половина тази т.н. комисия на практика няма никакъв напредък. От българска страна има желание да се правят компромиси, което според мен е недопустимо, а от македонска стана има желание да се шикалкави", каза той, визирайки работата на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония.

"Например твърдят, че цар Самуил воювал и срещу България", каза Каракачанов и същевременно подчерта: "Не съжалявам за договора, беше крачка напред".

Още по темата

Според вицепремиера в Скопие трябва да се промени манталитетът и Македония не би трябвало да влиза в НАТО с този манталитет.

"Като лидер на ВМРО, човек и историк и българин имам право на свое мнение и ще го защитавам", допълни Каракачанов.

Отговорът на македонското външно министерство не закъсня.

"Подписахме споразумение за приятелство и ще изграждаме приятелство, но това предполага взаимно разбиране, уважение и загриженост за интересите на съседа. Република Македония ще продължи своята активна, конструктивна и добросъседска политика в духа на подписания договор с България и на европейските ценности, по които се водят двете страни”, пише в позицията на Македония.

Помирителят в "Обединени патриоти"

"В политиката, особено когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си", каза Красимир Каракачанов.

"Единственият въпрос, по който се наложи компромис, са пенсиите. Ние смятахме, че минималната пенсия трябва да стане 300 лева, допълни министърът на отбраната. Той е категоричен, че "няма драми в правителството и от друга страна - между нас и ГЕРБ". "Излишни приказки и спорове са кой ще бъде евродепутат и кой – не."

"В края на краищата хората ще оценят дали коалицията върши работа. Това е въпрос, който тепърва ще обсъждаме", добави Каракачанов. И оцени Ангел Джамбазки като най-активния български евродепутат.

"Той е подходящ кандидат, но трябва да решим заедно", каза Каракачанов.

 Кораби на НАТО в Черно море

Той коментира ситуацията в Керченския пролив и евентуално искане към България от страна на САЩ.

Няма искане към България за засилено военно присъствие в региона, има към Турция, каза Каракачанов. Той допуска, че това е проверка на САЩ доколко Турция е реален партньор в НАТО.

Движението на външни за черноморските държави кораби може да става само в рамките на 21 дни, обясни Каракачанов.

„Към България няма искане за засилване на присъствието на чужди кораби в нашите пристанища  НАТО присъства в Черно море в рамките на държавите членки Турция, България Румъния. Всички черноморски страни са заинтересовани от туризъм и газопроводи, а не от военни сблъсъци. От сблъсъка в Азовско море имат интерес и руският президент, и украинският президент по вътрешнополитически причини“.

За ремонтите на руската военна техника

Каракачанов беше категоричен, че "няма откъде да се вземат 20-25 милиарда, за да махнем всичко руско". Така министърът на отбраната коментира въпроса за поддържането на руската военна техника. Полските МиГ-29 са три пъти повече от нашите и са по-стари, подчерта той.

За българите в чужбина – министерство, а не агенция

България не е дефинирала ясно каква е нейната политика спрямо българите в чужбина, отбеляза Каракачанов на въпрос са бъдещето на Държавната агенция за българите в чужбина и предложението за нейното закриване.

Необходима е ясно разписана държавна политика. Има четири милиона българи в чужбина, напомни Каракачанов. Според него е необходимо специално министерство.
"Не ме е страх, но не ми се правят предсрочни избори. Уморително е и губене на време за държавата", отговори Каракачанов на въпрос за евентуални предсрочни избори.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СПОРИ СЕ ЗА ЕДИН ТРУП - МАКЕДОНИЯ.

МИНАХМЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО ПРЕЗ СТРУГА И ВИДЯХМЕ, ЧЕ НА ОБЩИНАТА СЕ РАЗВЯВА АЛБАНСКОТО ЗНАМЕ.
71
0
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 3 месеца
Toi da kaze zashto okrade imotite na Makedinskite druzestva v Bulgaria...Ezika e jasno,che e Slavianski...i slavianite sa prosvetili prabulgatite...Nashta zasluga e,che ne sme izgonili uchenicite na Kyril i Metodij..a sme ostavili da ni prosveshtavat
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си бяха остонали Македония и да кажат истината Македония е етническа държава от Албанци Сърби Турци Гърци и Харвати като повечето се определят наследници на старите Българи и говорят Български език !Албанците са също голяма част от населението и държавата им съществува от признаването им от Бългрия това е Македония !Щом не са Българи и нямаме обща история нямат бъдеще а край на младата държава на Албанците ще им писне и ще си търсят правата !
69
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-голямото предателство е ,че желю жабата призна тази измислена "държава".
68
12
 
2
 
! Отговори
ЕРЛИ преди 3 месеца
македонците славят нашите царе
македонците не славят сръбските царе
когато ЦАР САМУИЛ е царувал ,то е нямало македонска държава,значи македонците признават че са живеели в българската държава

нека да славят наш ЦАР а не сръбски

не виждам защо се възмущаваме-по добре ли ще е да се издигат паметници на сръбските князе в македония
67
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тинев

Какво според тебе трябва да направи Димитров като България е победена от САЩ и окупирана от СССР? Изпълнява каквото му кажат великите сили както Стамболийски, защото война с Югославия означава самоубийство и връщане към робствоо преди 1878 г. По-добре е да жертва Македония.
66
3
 
14
 
! Отговори
67 преди 3 месеца
Тъй наречената "държава"Македония я основават Сталин и Тито

Не е верно. Димитров предлага на Сталин отделна държава Македония, но ако и Югославия и Гърция върнат и техните части на Македония и тогава се съгласява на балканска федерация както сега е ЕС. Гърция и Сърбия обаче не са съгласни, защото се отменя Ньойския договор и тогава пропада и Живков се отказва от Тито .
65
2
 
19
 
! Отговори
Додо преди 3 месеца
Да се спори на тема каква е оценката за управлението на Бойко Борисов е сложен проект. Но ако трябва да определим едно негово деяние, което със сигурност е разрушило националните интереси на България, то това е дивото му и необуздано желание да вкара Бившата Югославска Република Македония, накратко БЮРМ в Европейския Съюз и НАТО! Защото по концепция БЮРМ е кулминация на омразата към абсолютно всичко Българско на тази земя, злокачествения комунистически тумор, който трови България с разсейките си
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тъй наречената "държава"Македония я основават Сталин и Тито,Димитров е кремълско переке/нде но чак такава изродия без натиск от мацква не би направил,ми и той би трябвало да е етнически македонец по тая логика!Според мен трябва всички политически сили да застанат НА ЕДНО МНЕНИЕ-НИКАКЪВ КОМПРОМИС БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ЦЯЛАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ ДО 1944 ГОДИНА!Тая декларация се подписва и подкрепя ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ!Така се прави в Гърция!
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Тинев

БКП няма нищо общо с Берлинския и Ньойския договор които откъсват Македония в други държави. Опитали са се да запазят България след загубените войни от демократите и фашистите. Малинов даже пръв предлага в 1918 г. Македония да е независима, но Сърбия и Гърция отказват, защото искат да я заграбят.
62
2
 
3
 
! Отговори
Е-е-е, а стига де преди 3 месеца
До Тинев

Кокала-кокалааааааааааа!
61
0
 
14
 
! Отговори
закривай преди 3 месеца
Македония е една мини Югославия и се опитва да направи от няколко мразещи се етноса един народ. Какво стана с Югославия? Разпадна се и това ще стане и с Македония.
60
5
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 3 месеца
1.Г-н Каракачанов,
идеолога на БКП - Георги Димитров, основа Тъй наречената държава " Македония".
2. Гн Каракачанов,
сега Бойко Борисов, като достоен син на БКП / който ИМА СМЕЛОСТТА даже да откаже да върне партийния билет / се целува и милва със Заев!
3. Г-н Каракачанов,
а ВИЕ КАКВО ПРАВИТЕ в това правителство, оглавявано от верен комунистически другар?
4. Г-н Каракачанов,
и защо се съюзихте с ГЕРБ, която е изтъкана от верни и още по-верни другари комунисти / сега бизнесмени / ?

ЗАЩО?
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крадец!
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
...на българските историци им писнало от бетонните чут/ори на македониститие и казали НЯКОЙ ВЕЧЕ ДА РЕАГИРА ОФИЦИАЛНО,аман от тия деби/ли!!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не иска скопяни да горят каквото и да било.
Искаме българските политици да защитават България.
Искаме българските историци, които влизат в комисията по история на двете държави да отстоява българския интерес и история. И никакво огъвани пред политическия натиск и от двете страни. Доста изтърпяхме хули и обиди. Стига толкова!
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прочетох едно мнение по темата в което може би има и голяма доза истина.Въпросът е в това че българската страна досега буквално се на/сра от отстъпки само и само ония гов/еда да си променят конституцията и да тръгнат поне към членство в НАТО и междувременно да работи комисията за изясняване на "спорните моменти"Макар че е унизително за България да води "спор"защото това е все едно да спориш с луд който се мисли за Наполеон се състави смесена комисия и тя започна работа,но на нашите им писнало...
55
0
 
12
 
! Отговори
Boko bo преди 3 месеца
Този договор е национално предателство и оскърбление спрямо паметта на стотиците хиляди загинали в името на националният идеал. Съществуването на Македония се основава изцяло на анти-българска основа, защото обратното би означавало да признаят, че са са българи. Време е да забравим за тях колкото и да е трудно и прод лежим напред. А един ден, ако е рекъл Бог....
54
0
 
15
 
! Отговори
прашанье преди 3 месеца
Ако Самуил е македонец,защо Василий 2 е наречен българоубиец?!
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО трябваше да отмени Ньойския договор и Гърция да върне беломорието и Сърбия покрайните. Вместо това шкембето ни занимава с глупости.