След смяната на името: Пътят, който сега предстои на Македония

Скопие ще има 5-годишен гратисен период за практическите промени
Обновена: 30 яну 2019 06:58 | 29 яну 2019 20:00, Елка Василева
55
След смяната на името: Пътят, който сега предстои на Македония
Снимка: архив, Reuters

Република Македония променя името си на Република Северна Македония в замяна на оттегляне на възраженията на Гърция за присъединяването на северната й съседка към НАТО, решавайки по този начин близо 30-годишен спор. Но какво на практика трябва да направи една държава, когато променя името си?

Гръцкият парламент ратифицира споразумението в петък като една от последните необходими стъпки за приключване на разногласията между двата съседа. Остават някои процедурни стъпки, включително това Гърция да подпише протокола за присъединяване на северната й съседка към НАТО, преди смяната на името да влезе в сила.

Промяна на името на една държава ни най-малко не е прецедент - много страни са го правили досега, като цяло в резултат на политически промени или в края на колониални периоди: например Бирма стана Мианма, Родезия - Зимбабве, Заир - Демократична република Конго, а неотдавна Свазиленд стана Есватини.

Много неща в Република Македония ще трябва да се променят - от паспортите до правителствените бланки и учебниците. Но някои други като имената на интернет домейните ще останат същите. Асошиейтед прес представя пътя, който предстои пред страната.

Какво се променя?

Страната прие името Република Македония, след като обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. То е признато от над 130 държави, но не и от ООН, НАТО или Европейския съюз заради възраженията на Гърция. Гърция твърди, че терминът "Македония" си присвоява нейно антично наследство и крие териториални претенции към нейната северна провинция със същото име - родно място на царя воин Александър Македонски.

Още по темата

Така че официалното име на страната е Бивша югославска република Македония или БЮРМ (FYROM).

След като завърши смяната на името, то ще се промени на Република Северна Македония или Северна Македония на кратко.

Какво става сега?

Когато споразумението влезе в сила, страната ще информира останалата част на света, включително ООН, че вече се нарича Северна Македония и ще подаде молба за членство в НАТО и ЕС.

Постъпката пред ООН може да се окаже сложна. Членката на Съвета за сигурност на ООН Русия критикува процеса на смяна на името като грубо нарушение на македонския закон под натиска на Запада, за да може страната да се присъедини към НАТО. Руски официални представители досега не са посочвали дали Москва ще признае новото име.

Какво друго ще се промени?

Правителството в Скопие ще разполага с петгодишен гратисен период, за да въведе практически промени, като смяна на официалните бланки, на паспортите и регистрационните табели на автомобилите. Споразумението предвижда два преходни периода - един технически и един политически.

Петгодишният технически период е за официалните документи и материали за международна употреба, докато петгодишният политически период е за документите и материалите за вътрешна употреба. Последният може на практика да отнеме повече години.

Паспортите трябва да бъдат променени, като новите версии се очакват до края на тази година или в началото на 2020 г. Регистрационните табели на автомобилите, които сега носят международния код МК, ще трябва да се променят на NM или NMK в рамките на пет години.

Но страната ще запази сегашните кодове МК и MKD, определени от Международната организация по стандартизация (ISO), за всички други цели, като интернет домейни или спортни събития.

Статуи и паметници

Издигането на паметници изигра голяма роля в спора с Гърция. Бившият македонски премиер Никола Груевски поръча безброй статуи и монументи, включително на древни гърци, за да разкраси столицата Скопие и други градове. Главният площад на Скопие е доминиран от висока статуя на воин на кон, като почти никой няма съмнения, че това е Александър Македонски. Наблизо се намира и статуята на неговия баща Филип.

След като смяната на името стане факт, Република Македония ще има шест месеца "да направи преглед на статута на паметниците, публичните сгради и инфраструктурата на своя територия за това до каква степен те се отнасят по какъвто и да е начин към античната елинистична история и цивилизация...и да предприемат необходимите корекции".

До шест месеца страната трябва да спре да използва Звездата на Вергина - символ с 16 лъча в античното гръцко изкуство, свързван с династията на Александър, който в миналото бе използван от Република Македония, която го постави на първия си национален флаг, след като обяви независимост.

Търговия и търговски отношения

Тук въпросът става малко по-неясен. За употребата на търговски имена, търговски и фабрични марки, споразумението казва, че Гърция и Република Македония са се договорили да насърчават своите бизнес общности да "създадат искрен и структуриран диалог, с доверие...(да) търсят и постигнат взаимноприемливи решения".

Ще бъде сформирана международна експертна комисия, в която ще влязат и представители на двете страни, за да приложат това.

Учебници и история

Двете страни си дадоха срок от една година след подписването на споразумението през юни 2018 г., за да се уверят, че учебниците и други материали като карти, атласи и учебни ръководства не съдържат иредентистки или ревизионистки препратки. Комисия от експерти по история, археология и въпроси на образованието, надзиравани от външните министерства в двете страни, трябва да прегледат материалите.

(БТА)


55
Още от Балкани
Несъвместимите призвания: Турчинът Ахмет – имамът, който свири рок!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Посоката е ясна - североюг. на село му викат "уместо".
44
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 2 седмици
СЕВЕРна Македония, бивша ЮГославска република...нещо съвсем объркаха посоките в БЮРМ-ия. Колкото и да се опитват да си създадат изкуствена идентичност, няма как да стане! Хем са северняци, хем южняци! Само безпомощни и жалки изглеждат в очите на всички нормални хора по света!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може ли област да е държава? Невежи и нелепи хора.
Имало "две истории".
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
""Жалко, единственната истинска лимонада в момента в България е Македонската "Газоза""НиколайЧо, може би не знаеш, но "единствената истинска лимонада" се прави от лимони.
41
3
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 седмици
Във всички статии и коментари журналистите политкоректно "забравят" за още една жертва, която правят нашите сънародници от западно-българската област Македония, а това е, че признават албанския език, като втори официален език в Северна Македония! Това ще бъде смъртоносен удар по тази т. н. държава, но на кой му пука от тяхната управляваща върхушка, която след влизането в НАТО ще си вземе комисионните! Така, че и нашите западни братя успяха да ги прилъжат с европейско сиренце в капана!
40
7
 
16
 
! Отговори
Ager преди 2 седмици
Много простотия има в Македония направо истински Българи
39
0
 
15
 
! Отговори
Димитър Антов преди 2 седмици
Хора, Ние нямаме външна политика и българофилско правителство. За пореден път носени по теченито нашите политици проспаха кво се случва. Гърция се сдобива с "желан" съсед -удобен и антибългарски настроен в исконна българска земя. БРЮМ си получи "заслужено" което искаше-езика,нацията, откарднатата бг. история.Така полученият ефект позволява скоро да ни напавят "джендърска" нация. Тъжно е хора-но това е Действителноста,,,,,
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега предстои на макетата да се чудят гърци или шиптъри са. Сами си го направиха.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преоблекъл се Илия ...па у тия.Това става с областта Македония.
36
2
 
17
 
! Отговори
УХА преди 2 седмици
СЕГА И ЕЗИКА ДА СИ СМЕНЯТ-НЕ ДА МИ ГОВОРЯТ НА РАЗВАЛЕН БЪЛГАРСКИ,ДА СИ НИ ВЪРНАТ И АЗБУКАТА И ДА СИ ПРАВЯТ ФЕДЕРАЦИЯ СЪС СЪРБИТЕ ИЛИ ГЪРЦИТЕ-ПО ИЗБОР-ПО- ГОЛЯМИ НИЩОЖЕСТВА ОТ ТЕЗИ СЕВЕРОМАКЕТА НЕ СЪМ СРЕЩАЛ...
35
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Българи в българска територия НАТО я завладява Понеже българите си търпим скоро и гащите ще ни вземат а не само територията То задните части отдавна сме си ги дали
34
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЗАПОЧНА СЕ СЪЗДАВАНЕТО НА СИЛНА БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ
33
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отказват се от името си, отказват се от историята си - сега остава да се признаят за българи и въпроса е решен.
32
4
 
10
 
! Отговори
Ники преди 2 седмици
Жалко, единственната истинска лимонада в момента в България е Македонската "Газоза" -със Захар, След предстоящото светло бъдеще, и нея ще я направят с химия, както тук:(
31
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В момента в Winbet текат залагания какво ще бъде новото име след 25 години. Водят следните предложения:

1. Република Северна Скопедония
2. Република Титославия
3. Република Източна Илирида
30
3
 
7
 
! Отговори
Мария преди 2 седмици
А ДАНО ИМ ТРЪГНАТ НЕЩАТА,НО СТРУВА МИ СЕ ПРОБЛЕМИТЕ ИМ ТИ ПЪРВА ЗАПОЧВАТ.ДА,ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ПОСЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ.
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Северна Македония, Западна България. Македонци, добруджанци, тракийци...
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ей, репортерчето няма такава държава Македония. Има такава област част от България. Мисля че говориш за държава наречена северна македония, поне за сега, утре може пак да се прекръстят.
27
4
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
"пътят" е следния:

-НАТО набързо ще си уреди няколко бази в Скопската република ,а останалите "подробности" ще ги завлачат с години..

..а да,и нещо много важно:-Ще инжектират некой и друг милиард в Североюжната Македонска върхушка..

..За да спазят принципа:-"Вържи попа да ти е мирно селото"..

..както отбелезах:-Аз съм доволен..Така им се пада на макетата!../а ги мислех за "по-пекани" от нас../
26
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
MAKEDONSKIA VOINIKE NAI VELIKIA VOINIK.