Гърция не си играе: Привлича богаташи от цял свят

10 000 заможни чужденци са се възползвали от "златната" оферта на Атина
Обновена: 2 фев 2019 12:23 | 2 фев 2019 10:06, Красимир Ангелов
137
Гърция не си играе: Привлича богаташи от цял свят
Снимка: Reuters

10 000 заможни чужденци са се възползвали от "златната" оферта на Атина: който похарчи най-малко 250 000 евро за имот в Гърция, автоматично получава "златна виза", пише в своя анализ DW.

Доскоро той е бил професор в реномиран турски университет. В Истанбул е притежавал прекрасно жилище с изглед към Босфора. Днес обаче живее в гръцката столица Атина. Напуснал е Турция след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 година. Страхувал се, че ще го вкарат в затвора, защото бил сред известните критици на президента Ердоган. А и новата родина има едно важно предимство: съвсем близо е до Турция, пише германският "Зюддойче Цайтунг" в статия под заглавие "Не е само чарът на островите".

"Най-изгодният входен билет за Европа"

Междувременно стотици турци са се заселили в Гърция - именно страната, която дълги години бе смятана за заклет враг на Турция, сега посреща турските преселници с отворени обятия. Подбудите обаче са по-скоро егоистични, посочва изданието. И обяснява, че още през 2013 година гръцкото правителство стартира програмата "Златна виза", която има за цел да влее свежи пари в изпразнената държавна хазна. Затова и съответният закон предвижда "създаването на благоприятни условия за стратегически и частни инвестиции". Сайтове в интернет правят реклама на прекрасното Егейско крайбрежие и възхваляват чара на гръцките острови. Но за повечето купувачи на т.нар. "златна виза" красотите на Гърция са само приятен бонус - важно за тях е друго.

Който похарчи най-малко 250 000 евро за покупката на недвижим имот в Гърция, автоматично получава право на престой за пет години. А ако имотът не бъде препродаден, визата може да бъде удължена и отвъд този срок.

Макар инвеститорът да не е задължен да живее в Гърция, визата му позволява да се движи свободно в Шенгенското пространство. Или както рекламират в интернет брокерите на недвижими имоти, Гърция предлага "най-изгодния входен билет" за Европа. И още нещо: чуждестранният инвеститор може да придобие визи и за най-близките си роднини. Няма право да работи в Гърция, но пък всяка година трябва да си плаща данъка върху имота.

Засега най-голям интерес към офертата проявяват китайците, след тях се нареждат турците и руснаците, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и цитира официална статистика от ноември 2018, според която досега са издадени общо 9756 "златни визи". Близо 5400 от тях са били издадени на китайци, 1028 на турци и 1012 на руснаци. 200 сирийци също са се сдобили със "златна виза".

Златни печалби

Роля играе и този факт: в хода на кризата недвижимите имоти силно поевтиняха, а вече има и нов бизнес модел - отдаването под наем чрез Airbnb и други платформи. Китайски инвеститори изкупуват цели жилищни блокове в центъра на Атина - не толкова заради "златната виза", колкото заради златните печалби.

По-сложно стоят нещата с придобиването на гръцки паспорт. Молба за гръцко гражданство може да подаде всеки, който е живял седем години легално в страната. Така е поне на теория. Но практиката показва, че Гърция е много неотстъпчива дори към такива чужденци, които са родени в страната и живеят тук от десетилетия.

Дали заможните инвеститори от Китай и Русия по-лесно ще получават гръцки паспорти? Засега този въпрос остава без отговор, тъй като от въвеждането на "златния" закон още не са изминали седем години, пише в заключение "Зюддойче Цайтунг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
14
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Дрън дрън Канадци на екскурзия по Франция и Англия фащат полета да видят Гърция.Страхотна държава с огромно културно наследство люлка на Западната Цивилизация.В България дори и не стъпват.
17
3
 
30
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Незнам къде отиват ама Гърция е рай инфрастрултура неотстъпваща на немаките аутобани имат градове имат и пари имат.Факт!В София един тротоар няма а провинцията е в праисторически етап на развитие.
16
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз един път съм бил в Гърция на море и като цяло гърците са готини, приличаме си с тях, но плажовете им като цяло не струват. Пясъка е един едър, не е като нашия. Нашето море е номер едно.
15
3
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
До АнонименТи си по зле и от Нинова или г-жа Лъжа както е известна. Какъв остров те гони какви пет лева. Ти да не смяташ , че с една фалшива новина ще станеш героя на Позитано 20 . ***
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция не само че не си играе, Гърция фалира. Тя не съществува. Всички приходи отиват в хазната на световни милиардери от Германия, Израел, САЩ, Франция, Великобритания.
13
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето защо Бойко си купи цял остров с нашите пари - за да не остане по-назад от истинските богаташи.
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България също го правим това от край време ,второ никой никой инвеститор няма да си вложи парите в Гърция и ако това не е така безработицата им нямаше да е 25 % а млядежката 50%Това са фактите ,ако някой не вярва справка моля е Гугъл
11
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До АнонименЗа 5% им взеха 280 млн. евро!
10
4
 
13
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Божинката купил шкембеджийница на о.Крит в случай,че кариерата в Левски не потръгне.Поне да има с какво да се прехранва след сезона.В момента усилено кара курсове за барман, готвач и викач.
9
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Седнал ми бай шоп на 500км от морето и ще казва, какво ще има на морето. Малко не сте познали ...тук никой няма да се съобразява с вас. И както виждате НЕ се съобразява. Хората по морето работят основно в туризма и ще си го бранят винаги . Така, че едвали имате думата дали ще се строи или не. Айде пийте една студена вода и пътувайте готованковци.
8
9
 
8
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 5 години
Гърция и Гръцката Доктрина са ЖЕЛЕЗО БЕТОН !!ТЯ АКО ПОЖЕЛАЕ МОЖЕ ДА РАЗДАДЕ ГРЪЦКИ ПАСПОРТИ НА 100 МЛН. КИТАЙЦИ И ДА СМАЖЕ ТУРЦИЯ И ДА Я ЗАВЛАДЕЕ ДО ОТКАТ НАПЪЛНО И ДА ВЪЗАТАНОВИ МАЙКА ВИЗАНТИЯ, А ПОСЛЕ И ИМПЕРИЯТА НА АЛЕКСАНДЪР ГРЪЦКИ ВЕЛИКИ !, ЧААК ДО ХИМАЛАИТЕ, И ДА ГРАНИЧИ С БРАТСКИ КИТАЙ !И ТОВА ЩЕ СТАНЕ !ЗИТО КИНА ! ЗИТО ПАН ХЕЛЛАС !
7
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гръците са хитри и доста по-умни от някои други балкански нации.За това и живеят по-добре.А ние чакаме месията да ни "опрай".
6
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинявай че в гърция спат на палатки милионерите...Не на бетон. *** смешнияяя . Къде в света няма бетон ? Аз такъв курорт голям не знам ? Отделно ти какво направи за Българската икономика, че си седнал да плюеш туризма , който храни 2/3 от България? Нещо създаде ли ? НеЩо разви ли ? Даваш ли заплата на хора да си хранят децата ? Или си един плъхх , който цял живот седи намръщен и пръска злоба. Аре бегайй в гърция да живееш..Няма да ни липсваш много.
5
5
 
27
 
! Отговори
Сбогом море преди 5 години
Строителната мафия свързана с Борисов бетонира плажовете и унищожава природата.Кметовете на ГЕРБ вземат огромни комисионни,за да раздават разрешителни.Изгониха българите,скоро ще изгонят и чужденците.Местното население ще остане без поминък.Това е положението.Забравете за прекрасното българско черноморие.
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четете тиквеници !"няма право да работи" - сиреч да Не крадне и да източва проекти и схеми."няма право да си продава къщата 5 години" " няма право на гръцки паспорт"Има право да плаща данъци и да пълни хазната , Е затова са Народ ,а ние тиквеници
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фетоджии бягат в Гърция,нека те скоро и там ще направят преврат
2
15
 
13
 
! Отговори
лорд Джонсън преди 5 години
Нормално единствената причина България да съществува на картата е да бъде руска губерния.Иначе от 1322 си е част от Османската Империя.
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 % от OTE (гръцката държавна БТК) беше продаден на германци за 2 млрд. долара. А целият БТК (100 %) беше продаден за 200 хил. долара. Ето това е разликата между Гърция и България.