НАТО и Македония подписаха, Скопие благодари на България

Бойко Борисов ни насърчи със споразумението за добросъседство!
Обновена: 6 фев 2019 13:32 | 6 фев 2019 13:32, Елка Василева
257
НАТО и Македония подписаха, Скопие благодари на България
Снимка: архив, Reuters

Посланиците на държавите от НАТО подписаха със Скопие протокола за присъединяване в присъствието на македонския външен министър Никола Димитров. Церемонията се състоя в заседателната зала на централата на пакта в Брюксел.

С подписването на протокола започва последната фаза от приемането на Македония в НАТО. В този краен етап властите - обичайно парламентите на държавите от НАТО, трябва да дадат своето одобрение.

Когато всички държави одобрят протокола, генералният секретар на НАТО отправя покана за присъединяване към новата страна. Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.

В словото си генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това е историческо събитие. Той отново отбеляза ролята на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за подписването на Преспанското споразумение. Това споразумение бе първата стъпка по пътя, довел ни тук днес. Пътят не бе лесен, допълни Столтенберг.

Още по темата

Отдавна чакахме да се присъедините, обърна се той към Димитров. Уверен съм, че ратификацията ще приключи бързо и скоро ще ви приемем като пълноправен член. Очакваме през това време да продължите с реформите, добави той.

Генералният секретар съобщи, че отсега нататък македонски наблюдатели ще участват в заседанията на НАТО. Решението влиза в сила от април.

Министър Димитров в развълнувана реч открои подкрепата, която страната му е получила от България. Благодаря на премиера Бойко Борисов, който ни насърчи първо с двустранното споразумение за добросъседство, да вървим в тази посока, каза Димитров.

Изпълняваме волята на нашите предци от 90-те години - главна стратегическа цел да ни бъде присъединяването към НАТО. За тази задача работиха поколения. Това не бе неизбежно, дори не бе много вероятно да се случи, но се случи, благодарение на премиерите Заев и Ципрас. Те проправиха пътя към историческото помирение и доказаха, че невъзможното е постижимо.

НАТО за нас е семейство, сигурност, ценности - което се стреми да направи света по-добро място и мирен. Ще продължим с реформите във въоръжените сили, правораздавателната система, службите за сигурност. Готови сме и искаме да поемем отговорностите на членството в алианса, добави македонският министър, цитиран от БТА.

Гърция се очаква да бъде първата страна, която ще ратифицира протокола за присъединяване на бившата югославска република към НАТО, което се очаква да стане в петък.

След това Македония официално и окончателно ще промени името си на Република Северна Македония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
15
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Парадокс - България призна че Азбуката е Македонска , само сме добавили буквата Ъ .
16
3
 
17
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Изпълняваме волята на нашите предци от 90-те години -.... има нема 20 години какви предци бре ?
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3В днес трият антируски коментари това е стара практика тук2. Новината за Македония в Нато променя категорично баланса на Балканите в полза на Сащ и Европа, а Русия губи поредната битка тук. Остана им само Сърбия, но те не са били никога солиден съюзник на Москва! Сърбите преследват някакъв вид собствена Реконкиста заради голямото им поражение в т. нар. " югославски войни"
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата между авторитаризъм и тоталитаризъм, е че при авторитаризма елита се стреми да доминира политическата власт, докато при толитаризма той се стреми да доминира и контролира абсолютно всичко в една държава. Днес под хамериканско робство сме в условията на тоталитаръзъм.
13
11
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До минуса на 10: Винаги съм се изумявал как русофилите на 2+2 казват,че прави 5. Затова и ще си останем една бедна страна.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То много неща се изговориха по този въпрос, но понеже не съм видял самия договор и клаузите му... Какво ще стане, ака все пак Македония откаже да си смени официално името? Няма да е много странно да направят това!
11
21
 
17
 
! Отговори
Турция напада преди 5 години
Ако Турция си вземе родопите както северен Кипър, каква сигурност ни носи НАТО?
10
15
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До номер 4: Колонизатора :) Честно казано по добре да си колонизиран от САЩ от колкото от Русия. Примери мога да ти дам много добри. Германия, Япония, България загубиха ВСВ. Германия и Япония бяха колонизирани от САЩ и сега са в топ 5 :) България беше колонизирана от Русия и е в топ 100. Проста математика брат къде се живее по добре. Когато цифрите говорят трябва да ги слушаш !
9
13
 
17
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Докато Макетата влязат в НАТО,този алианс вече ще е в историята.
8
12
 
25
 
! Отговори
Пропаганда преди 5 години
И през комунизма не е имало такава тотална пропаганда. САЩ надминаха всички империи досега. Разширяват се и пропагандират чрез медиите колко е хубаво да имаш ракети и военни бази
7
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е автора на най-великото споразумение за добросъседство в историятана света ! Дълбок поклон пред, Борисов!
6
15
 
23
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Бойко Борисов насади макетата на пачи яйца.По-голяма злина никой българин не е правил на Македония.
5
7
 
15
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Северна Македония-име с много заложени бомби за в бъдеще.......
4
15
 
24
 
! Отговори
Колонизираха ги преди 5 години
Вашингтон влезе и в Македония. Ще си сложат безплатно военни бази, ще си продават старите Ф16 и ще диктуват на правителството какво да прави и говори. Вашингтон колонизира поредната държава в Европа.
3
2
 
19
 
! Отговори
Днес преди 5 години
Това е четвъртият материал за нато и македония днес от сутринта. Явно трябва да се запомни. Само вижте тотално негативните коментари във останалите статии и ще разберета за какво става въпрос
2
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Честито!
1
12
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Като подпишат и за ЕС ще забравят добрия тон и ще станем пак "татари" за тях.