Всички напускат Сърбия - ние ги обучаваме, те заминават!

Цели селища в източната част на страната са обезлюдени
12 фев 2019 19:00, Елка Василева
136
Всички напускат Сърбия - ние ги обучаваме, те заминават!
Снимка: Дойче веле / В. Грастич

Десетки хиляди напускат Сърбия всяка година. Германия привлича чуждите квалифицирани кадри, а родината им страда – не достигат лекари, фирми са на ръба на оцеляването, цели региони запустяват, пише „Ди Велт“.

„Всички напускат – и млади, и стари. Ние ги обучаваме за шофьори, а те после заминават за чужбина“, казва сърбинът Раде, който предпочита да запази фамилното си име в тайна. Липсата на кадри за обществения градски транспорт в Белград е толкова крещяща, че графикът на транспортните средства междувременно е значително разреден, посочва германският вестник „Ди Велт“ в свой репортаж от сръбската столица, цитиран от Дойче веле.

За 6 години - минус 600 хиляди

Между 50 000 и 70 000 сърби напускат родината си всяка година – според различни източници. Но цифрата може би е значително по-висока, защото мнозина заминават за чужбина и като сезонни работници, а после се връщат в страната – тях статистиката не ги брои.

От опозиционната коалиция Съюз за Сърбия твърдят дори, че за последните шест години страната са напуснали близо 600 хиляди души. Лекари, майстори, санитари, заварчици, хигиенисти, фризьори, шофьори – в Германия, където съществува остър недостиг на квалифицирани кадри, но също така в Австрия и в скандинавските страни, ги посрещат с отворени обятия.

В същото време малка Сърбия с население от около 7 милиона направо се обезкървява. Богатите страни на запад извличат изгода от тази трудова миграция, но за самата Сърбия тя има тревожни последствия, се казва в репортажа на „Ди Велт“.

Емиграцията - централна дискусионна тема

„Обезлюдяват се цели региони“, казва Йорг Хеескенс, който съветва президента Александър Вучич по отношение на мерките за насърчаване на икономиката. Хеескенс е пратеник на германското правителство, което му плаща и заплатата. Той припомня, че емиграцията е нещо обичайно за Сърбия, „но днес вече цели селища в източната част на страната са обезлюдени.“

Емиграцията се превръща в централна тема на обществената дискусия. Много сърби вече не виждат перспектива за себе си в страната, още повече, че членството в ЕС още не се вижда на хоризонта. Икономическото положение в страната е лошо, средната заплата възлиза само на около 500 евро, твърди президентският съветник. По официални данни безработицата е 12%, но навярно е по-висока. „Дори да си работил само един ден през годината, статистиката не те хваща“, обяснява Хеескенс.

Вестник „Ди Велт“ припомня, че от началото на декември миналата година Сърбия е залята от протести срещу Вучич. Хората го обвиняват, че управлява страната автократично. Дори заможните сърби не виждат пред себе си перспектива за развитие, затова онези, които имат съответните финансови възможности, наемат частни учители по немски на децата си, за да ги изпратят после в Австрия, Германия или Швейцария.

Германският експерт Хеескенс казва пред изданието, че се тревожи за бъдещето на Сърбия: „Недостигът на квалифицирани кадри, който съществува в Германия, постепенно се пренася насам. Правото на свободно придвижване оказва отрицателно въздействие над социалната и икономическа инфраструктура. Така не може да продължава“, казва той.

В същото време младите учени-биолози, експерти в IT-сектора или инженери биха могли да печелят по 2000 до 3000 евро месечно и в Сърбия. На фона на по-ниските разходи за живот в страната подобен доход би бил сравним с нивото на германските заплати, посочва изданието.

Германските фирми, които имат свои филиали в Сърбия, особено интензивно търсят квалифицирани кадри. А Германия е най-големият инвеститор в Сърбия – 500 германски фирми с общо 55 000 служители работят в страната.

Междувременно недостигът на квалифицирана работна ръка се чувства от всички: „В цял Белград не мога да намеря майстор, който да ми ремонтира банята“, казва Хеескенс. По неговите думи става все по-трудно да се открие и добър лекар в града. Макар че Сърбия все още не е част от ЕС, трудовата миграция е принципно възможна. Предпоставката за работа в чужбина е наличието на трудов договор с германска фирма, въз основа на който кандидатът получава трудова виза от германското консулство.

Заминават цели автобуси

„Германските агенции за заетост изпращат цели рейсове, за да набират тук масово хора, които после се разпределят на работа в Германия или в Холандия“, разказва Слободан Милич, завеждащ отдел кадри във фирмата за обществен транспорт на Белград. Той пояснява, че повечето от наетите сърби не могат веднага да започнат работа в обществения транспорт в чужбина, защото не знаят достатъчно добре немски, но без проблеми получават работа като шофьори на камион. И явно изкарват значително повече, отколкото в Белград, където месечната им заплата възлиза на 500 евро.

По думите на Милич, общо 600 от 2700-те шофьори на фирмата междувременно са заминали на работа в чужбина, като 70% от тях са се насочили към Германия – страна, която се ползва с добро име сред сърбите покрай богатия опит на югославските гастарбайтери от минали десетилетия.

Шефът на отдел „Кадри“ в транспортното предприятие на Белград казва, че са му нужни поне 200 допълнителни шофьори само през тази година – в противен случай целият градски транспорт просто ще се срине. Новоназначените хора, които тепърва трябва да бъдат обучавани за шофьори на автобуси, междувременно подписвали задължение да останат на работа поне две години в предприятието, а градската управа им обещала повишение на заплатите със 100 евро, безплатна храна и нови служебни униформи.


136
Още по темата: Сърбияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
колю преди 6 месеца
До ДВУЛИЧНИЦИ
Па на теб много ти е пълен сигурно!
95
0
 
0
 
! Отговори
Кривондел преди 9 месеца
България се променя и скоро определени групи хора ще осъзнаят, че могат да живеят по-добре тук. Говоря за ИТ, лекари, дори инженери. Животът не е само и единствено пари, 30 години ипотека и работа от сутрин до мрак, животът още е приятели, семейство, корен, Родина...
Искрено се моля да изтеглим още напред България и хората да искат да живеят тук. Искам децата ми да израснат като българи.
94
2
 
2
 
! Отговори
ДВУЛИЧНИЦИ преди 1 година
Българите като отидат да работят на запад, се връщат тук почти нищо не са спестили, защото разходите там например за наем на нормално жилище са огромни. Тоя дето лъже, че изкарва 17000 лева, се цепи от лъжа. Примерно имам приятел, който наема на къщата му е 60 процента от наглед огромната заплата и живее с 40 процента от нея. Останат ли трайно те се потурчват един вид, ако е мъж, жени се за някоя дебела Годзила и това е, ЖИВОТЪТ МУ Е ПРОВАЛЕН И ПРАЗЕН И КАТО НАРОКОМАНИТЕ ВИКАТ ХУБАВО Е ДРУСАНЕТО
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук е десет пъти по-добре отколкото на запад. Там загубят ли си работата, треперят да не станат клошари.
А в Сърбия хората си пазят културата и националната идентичност където и да са по света, не се женат за френски бисексуални извратеняци например, и да търпят презрението им към източноевропейките цял живот а на децата им да е забранено да говорят на български. Такова еничарство сръбкиня майка няма да позволи. Който не вярва че сърбите са по-хора от нас и се живее по-добре от нас нека отиде и
92
1
 
11
 
! Отговори
Никк преди 1 година
Нека всеки който иска да поработи на вън да го направи. Има си много плюсове. Аз отидох и си мислех че няма да се върна повече. Е, след 3 години отново съм тук. Вече гледам с други очи на Бг. Харесва ми. На нас ни трябва много малко за да сме много по добре. И не говоря само за пари. Огледайте те се. Ако пейката не е счупена, ако няма толкова ***, ако е насята малко тревичка, ако малко тротоарите и улиците са по добри, ако всички са малко по любезни
91
7
 
12
 
! Отговори
Товарищ преди 1 година
Защо не бягат към Русия , нали уж много обичали Путин ?!
90
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия се управлява по-добре от България - доказателствата - железницата е държавна, печели милиард, парите отиват за пенсии, за здраве, за образование на сръбския народ.
Сръбските джи ес ем компании са държавни - печалба няколко милиорда, парите пак отиват за народа, не за исландски олигарх както в една друга държава. Сръбските военни заводи печелят стотици милиони годишно, парите пак са за хората. А у нас нарочно се фалираха тези фирми и се ПОДАРИХА. и НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ ОТ ТЯХ, НЯМА МИЛИОРД
89
11
 
9
 
! Отговори
евролъжа и измама преди 1 година
Поредна фейк нюз пропаганда. Ходя в Сърбия, пълно е с млади хора, в ресторантите евтина и КАЧЕСТВЕНА храна, не пом ията, която се сервира тук, цените са леко по-ниски от нашите. Яжте си храните *** на запада от нашите вериги, а после като ви гепи рака, не забравяйте да прочетете соросоиднияпечат и да научите че е заради Чернобил преди 35 години, а не заради храните и аспартама, който е свръх ракообразуващ и го има в повечето западни безалкохолни напитки. Сърбия миналата година ни мина поБВП
88
3
 
18
 
! Отговори
11 преди 1 година
Никой не иска да живее където се управлява от частни интереси. Мафията е на най-високо ниво и заплатата е жълти стотинки. Разбира се ,че ще се бяга. Тук ако знаете колко напускат българия всеки месец.... От хубаво никой не бяга!
87
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куде са пенсиите да обяснят , каква благодат е там :)) и да на плюят майка България.
86
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

"Сгрешената политика на отворени граници докъде мислите ще ни отведе. Кои имат полза от това."

Първо - въпросителен знак.
Второт - За мен е ползаата, че не се гърбя за 2000 лева заплата, а за 17000 лева.
85
4
 
6
 
! Отговори
До 83 преди 1 година
Гледайки какво става по нашите ширини нещо математиката ти "издиша"
84
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Математици,Сендов скрихте в джоба си..6-7 млн в България,3млн. в чужбина???Де е демографския срив при такава аритметика,папагали?Навън са по-малко от 1,5 млн българите имигранти!
83
30
 
31
 
! Отговори
8 преди 1 година
Обиколих навремето така наречения Запад, е не ми хареса ако ще да е ниво вибрация - някак си сиво, чуждо и стегнато - даже тука улиците заринати в *** ми изглеждат по-нормално, там просто мястото някак си няма душа. Не бих живял и работил там даже за нормална заплата, па камо ли за парите дето се продват нашите роби там. Даже и от пари да го погледнеш си е проста матемтика - за нормално жилище ти трябват едни 1000 евра, ако седиш тук вече си 1000 напред, трябват още малко и ще си като там
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 80,кажи нещо за гЪрбавите от Сърбия!И там ли влиянието на Борисов си оказва въздействието?
81
28
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Сърбия е 1:1 с България, с тази разлика, че ние сме в ЕС и икономиката ни процъфтява.
80
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сгрешената политика на отворени граници докъде мислите ще ни отведе. Кои имат полза от това. Във всеки случай не са нито Сърбите нито ние. Единственият изход да се задържат млади хора е да се повишат драстично заплатите и пенсиите без да се вдигат цените. Защот смисъла на увеличените заплати пенсии ще изгуби смисъла си. Ако повишат заплатите и пенсиите и ако ви вдигнат цените резултата ще е повече хартиики със същата стойност която е била преди увеличението както направиха гърбавите. Ефект нула.
79
11
 
17
 
! Отговори
Н преди 1 година
Само сърбия напудкат тук замина 2 милиона и какво ще кажете гледате в чужда паница
78
28
 
45
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
На Сметката на ГЕРБ лежат 3 000 000 липсващи Българи .
Тази Партия ни Управлява от 2001 година .
77
32
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да останеш в България? Или да напуснеш България?

Най-добре е да ОСТАНЕШ в България. Ако искаш да видиш чужбина, отиди само за екскурзия и почивка, а НЕ да отидеш да живееш и работиш в чужда страна.