Възможна ли е размяна на територии между Сърбия и Косово?

Бившият ни посланик Боби Бобев в Албания и Косово пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 мар 2019 20:28 | 4 мар 2019 20:10, Екип на Bulgaria On Air
27

От доста време САЩ и ЕС дават знаци, че са склонни да приемат промяна на границите и размяна на територии между Сърбия и Косово, каза пред Bulgaria ON AIR бившият ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев по повод публикациите през седмицата за постигнато подобно споразумение.

В началото на седмицата германският вестник "Франкфуртер Рундшау", цитиран от редица медии, писа, че САЩ и ЕС са готови да приемат размяна на територии между двете балкански държави, ако Косово и Сърбия се договорят за това.

"След първоначалното си сдържано отношение по тази тема ЕС показа склонност към това, което вече не един или двама европейски държавни и правителствени ръководители правят - да подкрепят такава идея. И то с аргумента, който се възприема включително и от Русия - ако Сърбия и Косово се разберат, то Европа и САЩ няма да са против", каза той.

"Нямаме цялостна информация и не можем да преценим доколко вярно е публикуваното в германския вестник за постигнато споразумение за размяна на територии между Сърбия и Косово, но да напомня, че преди два месеца американският президент Доналд Тръмп изпрати писма на президентите на Сърбия и Косово – Александър Вучич и Хашим Тачи, в които казваше, че 2019 година трябва да бъде година на споразумението – нещо, което в германския вестник излиза едно към едно, дори с фиксираната дата – 12 юни“, каза дипломатът.

"От двете страни (Сърбия и Косово) Сърбия изглежда по-склонна да възприеме един такъв подход. Напоследък имаше доста изказвания на сръбски официални лица, включително на президента Вучич и първия вицепремиер и външен министър Ивица Дачич. Дачич каза, че тази тема години наред е обсъждана, включително с Русия, която също е дала съгласие за подобен подход,“ обясни посланик Бобев.

"От страна на Косово обаче има политически и обществен фронт срещу позицията на Хашим Тачи, който изглежда беше единствен привърженик от косовска страна на това, което той нарича корекция на границите. В края на тази седмица в Тирана обаче се проведе среща на албанската диаспора. В речта си пред нея Хашим Тачи каза, че няма да отстъпи и на милиметър косовска територия,“ заяви експертът.

По думите му Хашим Тачи най-вероятно под корекцията на границите разбира преминаване на Прешевската долина към Косово и никакво отнемане на косовски територии в замяна. "В началото на 90 те години при референдум в Прешевската долина 98 процента от населението иска присъединяване към Косово,“ припомни посланик Бобев.

Във визираната от германския вестник "Франкфуртер Рундшау" договорка става въпрос за размяна на сръбската Прешевската долина срещу северните територии на Косово.

"Косовският север (общините Косовска Митровица и още 3 общини) и Прешевската долина (Прешево, Буяновац и Медведжа) са съпоставими като площ, а като население – трудно е да се каже точно, защото са бойкотирани преброяванията,“ допълва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
5
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Ако Косово и Сърбия не разменят теритириите си с малцинствата ит различни етноси то това по проек на великите сили са бъдещи конфликти. Частите от косово със сръбско насекение да се пресъединят към сърбия и онрстно частите с косовари в сръбските граници да се пресъединят към косово. Това ще спести много бъдещи конфликти. Великите сили искат конфликти не мир.
18
5
 
25
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Косово е една мини Ислямска държава създадена от САЩ ясно защо!Населението на 90% се занимава с престъпна дейност,толерирана от американците.Косово е разпределителен център за афганистанския хероин,доставян директно от ЦРУ-най-големия дилър в световен мащаб.Ясно,че нищо добро не се очаква от тази квази държава.
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите първо да си ни върнат заграбените български територии и да признаят, че Македония е българска и да се извинят за геноцида над населението в Македония. А пък след това да правят, каквото си искат сърбите. Въобще не ме интересуват да си бъркат по дупките там с Косово, Мосово. Интересува ме да се издължат на България, защото сърбите имат големи грехове спрямо България и българския народ.
16
17
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Какво Косово бе?Няма Косово.Косово е Сърбия!
15
5
 
16
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До Зоро, Да бе, чекай ти от шиптъри разбиране на проблема, че толерантност ми звучи малко... То този бандит Тачи си каза, че никакви косовски територии няма да отстъпват на Сърбия, ама сръбските ще продължават да искат, тоест косовските шиптъри не искат размяна на територии, а само да отмъкнат още такива от Сърбия!
14
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 12По тая логика, гърция трябва да се прекръсти на Римска Империя и да си поискат териториите от всички балкански страни, половин Африка, Европа и части от Азия ...а защо Гърция а не Италтя
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗороЩе намерят... Когато помохамеданчат всички.Новият халифат ще е на балканите.
12
3
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
Да намират общ език и да има толерантност.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПо тая логика, гърция трябва да се прекръсти на Римска Империя и да си поискат териториите от всички балкански страни, половин Африка, Европа и части от Азия ....
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ssЕ и? Да се правят кот си искат...
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Да беее ... хукнаха. Ей сега! Чакай! Дръж ми бирата, че да им кажа ...
8
13
 
10
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
Голяма заплаха, няма що, те и без това половината и повечето сърби са против ЕС и НАТО! Без ЕС и НАТО, след войни, разрушения и т.н. Сърбия днес е да не кажа по-добре, но не по зле от България и е много по-добре от Украйна например! Пък и западняците в момента се чудят как да се харесат на сърбите и Сърбия и са далеч от мисълта да им поставят каквито и да е било условия в техен ущърб!
7
4
 
28
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
Тя Сърбия да си ни върне нашите си български територии първо,а после ако иска да си разменя каквото си искат,с когото си искат.Ако искат могат да си бъркат и по дупките,не ме интерисува.
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-много мръсотии Българи е видяла от запада, начело с чърчилите, как сърбия е имало до 1300 година, като сме воювали с Хърватите, през 1915 благодарение на чърчилите се създава Албания, като после отчитат, че е грешка. Теглили една черта на Сирия и Ирак, без да съобразяват с население и религия - едната за Франция, другата част за чърчилите!
5
8
 
17
 
! Отговори
Втора легия преди 5 години
Сърбия я сърби отдавна, от скоро я чешат албанците.!.
4
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великият съветски съюз мощно стои зад Сърбия!Видими резултати
3
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждали ли сте картата от 1878 година!? Сърбия е наполовина ОТ СЕГА! Искаме си българските територий от Сърбия или няма ЕС и НАТО! Точка. КАЗАХ!
2
4
 
26
 
! Отговори
ss преди 5 години
Всичкото това нещо се случва на има няма 80 км по въздух от...Кюстендил...
1
10
 
34
 
! Отговори
гого преди 5 години
чакай ти със шип.тър да се разбереш, дори турците не ги харесват защото са хора без достойнство , мошенници