Радован Караджич – военнопрестъпникът, който "щеше да е добър нацист"

Той организира необуздана кампания за етническо прочистване в Босна
20 мар 2019 19:30, Елка Василева
150
Радован Караджич – военнопрестъпникът, който "щеше да е добър нацист"
Радован Караджич. Снимка: архив, Reuters

Психиатър по образование, Радован Караджич е олицетворявал през своя живот различни роли - поет, президент, после лечител, но ще остане в летописите на историята като един от виновниците за най-големите военни престъпления, извършени в Европа след Втората световна война, отбелязва АФП.

Караджич бе арестуван през юли 2008 г. в Белград. В момента на неговото арестуване той е неузнаваем: с гъста бяла брада и дълга коса, нарича се Драган Дабич и се представя за специалист по алтернативна медицина.

Чудовище с мания за величие за босненските хървати и мюсюлмани, които го обвиняват за смъртта на десетки хиляди хора, Караджич за сърбите е "герой" от войната в Босна.

Ричард Холбрук, архитект на споразумението от Дейтън, сложило край на войната в Босна, го описваше като "един от най-лошите" хора на света. "Той наистина вярваше в расистките теории. Той щеше да е добър нацист", бе заявил бившият американски дипломат след ареста на Караджич.

Още по темата

За британския генерал Майкъл Роуз, командващ силите на ООН в Босна през 1994 г., Караджич бе "завършен лъжец, параноик по своята същност, непоправим пияница, отдал се на алкохолизма".

Роден на 19 юни 1945 г. в Петница, бедно село в Черна гора, Караджич е бил на пет години, когато среща за първи път своя баща, изпратен в затвора от югославската комунистическа власт заради участие в сръбското монархическо движение на четниците по време на Втората световна война.

На 15 години той пристига в Сараево, където започва да учи медицина през 1964 г., а после специализира психиатрия.

Поет в свободното си време, той пише театрални пиеси и изпълнява сръбска фолклорна музика.

Неговият ментор, психиатърът Исмет Церич, го описва като човек, който има "хиляда различни лица" и страдащ най-вероятно от разстройство на личността.

В началото на 90-те години на миналия век Караджич създава Сръбската демократическа партия на Босна, която днес все още е една от основните политически формации в страната.

Неговият проект за разделение на Босна се ускорява с организирането през март 1992 г. на референдум за независимостта на Босна, който сърбите бойкотират. Това гласуване му предоставя извинение, за да предприеме военните си операции.

Неговите войски се впускат в необуздана кампания за етническо прочистване, която той организира и по време на която над един милион не-сърби са експулсирани от домовете си. Конфликтът отнема живота на близо 100 000 души, а над 20 000 жени са изнасилени.

В края на 1995 г. Караджич е отстранен от мирните преговори в Дейтън от бившия му съюзник - бившия силен човек в Белград Слободан Милошевич. През юли 1996 г. международната общност го задължава да ограничи публичните си появявания.

Караджич избира тогава нелегалността. Според някои информации той се е криел на първо време в православни манастири в района.

Но никой не очакваше, че един от най-издирваните бегълци на планетата, живее в центъра на сръбската столица, предрешен като лечител.

Караджич е обвинен най-вече заради ролята му за обсадата на Сараево, продължила 44 месеца, по време на която бяха убити близо 10 000 цивилни, и заради масовото избиване на близо 8 000 мюсюлмани в Сребреница /Източна Босна/ през юли 1995 г.

Без да се разкайва, той заяви пред съдиите от Международния трибунал в края на 2012 г.: "Направих всичко, което е в човешките възможности, за да избегна войната и да намаля човешкото страдание".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: Радован Караджич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
16
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Югославия си беше една изкуствена страна!От всичко най-лошото е, че при разпада на СФРЮ се образуваха две мюсюлмански държави, които са поддържани от Запада и са съседи на България!!!Добър вечер селяни прости!!!Агент Джак Милтън!ЦРУ!!!
9
20
 
18
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Спомням си,че тогава намираха масови гробове на цивилни хора.Милотинова беше уволнена,защото разреши показването в прайм-тайм кадри как един войник отряза главата на пленник.Не подкрепяйте войната обсебени от грешната идея,че трябва чиста нация!Напротив-науката сега доказва,че се получава *** на гена при "чисти" нации.Норвегия имаше държавна програма за облагородяване на гена и вкараха чернокожи в страната си.За съжаление повечето хора не са умни.
8
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ екзекутираха близо 5 хил цивилни българи в София! За САЩ няма ли да има съд?
7
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е бил луд!
6
11
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Радован Караджич военнопрестъпникът, който "щеше да е добър нацист"А колко години ще получи генералният секретар на НАТО Хавиер Солана за бомбардировките с обеднен уран в Югославия? Той добър нацист ли би бил?
5
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешният Путин, вчерашния Караджич - първият все още на свобода, втория вече в затвора !
4
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нацистите в Брюксел обвиняват славяните в нацизъм. Какво лицемерие!
3
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма и нацизма са поне европейски идеологии .Уви ,исляма не е.Искате да се откажем от тях ,но какво остава без тях.То е ясно нали.
2
35
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Направо си е бил "добър" НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТ!Ей това е истината!Национал-социалисти и комунисти - двете уродливи страни на една и съща монета!ХОРА, БДЕТЕ!
1
9
 
36
 
! Отговори
Факт преди 5 години
"Историята се пише от победителите".Засега това са САЩ и резултатът е налице.Но има известно пропукване на ледовете,да видим какво ще стане.