Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия

Това се случи въпреки липсата на съгласие от ООН
24 мар 2019 09:25, Красимир Ангелов
295
Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия
Снимка: Reuters

На днешната дата, точно преди 20 години, НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

Още по темата
През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК), убивайки много цивилни. Страните от НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитекта на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция - през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж - американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. На тръгване той попита югославския президент: "Нали разбирате какво ще стане след като си тръгна?" "Да. Ще ни бомбардирате", отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

По данни на алианса самолетите му са изпълнили 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки. На прицел са основно военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

В крайна сметка на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НАГЛОСАКСОНЦИТЕ24 Русия е заплаха за мира в света."Стъпила" е на половината свят,потиска и заличава цели народи,изнася тероризъм и се стреми към светомно господство.СССР/Русия единствена в света,не освободи своите колонии след разпадане на световната,колониарна система през 60-те на миналия век,тъй като граничат с нея и тъй като е диктатура,която нарушава международното право.
20
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НАГЛОСАКСОНЦИТЕСамо едно уточнение - това с клипчетата на "Авангард" беше през март миналата госина, а точно по коледа, Путин им демонстрира "Авангард" в целия му блясък. Полет на ракета с автономен ядрен двигател, маневрираща по вертикала и хоризонтала и развила хиперзвукова скорост 33 000км./ч.Наглосаксите обаче не искат да признаят, че са обречен на изчезване вид, имат намерение да завлекат света след себе си.
19
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да благодарим на нашите съюзници от Кравария за създаването на тyмора Косово.... на една мюсюлманска държава, пълна с брадати ислямисти и с търговци на органи, в сърцето на Балканите.. а бомбардировките на Белград с обеднен уран беше върха на сладоледа. И София бомбиха навремето и хвърляха играчки-бомби, тяхната..
18
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми е ясно,защо агенция "Фокес" публикува статия от руската ТАСС,по повод годишнината от ударите на НАТО против Югославия,пълна с неверни факти,лъжи и емоционални изблици срещу Алианса,и запада?Сякаш,като извинение,горе стои текст,че статията е баз редакторска намеса?!Самият факт,че обширно ,се дава публичност на силно преувеличен материал,говори.Но,какво да се прави,голяма част от българите са фенове на агресивна Русия и забравят,че сърбите извършиха също такъв геноцид в българска Македония.
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ наистина са зло. Антихриста е там.
16
5
 
24
 
! Отговори
НАГЛОСАКСОНЦИТЕ преди 5 години
викаха ЕВАЛА на предателя Горбачов и пияницата Елцин и като почнаха войната им показаха , че те командват, а РУСИЯ на колене, очакваха да я раздробят още и да усвоят СИБИР, както казваше Олбрайт несправедливо владее Русия. Да, ама НЕ. ПУТИН им го каза 2007 в МЮНХЕН. Даже не го слушаха. Миналата година пак им го каза: Това да заповядвате СВЪРШИ. И им показа клипчета с КИНЖАЛИ, АВАНГАРДИ и други руски чудеса. Затова КРАВАРИТЕ са в ПАНИКА 750 МЛРД $ военен бюджет. УВИ. СВЕТЪТ е друг вече
15
4
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Съединените африкански щати винаги имат нужда от външен враг, за да съществуват, накрая даже си сринаха търговските центрове,за да намерят повод да нападат територии с нефт ;) !!!
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО е пълно с военопрестъпници, същото е в политическите елити на САЩ, Британия и отчасти Франция. В съвкупност политиците от тези страни са извършили не по-малко престъпления срещу човечеството отколкото нацистите на Хитлер.Рано, или късно ще има съд и за тях, но е втого важно той да изпревари голямата война която иначе ще подпалят.
13
6
 
28
 
! Отговори
ЗА ЕДНО ПОТУПВАНЕ преди 5 години
по рамото нашите С.Е.ДЕРАСТИ бяха готови, ако се наложи и майка си да предадат. Сега Банкянския се снима и с прегръща с всеки НАЧАЛНИК да си окачи снимките в хола и да си мисли колко е велик, що някой се снима с него
12
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натовските убийци на деца ще горят в ада във вечни мъки.
11
5
 
29
 
! Отговори
НАДЕЖДА НЕЙНСКИ преди 5 години
тогава външна министърка сигурно се е чувствала горда да слугува на САЩ, а сега дали не изпитва капка съжаление за злините , които причини
10
4
 
30
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Смърт за американските агресори!
9
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милошевич изби жени и деца, нямаше как света да стои и да го гледа. Бой по уродливата комунистическа !
8
6
 
33
 
! Отговори
ЕДНА БОМБА преди 5 години
как не можа да падне на къщата на драгалевския дето разпродаде БЪЛГАРИЯ и разреши тази безумна война срещу СЪРБИЯ да се води и от наша територия
7
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите избиха хиляди невинни и си заслужиха съдбата. За две седмици ги направиха на салата. А техния приятел Русия гледа насраана отстрании :)
6
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко се връща на този свят. Тези които бомбардираха деца и жени с уран сега са в тежка политическа, икономическа, демографска, цивилизационна и морална криза. Тези ***, които грантаджиите издигат на пиадестал, се оказаха банда мошенници и содомити. Има Бог!
5
2
 
39
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""На днешната дата,точно преди 20 години,НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия.""Това бяха едни хуманни ,демократични и неолиберални бомбардировки.Особенно хуманни и здравословни бяха тези с обеднения уран,но той е полезен и хуманен защото беше американски.Това,че много хора се разболяха от различни видове рак беше една провокация.Различни несъзнателни субекти и в България,заявиха ,че зеленчуците в градините им почерняваха и изгниваха , животните измират
4
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незаконно беше избиването на няколко хиляди мирни граждани от сръбските сатрапи, начело с Милошевич, който вече нахрани червейте.
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 1998 до 2019 година са 21 години...От незаконната агресия...
2
3
 
33
 
! Отговори
Терсит преди 5 години
Бомбардираха от 12000 метра,познайте защо?