Ципрас в Скопие: Трябва да тичаме, изгубихме много време

При посрещането му не бяха изпълнени химните на двете държави
2 апр 2019 19:10, Елка Василева
24
Ципрас в Скопие: Трябва да тичаме, изгубихме много време
Алексис Ципрас и Зоран Заев. Снимка: Reuters

Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж . Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев, предаде агенция МИА.

Ципрас подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията й да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз.

"Нашето официално посещение днес представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви Ципрас.

Той припомни, че преди месеци Гърция беше първата страна, ратифицирала протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, и съобщи, че днес двете страни подписват меморандум за разбирателство във връзка с процеса на интеграция на страната в ЕС.

Още по темата

Най-важната тема на днешната среща със Заев, по думите на Ципрас, е била икономиката. Той посочи, че води със себе си голяма бизнес делегация от Гърция, а в Северна Македония и досега, въпреки трудностите, са работили много гръцки предприемачи. Ципрас съобщи, че е формиран координационен комитет за сътрудничество на двете страни.

Гръцкият премиер каза още, че Северна Македония и Гърция са подписали договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването.

Ципрас каза, че за да има твърди основи за сътрудничество между двете страни, трябва да се работи интензивно за изпълнение на Преспанското споразумение.

"За кратко време направихме големи крачки напред и трябва да продължим така и в бъдеще", заяви гръцкият премиер.

На официалното посрещане на Ципрас пред сградата на правителството в Скопие днес не бяха изпълнени химните на Гърция и Северна Македония, макар че това е обичайна практика при официално посещение на високопоставен чуждестранен политик, съобщава телевизия Алсат., цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
пророк преди 5 години
ципрас си подготвя убежището щото у гърция не го сакат и като го погнат ще бега у северна мьнкедония там за ев че го покрие от гърците с бесилките
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ГЪРЦИЯ МНОГО БЪРЗО РАЗВИВА ИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ С МАКЕДОНИЯ - ИНВЕСТИЦИИ, НОВИ ГРАНИЧНИ ПУНКТОВЕ, МАГИСТРАЛИ.ДОКАТО В СОФИЯ САМО ПРИКАЗВАТБОРИСОВ ДОРИ НЕ ГО ПОКАНИХА НА ПОДПИСВАНЕТО НА ПРЕСПАНСКИЯ ДОГОВОР.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонцим,македонци,а *** живеят по-добре и от гърцитеРАЗБИРАТЕ ЛИ РУСКИ ГУБЕРНАТОРИ!!!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Панде Ефтимоски преди 5 години
Македонците беха срби, шумадийци, сега са северомакедонци, утре ке бидат сите грци! Ке видите!
14
0
 
7
 
! Отговори
ДО 13 преди 5 години
Пълни глупости говориш, приятелю. Какви ТКЗС-та в Македония те гонят, тях ги няма от 25 години. А цената на дизела е достигала и до 85 денари, което е около 2,8лв, доста преди ратификацията, на какъвто и да било договор.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видях снимката,си помислих че пак някъде има ,,Прайд''.
12
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Гърция до4опростяване на дълг далеч не означава,че е ИЗПЛАТЕН!!!!И да,стабилизира се в момента Гърция,нема две мнения..Но нас това НЕ НИ ЗАСЯГА!!!!!!!!!!!!...Ние сега сме обзети от трескаво вълнение как да купим 8 /осем/ "Ф-16",всеки един на цена 100 милиона,за..ДВА МИЛИАРДА!!!..Те това е "на дневен ред" в Тикво-Цвъко-Хиенска България..
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След ратификацията горивата в Македония скочиха. Редовно си зареждах дизел от Мкедония на 1.50 лв. за литър но вече е 2 лева за литър/ След още една ратификация и горивото ще отиде на 2.50 лв. Хората в Македония започват да усещат присъединяването към евро.ейците. Хубавото е че все още не са унищожили ТКЗС-ата и заводите но няма да мине много време и ще ги унищожат по нареждане от Брзкселското зеле. Все още имат добро производство на зеленчуци хляба им е 1 кг.без набухватели но докога незнам.
10
0
 
15
 
! Отговори
Гърция до4 преди 5 години
Как няма да изплатят, като те получиха последен транш от 15 милиарда преди година, а предишните два вече са изплатени и опрощени. За последния имат 10 години да го изплатят, като се очаква това да стане за 5-6 години. Гърция отдавна не е в криза и тази година, дори дигнаха минимална пенсия и заплата. Там работят държавници, а не продажници и крадци, като в България.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде го нашия премиер дет се биеше в гърдите?
8
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Браво",дългът на Гърция е неизплатим!...Там са закопани мераците на Еврочиновниците за безпроблемно ВЛАСТВАНЕ.Но гърчолята се оказаха по-хитри..Сега Ойрапата може само да им вземе цървулите ,за да си "изплатят дълга".................и нещо за теб,"студенте",именуващ се "професор":-Като уж беше толкова значим Тиквата за тия събития,защо НИКОЙ ГО И НЕ СПОМИНЯ бре?!НИКОЙ ДОРИ НЕ СПОМЕНАВА нашия СЛУГА!!!!..А то и защо ли да го прави?!
7
3
 
13
 
! Отговори
Митю преди 5 години
Хитрягите се помириха! Ще стане ясно че е срещу интересите на България! Хитричкият Заев, загатна за това, когато се коментираше името Илинденска Македония.От кумова срама, споменават приноса на Бойко.
6
1
 
9
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Къде са сега македонистите та не зяят като луди срещу него?
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро българите ще искат да стават северо-Македонци !
4
2
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Нищо няма да изплатят, догодина са пак при фюрерката в Берлин да искат още 10млрд.евро заем
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на батските македонски държави !
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези двамата май им трябва малко време насаме...
1
3
 
19
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Браво на Гърция - Днес е исторически ден за Ципрас - Гърция взе под свой Контрол Тока в Македония и Газта в България - ще си изплатят Дълга .