Подписи в Хърватия за... По-ниска пенсионна възраст

Профсъюзи искат референдум по въпроса
Обновена: 28 апр 2019 17:21 | 28 апр 2019 16:44,
26
Подписи в Хърватия за... По-ниска пенсионна възраст
Снимка: Reuters, архив

Хърватските профсъюзи започнаха да събират подписи за референдум за намаляване на пенсионната възраст от 67 на 65 години, съобщава хърватският сайт "Индекс".

През декември миналата година парламентът на Хърватия одобри предложението на правителството за увеличение на пенсионната възраст на 67 години от 2033 г. и за намаляване на пенсиите на лицата, които се пенсионират предсрочно. Според новия закон, който влизе в сила от 1 януари 2019 г., ще има 3,6-процентно намаление на пенсията за всяка година предсрочно пенсиониране. Профсъюзите настояват намалението да бъде до 2,4 процента, предава БТА.

Профсъюзната инициатива, наречена "67 е прекалено много" смята, че в бюджета има достатъчно пари за пенсии, но не са разпределени справедливо.

Ресорният министър Марко Павич предупреди гражданите чрез медиите, че евентуалното реализиране на исканията на профсъюзите ще струва на държавния бюджет 45 милиарда куни до 2040 г. и като последица от това пенсиите ще бъдат по-ниски с пет до седем процента. /едно евро е равностойно на 7,4 куни/.

Профсъюзите отхвърлят това твърдение, посочвайки, че Павич се опитва да убеди гражданите да не се подпишат в подкрепа на искането за референдум.

Профсъюзите трябва да съберат подписите на най-малко 10 процента от гласоподавателите, тоест около 370 000 души, в рамките на две седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари