Георг Прекоцай: Охрид е албански град, Аллах ни е дал тези територии!

Той и съмишлениците му развяха албанския флаг над Охрид
30 апр 2019 21:30,
173
Георг Прекоцай: Охрид е албански град, Аллах ни е дал тези територии!
Снимка: кадър Youtube

За Георг Прекоцай, танцьор от Косово, няма нищо спорно в това, че той и неговите съмишленици от групата "Арбреши" са разпънали албанското знаме на Самуиловата крепост.

Охрид е албански град, заяви той, след като беше осъден и изгонен от Македония със забрана да влиза в страната през следващите 5 години. Реакции дойдоха и от България, където казват, че крепостта е "паметник на българската история и култура и спомен за цар Самуил", предава скопското електронно издание "МКД".

В интервю от град Дяково, Косово, пред албанската информационна агенция ИНА (Ilirya News Agency), Прекоцай заяви, че групата е отишла в Охрид и Струга, за да отбележи 552-та годишнина от битка на Гоерги Кастриоти Скендербег в рамките на защитата на албанските територии от османските завоеватели, а това е "наша земя и Охрид е албански град".

Развяха албанското знаме на Самуиловата крепост в Охрид на Великден

"Аллах ни е дал тези територии, те ще бъдат наши и никога няма да ги оставим. От времето на Скендербег на Самуиловата крепост се е веело албанското знаме. Това е наша земя и няма да спрем. Това е арберска (албанска) земя, земя на Гиорги Кастриоти", заяви Прекоцай пред ИНА.

В понеделник на този инцидент реагира и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който заяви, че косовският танцьор Гиорг Прекоцай, който развя огромното албанско знаме на охридската крепост, е получил прекалено строго наказание.

В емисията "Клик плус" на "ТВ 21" той заяви, че разпъналите албанското знаме са работници в сферата на културата и изкуството и затова наказанието е трябвало да бъде по-меко, пише "Фокус".

България да реагира заради албанското знаме в Охрид!

Реагираха и от албанската опозиционна партия "Алианса на албанците", които съобщиха, че са загрижени във връзка с реакцията на Сектора за вътрешни работи – Охрид, понеже според тяхната информация, двама членове на фолклорната група от Косово са били арестувани от страна на полицията заради разпъването на албанското знаме на Самуиловата крепост.

На инцидента от втория ден на Великден реагираха и в България.

"Неприятно е, че Самуиловата крепост в Охрид, която е паметник на българската история и култура и е спомен за цар от Самуил – един от най-големите българи за всички времена, става предмет на подобна намеса. Ако този инцидент заслужава реакция, той трябва да бъде свързан не само с нападението срещу Република Северна Македония, но и с атаката срещу българското историческо наследство. Трябва да има реакция от българска страна", е позицията на историка Пламен Павлов.

Той призова организаторите на подобни фестивали и участниците, без разлика дали са от Македония, Косово или която и да е друга страна, да не погазват историята, защото според Павлов, "това е едно морално престъпление и влошава климата на добросъседство в съвременна Европа и на Балканите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
да перифразираме: светът е хореография! и всички танцуваме по хореографии. танцувайки правилната такава - ти си обречен на успех, макар и гол(а) пред камера.. със звук от *** me too :-)))
59
6
 
4
 
! Отговори
Атеист преди 5 години
Аз вярвам, че Вълкът не изважда бабата на Червената Шапчица и всички си живеят щастливо дълги години.Който е религиозен не трябва да живее в град, а да копа на село, да си има магаре и вол и никога да не се качва на кола, да ползва телефон, да гледа телевизор и т,.н.
58
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мюсюлманин разбира само от сопа и сатър. Колкото по-толерантен си с такива, толкова повече губиш и толкова повече биваш презиран. Демокрация, човешки права са категории приложими за бели християни в Европа. Те са неприложими за външни нашественици и религията им. Такива не бива да имат никакви права в нашите страни. Ако изобщо искате да ви има след 20 години.
57
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това е религията.Алах им бил дал?!Мега тъпня е да има религии в 21 век.Само насилие раждат религиите,убийства,тероризъм,да не говорим,че са измишльотина и няма нищо вярно в тях.
56
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покръстването на чист български език е налагане на Християнската религия по Българските земи преди 11 века , за което Историците мълчат от срам и позор да не кажат Истината да не стане Скандал у нас
55
24
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 5 години
Незнам за Албанците какви са били преди но мога да кажа че Българския народ е насила Християнизиран през 866 г от Византия при Борис 1 , всеки може да прочете в Уикипедия , там си пише точно и ясно , тоест Християнстовото идва насила отвън
54
2
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Обикновен *** провокатор хибридчик. Тия ооотрепки и изявите им се финансират от кашерния говедарник.
53
4
 
18
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Античките ***, не пожелахте българска мира, на ви сега албанска секира!
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците много ще си изпатят с албанците.
51
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Тоа Гьорги Кастриоти е адаш на Джордж Къстър, дека го утепаа оглаласите на Ташунке Витко при Мала Говежда, Монтанско.
50
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямистите са ***. Те смучат християнска кръв. Ако няма християни, ислямистите не могат да живеят, защото няма от кого да смучат и да живеят на социал. Кърлежът като се напие с кръв, пада и търси друг приемник. Но, когато останат само кърлежи, всички кърлежи умират.
49
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Белград е албански, а маскава е с най голямата джамия.
48
2
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЗЕМЯ КОЛКОТО ИСКАШ НО ВСЕКИ ГЛЕДА КАКВО МОЖЕ ДА ДОКОПА ОТ СЪСЕДНИЯ ДВОР!ТОВА КОЕТО СА НАПРАВИЛИ Е БЕЗОБРАЗИЕ!!!ВСЕ ЕДНО СЪРБИ, БЪЛГАРИ И ГЪРЦИ ДА ОТИДАТ ДА РАЗВЯВАТ ЗНАМЕНАТА СИ В МАКЕДОНИЯ И ДА ПОВТАРЯТ ТАЗИ ЗЕМЯ Е НАША ЩОТО ПРЕДИ ОСМАНСКОТО ИГО Е БИЛА ПО НЯКОЕ ВРЕМЕ ТЯХНА!
47
19
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
3-4 руски агента трябва да бъдат публично одрани с кремък, а руските посольства да се изгорят и сринат до основи и тогава ще има мир. Всички тия акции ги плащат русняците, за да създават конфликти между балканските народи.
46
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди албанците бяха православни христиани.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега погледнах,че арнаути се използва и като някаква войскова единица,съставена от балканско население - българи,албанци,сърбипо принцип арбанаси също идва от българската област Арбанашка земя,затова са наричали хората идващи от тази област арбанаси
44
2
 
11
 
! Отговори
луд козар преди 5 години
"Косово им го даде САЩ. Охрид още не са им го дали. Ще преговарят" НАТО в помощта на СЕВЕРО Македонците!!! хи хи ха ха
43
7
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИСЛЯМИСТИТЕ И КОМУНИСТИТЕ СА СУПЕР НАГЛИ!!!ЕДНИТЕ ОКРАДОХА УКРАЙНА ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕ В ЕС И НАТО ЩОТО ПОСЛЕ НЕМОЖЕЛО!!А СЕГА ДРУГИТЕ ИСКАТ ДА ОКРАДАТ МАКЕДОНИЯ ЩОТО КАТО ВЛЕЗЕ В ЕС И НАТО ПОСЛЕ НЕ МОЖЕЛО!
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България освободи Албания от Турция през 1912 година. .Гаванке, през 1912 Турция не е още създадена
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година ще празнуваме 107 години от Освобождението на Албания от България.