Евреин избран за кмет за първи път в съвременна Гърция

В страната живеят 6000 евреи при 10,8 млн. души население
4 юни 2019 09:30, Елка Василева
30
Евреин избран за кмет за първи път в съвременна Гърция
Снимка: архив, Reuters

За първи път в историята на съвременна Гърция гръцки евреин беше избран за кмет.

Шейсет и пет годишният независим кандидат, лекар и университетски преподавател Моисис Елисаф спечели изборите в северния гръцки град Янина. Той получи 50,3 процента от гласовете на избирателите и спечели кметското място с подкрепата на 17 789 гласа, с 235 повече от опонента си Томас Бегас на втория тур на вота, провел се в неделя.

Елисаф заяви, че избирането му за един от 332-те гръцки кметове показва, че стереотипите и предразсъдъците в Гърция са преодолени. Централният съюз на еврейските общности в Гърция приветства избора на Елисаф и каза, че за гръцките евреи успехът му означава много важен крайъгълен камък в историята на еврейското присъствие както в Янина, така и в Гърция.

Седемдесет и пет години след депортирането и избиването на около 2000 евреи от град Янина неговите граждани изпратиха силно послание срещу фанатизма и срещу антисемитизма, допълва съветът.

На 25 март 1944 г. нацистите депортираха евреите от Янина. Почти всички загинаха в газовите камери в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Почти всички гръцки евреи имаха същата съдба.

Сега в Гърция има около 6000 евреи при население 10,8 милиона души. В Янина евреите са около 50. В страната зачестиха през последните години антисемитските вандалски прояви, съвпадащи с възхода на вдъхновена от нацистите гръцка партия, пише БТА.

През 2014 г. тогавашният германски президент Йоахим Гаук посети Янина и се извини за жестокостите, извършени от нацистите през Втората световна война. Тогава той беше приет от Елисаф, който по това време беше лидер на малката еврейска общност в града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: кметГърцияевреин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Лили Барута преди 4 години
Ега ти глупаците!? Тия не познават ли Пасито,Станишев,Софиянски и един бюлюк еврейски звезди....Ега ти глупаците,още от сега са обрани и подиграни...
23
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Столичански на гръцка почва.Жална им майка на гърците..
22
0
 
3
 
! Отговори
42 преди 4 години
Добре, че беше ДПС, да се научат как се купуват гласове.
21
1
 
4
 
! Отговори
Коко Н преди 4 години
Тази поговорка я научих от евреин в Солун.
20
1
 
11
 
! Отговори
Коко Н преди 4 години
"Когато се ражда грък евреите плачат!
19
2
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Интересно.Този кмет постоянно натяква че е евреин.Благодари на еврейската общност....Гърчетата добър кмет са си избрали.Гръцки:)
18
5
 
11
 
! Отговори
Чичо Долфи преди 4 години
Между грък, фанариот, евреин, семит, арменец, арабин и финикиец разлика НЯМА!
17
0
 
12
 
! Отговори
Кога се е родил грък преди 4 години
евреинът е плакал.Е това вече е хипер, гига новина и истинскиПА-РА-ДОКС!
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Межсу грък и евреин няма голяма разлика. Ама по добре евреин поне са по образовани.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наблюдавайте и следете новините и ще видите какви чудеса че им се случат на Гърчетата. Бог ще ги накаже по най подобаващ начин.
14
0
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До АнонименНе е нужно, Католическата църква, да обявява нещо, което е истината? Кой хваща и обвинява Иисус Христос в богохулство? "Светият Синод" на юдаизма - Синедрионът, начело с Анна и Каяфа. Но, той Иисус, още преживе добре ги подрежда;))) и днес биха го съдили за антисемитизъм;)))
13
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Дразнещо е да четеш статии, написани от неграмотни драскачи! Пише се шестдесет, а не шейсет!?
12
3
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До АнонименМи то вашият Бахур Бахар, шефът на ПП ГЕРБ затова си го сложиха евреите (евейката Меркел Кашнер) на върха на Българската държава, защото българите в съюз с някои еврейски крила, почнаха да им крадат паричките;))) Европейски пари = еврейски пари. А Бойко е типичен евреин, бръкнеш ли му в паничката - трепе. За парите, душа дава!
11
2
 
7
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Присъствието на евреите в икономиката и политиката на една страна е смърт за нейният национализъм и националност. Идеята за антисемитизма, не е толкова механизъм за самозащита, колкото лост за разрушаване на нейният национализъм, националност и държавност. Липсата на силна националистическа държава и националистическо съзнание, позволява на евреите да обсебят икономиката, вътрешната и външна политика на съответната държава. Затова, днес, българите им са любимите домашни любимци!;)))
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИ до неразбралитеКатолическата църква официално обвинява евреите, че са убили Иисус и те са гонени и ликвидирани чак до края на 19 век в някои страни - ето защо са си били шута от Испания.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново безумна либерастка простотия - излиза че са избрали защото е етнически евреин, а не защото има определени качества. Лозунги от типа да изберам жена за президент, защото до сега не е имало, да изберем кмет гей, по същата причина и т.н. е върха на деградация, проповядвана от либерастката секта.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на братята евреи - вземете им властта на тия африкански ***, научете ги да живеят без кражби на европейски средства!
7
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 4 години
В Османската империя, много евреи идват, подгонени от Светата Испанска Инквизиция.ИМАЛО Е ЗАЩО.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си мислите, че в Гърция и Турция живеят гърци и турци, значи много се лъжете.Ако си мислите ,че евреите там се броят на пръсти, значи пак се лъжете много.То според статистиката в една малка България живеят повече евреи. А колко скрити, такива има, акъл не ви ражда.Я напишете коментар който осъжда тая пас_мина и ще видите за един ден колко защитници ще им се намерят./ Ако не ви изтрият коментара де и не ви бликират за 1 месец/
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са си лика-прилика, за това не се понасят.