Сърби хитреят срещу гръцките полицаи: Сами си свалят номерата на колите

Сръбско издание за санкциите за нарушения по пътищата в Гърция
4 юни 2019 13:18, Елка Василева
53
Сърби хитреят срещу гръцките полицаи: Сами си свалят номерата на колите
Снимка: архив, Reuters

От миналата година в Гърция са в сила драконовски санкции за нарушение на правилата за движение по пътищата, а сърби вече са измислили как да заобиколят закона и да надхитрят гръцките полицаи – когато паркират в нарушение, сами свалят номерата на автомобила си и така избягват паричната глоба и отнемането на книжката.

Това потвърди пред сръбския вестник „Курир“ Александър Сеничич, директор на сръбската асоциация на туристическите организации, който призова туристите да спазват правилата и да си правят сметка, така че почивката да не им приседне.

"Полицията реагира различно на различните места. Някъде изпращат съобщението за глобата, която трябва да платите, в органите на местно самоуправление и я плащате наполовина, ако направите това в срок от 8 дни. Но в Солун и региона, ако паркирате в нарушение или направите по-сериозно нарушение, свалят номерата на колата. После си ги взимате от полицейското управление, след като платите глобата“, казва Сеничич. 

"Имали сме симпатични ситуации, в които сърби, паркирали в нарушение, сами си свалят номерата и ги слагат в багажника, за да избегнат глобата, защото, както ми обясниха, ако дойде полицай, ще си помисли, че негов колега вече е свършил работа", разказва той.

"Може да се случи полицията да ви засече за висока скорост и глобата ви чака на ГКПП, като не можете да минете границата, без да я платите“, казва Сеничич.

В предишните години гръцките полицаи обръщаха глава, когато кола със сръбски номера направи нарушение, но от миналото лято ситуацията се промени, пише сръбското издание. Гърците вече са безмилостни, когато става дума за говорене по телефона по време на движение, несложен колан, каране в аварийната лента, хвърляне на фас, паркиране в нарушение, каране по джапанки, каране на мотор без каска.

Изданието пише, че на сръбски туристи – нарушители вече им се е случвало гръцката полиция да им свали номерата и да им отнеме книжката за 60 дни, след което е трябвало да бъде платена солидна глоба. Вестникът припомня, че превишената скорост може да „струва“ до 750 евро, каране без колан – 350 евро, каране по джапанки – 50 евро, а за говорене но телефона по време на движение – 100 евро. Ако пък решите да карате пиян, освен че рискувате живота си, можете да останете и без 625 евро, заключава „Курир“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Гърциясръбски туристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
39
 
! Отговори
майорски преди 4 години
50% от ограниченията по пътищата в България са безсмислени .... 1) знаците са абсолютно не актуални и не съобразени със съвременната пътна ситуация2) противоречиви знаци могат да се намерят във всяко населено място3) няма никакъв контол и потдръжка на пътната мрежа в БГ ....4) Редовно след строежи и ремонти остават знаци ...5) Има много ЧАСТНИ ЗНАЦИ ...поставени от хора живеещи в района..ЗАТОВА 90% от знаците се нарушават ....
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата не са толкова прости. Превишаването на скоростта е най-честото срещаното, но не и единствено нарушение в България. С GPS устройство в колата, може и да се хванат повечето превишения на скоростта, но това изисква обновяване на данните в GPS устройствата при всяка промяна в ограниченията, което може би означава по стотина на ден. Второ, това изисква връзка между GPS устройството и КАТ, каквато връзка няма. Трето, ... и т.н. И най-важното знаците "хранилки за глоби на КАТ" няма да отпаднат.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** винаги ще намери начин да заибиколи закона, вместо да паркира правилно. Страхотно.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобите в Гърция ги налагали, каква изненада... но за какво глобяват в БългарияСпоред теорията, ако максимално разрешената скорост е доста под безопасната за пътя, катастрофите се увеличават. В България това се вижда навсякъде и вместо да увеличат разрешената скорост, където има повече катастрофи и глоби заради скоростта, умниците още повече я намаляват, защото имало много катастрофи и катастрофите се увеличават, глобите също, както и всеки експерт може да очаква, но в България няма експерти
17
25
 
12
 
! Отговори
Счети преди 4 години
А нещата всъщност са много прости. Всеки автомобил получава джи пи ес устройство инсталирано от КАТ и изпраща данни за превишението на скоростта, а софтуер обработва постъпилата информация по кординати и скорост и пуска фиш за нарушението. Не платиш ли отиваш на ЧСИ. Ха да видим по колко точно глоби ще имате ? Сигурно по 100-200 на всяко шофиране ! Обаче иначе сте страхотни шофьори, нали ?
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година бях в САЩ. Там където бях редовно си караха с до 30 мили над разрешената скорост, което е до 48 км/час над разрешената скорост, но това го правеха на хубави широки пътища с разрешена скорост от 70-100 км/час.
15
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобите в България за нарушения на пътя са несъразмерно високи и трябва да се намалят. Проблемът не е в събираемостта на глобите, а в тяхното неналагане. Кое е по-добре като арзмер на глобата за някакво нарушение? Една наложена глоба от 10000 лева при 100 хиляди такива нарушения или сто хиляди глоби по 50 лева?
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цял свят се шофира според контрола за спазването на правилата. Само в България онези 80% смятат, че начина на шофиране зависел от шофьорите!!!
13
5
 
9
 
! Отговори
на герги мишниците преди 4 години
Дали па ша стъпа пак там ако ми сложат глоба
12
5
 
10
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
И там като у нас - всичко е за кинти, поз предлог "безопасност"!
11
2
 
3
 
! Отговори
до 7777 преди 4 години
абе не си много прав. Пак си карат като и.... От неграмотносте, иначе са по-предпазливи
10
4
 
25
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Веднъж бях 2 седмици в Крит на почивка. Повечето карат пияни, полицаи не видях. Магистралата е с 3 ленти, средната за изпреварване, страшно опасна и навсякъде джъткат АТВета без каски. Само там съм виждал паркирани коли в кръгово. Пълна анархия.
9
10
 
20
 
! Отговори
7777 преди 4 години
Номерата на сърбите и българите не минава в Гърция и Турция.В тези две държави законите са сурови.Нашите тарикати са много послушни в чужбина:)
8
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото премията за гражданска отговорност не ви е вързана с нарушенията. Когато пише 50, аз карам с 40, 100 - аз 90. Толкова свикнах, че се дразня от българските "шофьори" по магистралите в Европа
7
4
 
75
 
! Отговори
Георги преди 4 години
как да са високи нашите глоби, като повечето нарушения се заснеманат на места където всички нарушават. Слагат ти едно ограничение 60км/ч , караш 10км по дупките с 40, качваш се на участък в нов асфалт, засилваш на 80 и там почти винаги има една полицейска кола зад храстите. Нашите полицаи са гадняри, ние сме гадняри и политиците ни са гадняри. И защото всички са гадняри, тарикати и хитреци за това живеем в най-бедната държава. Ама иначе говорим как англичаните и американците са много прости
6
12
 
7
 
! Отговори
W A1 Mtel преди 4 години
Сваки *** джокинг уит да плеарс нали знаеш вери хапи диз гайз поздрави от тесалоники
5
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-досадното нещо което може да ти се случи в Гърция е да попаднеш на плаж или в хотел пълен със сърби. Тогава и тапите за уши не помагат! Българската селяния и простотия е направо песен в сравнение с тяхна.
4
2
 
40
 
! Отговори
Флаг преди 4 години
Гърците масово карат без каски-тръгнали да глобяват?Да си наглобят първо техните *** със шумящи моторетки и без каски!!!
3
5
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какви глоби имат защото не са ме глобявали никога в Гърция. Там ако те глобят значи наистина си направил грубо нарушение. И глобите са големи, но и местата където човек може да направи неволно нарушение са обозначени. Само в България нашите катаджии се крият по храстите и вардят на места, където човек нарушава предимно неволно. Скоро ходих до Гърция, минах 300-400км без да видя един пътен полицай, влязах в българия и ги гледам зад един храст снимат за скорост.. българска работа
2
16
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Значи в чужбина може да има зверски глоби , а тук като се опитат да ги вдигнат и всички реват , че нямало да има ефект ,щото не ги събирали ефективно ?! Напротив , много ефективно си ги събират , но сумите са ниски и не плашат никого !!!!