В Гърция бият тревога за "взрив на миграционните потоци"

Само този месец мигрантите са се увеличили с около 10 000
20 авг 2019 13:03, Елка Василева
32
В Гърция бият тревога за "взрив на миграционните потоци"
Снимка: архив, Reuters

Само за три дни гръцката брегова охрана е спасила 395 мигранти, съобщава "Елефтерос типос", като говори за "взрив на миграционните потоци".

Четиринайсет значителни инцидента са били регистрирани през уикенда в Александруполис, Самотраки, Лесбос, Хиос, Самос, Фармакониси и Кос.

На 31 юли мигрантите в Гърция са били около 80 хиляди, а в момента наближават 90 хиляди.

Според официални данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците от 1 юли до 11 август миграционните потоци са се удвоили, а през последните 10 дни са нараснали четирикратно в сравнение със същия период на 2018 г. По море са пристигнали 7161 души, докато миналата година са били 3203, пише БТА.

"През тази седмица на егейските острови са пристигнали 1570 души, което е увеличение в сравнение с предишния период на миналата седмица (29 юли - 4 август - б.ред.), когато са пристигнали 1289 души, и в сравнение с 479 души през същия период на миналата година. Средно дневно пристигат 224 души в сравнение със 184 през миналата седмица. Около 21 300 бежанци и мигранти пребивават на островите на Егейско море. Мнозинството им на егейските острови произхожда от Афганистан (42 процента), Сирия (11 процента) и Демократична република Конго (10 процента). Около 17 процента от децата са непридружавани, особено от Афганистан", се казва в информационния бюлетин на Върховния комисариат.

Това, което притеснява особено служителите на гръцката брегова охрана, е придвижването на стотици хиляди мигранти от центровете за настаняване във вътрешността на Турция към крайбрежието. Турските власти вече задържаха 330 мигранти, които се опитаха да достигнат до гръцкия остров Лесбос.

Турската брегова охрана в района на Кючуккую в западния окръг Чанаккале съобщава, че е провела седем операции за задържането на мигранти, които са се опитали да преминат в Гърция вечерта в събота.

Наскоро алтернативният министър на миграционната политика на Гърция Йоргос Кумуцакос съобщи, че има увеличение от 44 процента в сравнение с миналата година на миграционните потоци към Лесбос. През последните седем дни на острова са пристигнали 722 мигранти.

Кумуцакос критикува предишното гръцко правителство, че е постигнало слаби резултати във връщането на мигранти в Турция, но и турските власти за това, че не постигат "необходимото изкореняване на мрежите от трафиканти и имат пропуски в строгия контрол на бреговете си".

През юли в Турция са върнати едва 7 души, а от началото на годината - 86, с тенденция за спад. През 2018 г. са върнати 322 души, а през 2017 г. - 683. Повечето от върнатите в Турция са от Пакистан (38 процента), от Сирия (18 процента), от Алжир, Афганистан и Бангладеш, се казва в доклада на Върховния комисариат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Гърциямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Луд преди 4 години
Нека идват можем още много пари за помощи да извадим!
17
1
 
9
 
! Отговори
Бети преди 4 години
До 12 не пиши че си Българин ..още повече се съмнявам ,че си Християнин...
16
1
 
20
 
! Отговори
Химия преди 4 години
Ако ние тръгнем да мигрираме в Африка сигурно ще и потопят лодките или ще ни вкарат в затвора .....а тук ние ги спасяваме ,храна ,спане и наистина откъде имат толкова пари ..кой плаща КОЙ пълни Европа с мигранти у застрашава бъдещето на децата ни
15
3
 
12
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
Бой Бор каза, че няма наплив и да бъдете спокойни - вЕрвайте му! Новите Европейци идват! САЩ нямат изгода от силна Европа. Те си вдигнага оградите с бодлива тел и са зад океана , а ние да му мислим как ще ги хрантутим тия ***
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-случайно, да не помислите, че искам да натякна за закономерност, в логистиката на мигрантската вълна е въвлечена организацията с интересното име IsraAid.
13
1
 
23
 
! Отговори
Я преди 4 години
Нещо не разбрах,кой им купува скъпи моторни лодки с gps ,телефони и им дава хиляди евра ,за да си плащат по пътя?С тези пари и в собствените си държави ще живеят добре.За 4 членно семейство в ДР Конго това е да си милионер в Европа.
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никой не бяга в Русия и България?
11
22
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
От както свят светува е било така, така и ще бъде - народите са в постоянно движение, народите постоянно се смесват, живите народи изместват и претопяват мъртвите като нас.
10
40
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
Бежанците са демографското ни спасение.Трябва да се сливаме и интегрираме с тях, така не само няма да изчезнем, а и ще подобрим пркажените си, български гени.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как може преплават 100ци километри и вече като наближат бреговата ивица и започват да бедстват?Нормалните които желаят да емигрират, си има процедури - да си минат през границите...
8
1
 
30
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 4 години
Ако тази снимка е истинска, този трябва да бъде съден и осъден за застрашаване на живота на децата с които се е снимал. Аз не смея да си кача семейството в райънеър този и подобните му уж си качват децата в гумени лодки да пресичат средиземно море.Твърде силна беше почнала да става обединена европа и за това трябваше да бъде организирана "бежанската" криза. Колкото и здрав да е един организъм като бъде заразен с достатъчно *** ще отслабне и ще загине.
7
0
 
27
 
! Отговори
Вуди Кълвача преди 4 години
Целта е - подмяна на населението в Европа, смесване на раси, етноси, религии и подготовка за НСР. Следва Апокалипто и ново начало.
6
1
 
26
 
! Отговори
мак преди 4 години
Постоянно някой кораб ги "спасява", така че не е чудно, че идват. Да спрат да ги превозват в Европа или да ги връщат, тогава тия ще се откажат, не всички, но поне част. Поздрави на меркел и всички с мечета и играчки.
5
1
 
13
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
СОРОС ДОВЕДЕ БЕГАНЦИТЕ В ЕВРОПА
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хитрите САЩ и Русия намериха цаката как да потопят ЕС - с мигранти. Защо тези мигранти не ходят в САЩ или в Русия, при условие че това са двата най-големи агресора на планетата?!? Специално за Афганистан и Сирия и двете страни имат вина - всички мигранти трябва да бъдат насочвани към тях! За Африка мигрантите да бъдат насочвани към САЩ и Англия, защото те унищожиха Либия, която ги спираше.
3
2
 
12
 
! Отговори
САТАНА 666 преди 4 години
А КОЙ ГИ ДОВЕДЕ СОРОС
2
1
 
29
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Каква сърцераздирателна снимка !Да бъдем толерасти. Нека приемем цяла Африка и половин Азия. И да пляскаме с ръце.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Само за три дни гръцката брегова охрана е спасила 395 мигранти"Еми спрете да ги спасявате де, аз ли да ви уча? Чакате ги на брега и като почнат да излизат на сухото ги наритвате наобратно. С отлива - към открито море.