Анкара с готовност да разшири зоната за сигурност в Сирия

700 атаки срещу Турция били извършени в чужбина
30 окт 2019 23:45,
23
Анкара с готовност да разшири зоната за сигурност в Сирия
Снимка: БТА

Ако е необходимо, Анкара ще предприеме необходимите мерки да разшири зоната за сигурност в Северна Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава Anadolu Agency.

"Ще дадем драстичен отговор на всяка атака, която идва от (района) извън зоната за сигурност и ще разширим нашата буферна зона ако е необходимо", заяви Ердоган пред управляващата "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР).

Той добави, че почти 700 атаки срещу Турция са били извършени от терористи в чужбина, особено в Европа, откакто Анкара започна операция "Извор на мира" в региона, която правителството на Ердоган описва като антитерористична акция, пише "Фокус".

Още по темата

Според президента, страните които приемат "Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК) за терористична организация, допускат по улиците им да има нейни символи, докато забраняват всички протурски дейности.

Той имаше предвид също така символика на "Отрядите за народна самоотбрана", които Анкара смята за крило на ПКК, макар че те помогнаха на водената от САЩ коалиция в кампанията срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия.

Ердоган допълни, че повечето от тези страни са от НАТО и ЕС, с които Турция си сътрудничи.

"Въпреки всичко, тези атаки се извършват в техните страни и още повече, те се осъществяват с полицейски ескорт", добави той.

Eрдоган нарече действията срещу сирийските кюрди "нова война за независимост", в която страната му върви "стъпка по стъпка" към победа, в своето изявление пред своите колеги от управляващата партия.

На 9 октомври Турция започна операция "Извор на мира", която е насочена срещу кюрдските сили в Северна Сирия. Правителството в Анкара твърди, че целта й е да създаде зона за сигурност, която да бъде чиста от членове на ОНС и в която да бъдат настанени сирийските бежанци, които в момента се намират в Турция. Операцията беше осъдена от повечето европейски страни, както и от САЩ, които наложиха на Анкара и икономически санкции, след началото на военната интервенция.

На 22 октомври Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин постигнаха меморандум в град Сочи, според който кюрдските сили ще се изтеглят на 30 км на юг от границата между Сирия и Турция.

Турският президент критикува също така американската администрация за това, че нарича Сирийската национална армия, която воюва срещу кюрдските сили, както и срещу правителството в Дамаск на Башар Асад "терористи".
Той заяви, че организацията представлява "собствениците" на Сирия и те я защитават.

Ердоган освен това осъди признанието от страна на Камарата на представителите в САЩ за арменския геноцид.

"Страна, чиято история е пълна с геноцид и робство (…) няма право да казва подобни неща на Турция и да й дава уроци", заяви той.

Президентът освен това постави под съмнение визитата си в САЩ, насрочена за 13 ноември, като загатна, че тя може да не се състои.

Той заяви, че "още не е решил" дали ще посети Вашингтон на 13 ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
5
 
! Отговори
ДО 19 преди 4 години
ГЪРЦИТЕ НЯМАХА БАТАК И Перущица И 500 ГОДИШЕН ГЕНОЦИД.пОЖЕЛАВАМ ТИ ДА ГО ПРЕЖИВЕЕШ И ТОГАВА ДЪРДОРИ.Аман от умници.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18 Явно светът ви доста малък. Обиколил съм всички балкански страни, но такава неприязън като вашата, не съм видял в нито една. Даже гърците бяха много по-благосклонни от вас. Няма лоши народи, има лоши хора както е казал един писател. Време е да израснете братя българи...
14
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не обича турците никъде по целия свят. Баш чобанинът успя да се намрази вече и със сирийците.Всички техни съседи ги мразят, както и всеки разумен човек на този свят.Лоши времена идват за чобаните, а ще стават и по-лоши.
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто Просията е стъпила в Кавказ, е ползвала местното население само за своите си цели против Турция. Армения трябва да скъса с тази роля на руска прости тутка.
12
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просията и Турция през 1915 са били във война, руски шпиони подстрекават арменците да вдигнат въстание в тила на турците. Основната част от турската армия воюва на Балканите и в Мала Азия, така че там се събира местен башибозук и с малко жандармерия се справят както могат. Метеж по време на война се потушава максимално решително и бързо, тоест - с максимална жестокост. Руските шпиони са си отишли, а го е отнесло арменското население.
11
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, руски шпиони...Цял свят призна геноцидът над арменците.Историята на турците е пълна само с насилие и кръв, където и да са били.Хванаха ви натясно, няма къде да бягате, вашите ръце са опръскани с невинна кръв на арменци, българи, сърби, гърци и румънци, а ти си пропагандатор на неоосманистките мераци на анадолския фюрер.
10
13
 
17
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
В интерес на истината кланетата на арменците са извършени основно от кюрдски башибозук, който живее по тези места - Източен Анадол. А вина за цялата работа имат руските шпиони, които подклаждат арменско въстание през 1915 година - точно когато Турция влиза в Първата световна, като наш съюзник, между другото.
9
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чобаните са слънчасали и е време за шут в *** да се саферясат...
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо, пускай бежанците.
7
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еееее,Султана е голяма работа....колкото две по малки.Амуджите клепат и се радват как Реджепа се звери на американците.Баааа,ашкулсум ба!
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2Oсмане, как е "пенсия" на турски?
5
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците се изгавриха яко днес с нация!Направо им сипаха двойна порция на шалварите!
4
20
 
16
 
! Отговори
Турчина от Запада преди 4 години
Да се готви Б улгаристан идваме комшууу с турски локум и баклава а за вечер отоманска ракия с грозде и танцуващи моми
3
30
 
17
 
! Отговори
USA преди 4 години
Турция НЕ е никакъв фактор във военния свят на големите. При война правила няма. Което значи, че Турция изчезва за няколко минути барабар с половината си население
2
23
 
23
 
! Отговори
Каймак АМ преди 4 години
Страна, чиято история е пълна с геноцид и робство () няма право да казва подобни неща на Турция и да й дава уроци", заяви той--------ХА ХААААА .....пак ги е направил на кайма....Само така Ердоган Бей...!Аллах да ти дава сили . С теб сме ,реис.....
1
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1-ви стана да. А баба ти пенсия има ли?