Брутализъм, бетон и мечти: Тур из старите сгради на Югославия

Строгите, студени сгради в бивша Югославия привличат хиляди туристи
31 окт 2019 15:28,
56

Снимка: Reuters

Кулите "Генекс" в Белград отдавна са наричани "Западната порта". Силуетът й не може да бъде объркан и тя се вижда отдалеч по пътя от летище Белград към града.

Двата извисяващи се блока, свързани с мост във висините  и отдавна затворения въртящ се ресторант са знакови фигури в небето на Белград от 1977 г. насам.

"Генекс" е един от най-ярките примери за брутализма - архитектурният стил, който през 50-те и 60-те години на миналия век са господстващи. Той е студен, правите ъгли и бетона са на почит.

Макар и популярен и на Запад, и на Изток, днес брутализмът повече се асоциира с държавите от Източния блок.

В страните от бивша Югослваия обаче са може би едни от най-ярките примери.

Интересът към този странен, според не един и двама грозен стил, предизиква интерес по целия свят. Някои туристи се отправят към Балканите именно в търсене на такива сгради.

"Десетки хора всяка седмица се интересуват от нашия "Юго тур" в града, минаващ през сгради, строени между 50-те и 80-те години", обяснява пред Reuters Вожин Мунчин, мениджър на туристическата компания "Юготур". Те организират пътешествия в сръбската столица с популярните Yugo - колите, произвеждани във вече несъществуващата държава.

"Кулата "Генекс" е сред най-интересните гледки. Хората я виждат по пътя си от летището и веднага привлича вниманието им", обяснява той.

Днес една от двете кули е празна, а другата е жилищна сграда. Въртящият се ресторант за последно е работил през 1990-е години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглеждат гадно защото не са боядисани и са "гол" бетон.Сложете едни декоративни лъскави панели имитиращи тонирано стъкло- все едно гледаш модерни сгради в световни мегаполиси- Торонто,Хонконг,Ню Йорк,Лондон,Шанхай и други. Освен това и цветът винаги има значение- ръждиво кафяво с петна и мръсно сиво-черно никога не са били хубава разцветка за сграда. И сега строят същите сгради реално няма как да се избяга от кубичният дизайн просто защото никой няма да плати още 20-30% цена за дизайн на сграда
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
същият к-е*-е-ф и там и тук
9
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Може да са грозни сгради, но са със собствени жилища"Нищо собствено няма в държава с тоталитарен режим. Всичко е на държавата, а тя ти отдава да ползваш даден имот, въпреки че се води твой. И по всяко време може да си го вземе без да те пита. 2019 година все още да сте такива коне с капаци и сляпо да отричате всичко и да гледате назад към "светлия" соц, колко спрял трябва да си?
8
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако им се удари една боя с подходящи цветове, ще спрат да са грозни. А по отношение на здравина - железобетонът е най-здравият масов строителен материал. В тия сгради има още поне 150 години живот. Демек проблемът на сърбите е никакъв.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би било добре под снимките да пише кое какво е и къде е.
6
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и околната инфраструктура е много на ниво, междублокови пространства, паркинги, площадки ... всичко може да изглежда леко соц, но е адски удобно и приятно. Не като нашите гета манастирски ливади, младост и подобни
5
9
 
39
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
Може да са грозни сгради, но са със собствени жилища за разлика от великия запад, където масово се живее под наем и пак има недостиг на жилища. А данъците за собствениците са огромни, както и такса поддържа....
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер яки са, и тука в България има много :)
3
7
 
13
 
! Отговори
КОС преди 4 години
саюз нерушимии републик свободна сила народна, каква красота какво произведение на изкуството който не го харесва е задръстен няма въображение и не разбира от арт
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да рекламират тези сгради в България - те са сто пъти повече!Летящата чиния на Бузлуджа, бившия партиен дом и всичко около него...
1
0
 
7
 
! Отговори
4 преди 4 години
Да