Брутализъм, бетон и мечти: Тур из старите сгради на Югославия

Строгите, студени сгради в бивша Югославия привличат хиляди туристи
31 окт 2019 15:28,
56

Снимка: Reuters

Кулите "Генекс" в Белград отдавна са наричани "Западната порта". Силуетът й не може да бъде объркан и тя се вижда отдалеч по пътя от летище Белград към града.

Двата извисяващи се блока, свързани с мост във висините  и отдавна затворения въртящ се ресторант са знакови фигури в небето на Белград от 1977 г. насам.

"Генекс" е един от най-ярките примери за брутализма - архитектурният стил, който през 50-те и 60-те години на миналия век са господстващи. Той е студен, правите ъгли и бетона са на почит.

Макар и популярен и на Запад, и на Изток, днес брутализмът повече се асоциира с държавите от Източния блок.

В страните от бивша Югослваия обаче са може би едни от най-ярките примери.

Интересът към този странен, според не един и двама грозен стил, предизиква интерес по целия свят. Някои туристи се отправят към Балканите именно в търсене на такива сгради.

"Десетки хора всяка седмица се интересуват от нашия "Юго тур" в града, минаващ през сгради, строени между 50-те и 80-те години", обяснява пред Reuters Вожин Мунчин, мениджър на туристическата компания "Юготур". Те организират пътешествия в сръбската столица с популярните Yugo - колите, произвеждани във вече несъществуващата държава.

"Кулата "Генекс" е сред най-интересните гледки. Хората я виждат по пътя си от летището и веднага привлича вниманието им", обяснява той.

Днес една от двете кули е празна, а другата е жилищна сграда. Въртящият се ресторант за последно е работил през 1990-е години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Да, точно тези сгради се виждат като влизаш в Балград. Ужасно грозни. Неестествето грамадни, издигащи се заплашително над града. Сякаш са строени от вогони за вогони. Все им се чудя на белградчани как ги търпят.
30
29
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Панелките може и да са грозни но поне комунистите построиха жилища на хората.По времето на царя българите живееха по 7 8 човека в един кирпичян коптор без вода и ток.На фона на тази мизерия панелките са като царски палат.Защо бе способни българи за 30 години капитализъм не си построихте качестврни жилища а продъкжавате да живеете в панелките
29
0
 
4
 
! Отговори
минавал преди 4 години
До ФРИЗЗСградите от снимка 4 са в Белград, виждат се от главния път като минаваш през града. За сградата от снимка 7 не я знам къде е.
28
14
 
6
 
! Отговори
Сталин преди 4 години
До 15 анонименТи се радвай , муйо , че поне ги облепиха със стиропор , че ако беше останал твоя соц , щяха да ги оставят да се разпаднат и нещастниците да спят на улицата !!!
27
0
 
0
 
! Отговори
ФРИЗЗ преди 4 години
Някой да знае къде са сградите от снимки 4 и 7 ?
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Grozni, no Tito razdavashe apartamenti na vseki za po 500 marki.
25
11
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Няма да ревете за СОЦА - както каза един под мен - вие сте бездарници и трябва да се подчинявате на нас Даровитите капиталисти - ще ревете и ще работите до припадък - Соца и *** умреха .Поздрави от Дубай - и да не забравите да си платите Здравната и пенсионната Осигуровки .Лека Вечер роби на труда .
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
19, каква редтитуция те гони на ведомствено жилище от соца :DDD Всички реституирани имоти са върнати на собственици , които са били такива ОТ ПРЕДИ соца.
23
0
 
20
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Генекс е югославска външнотърговска фирма, държавен монополист. Като нашите Тексим. Като всичко държавно и там се е краднало и влачело без ограничения.
22
20
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
андрешковците още плачат по комунизма - мечтата на бездарника, да е равен с кадърните, училите, умните, способните, адаптивните. няма как да стане, такова нещо не съществува в природата, затова е тази илюзия се разпадна.
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нужно ли е да се уточнява, че УК и Швеция са първите страни в които се появява концепцията и се формулира. В Запада брутализма има влияние, но никога не е бил доминиращ, докато савецката *** и сателитите оссраха цели държави с панелните джунгли, които в момента са просто едни гета.
20
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каквато аритектурата, такъв беше и живота.. брутализъм.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
запазиха си ги след комунизма, при реституцията. Като им върнаха отнетите имоти в полза на партията тогава
18
4
 
16
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
9 , я кажи на кого тоталитарната държава е отнела ведемственото жилище , което му е предоставила да закупи? ВСИЧКИ си запазиха жилищита умнико, тук има свободен пазар на отдаване под наем, а в Берлин и други западни градове 2019г. по комунистически се гласува таван на наемите за следващите 5 години. Каква е тази намеса в свободния пазар ?
17
17
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Познатия Социалистически Реализъм в действие ... Така изглеждат и част от сградите в нашите градове, които наследихме от Тошовия СОЦ и "Нерушимата българосъвеЦка дружба"
16
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
такова чудо с пребоядисване не се оправя. 95% бетон и тук там някой прозорец, няма такава безвкусица...
15
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, като ги приемат в Европа ще им налепят стереопор по проект.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли причината за затварянето на ресторанта?
13
0
 
25
 
! Отговори
Хм... преди 4 години
Та на коя от всичките снимки са кулите "Генекс", не разбрах?! Подкрепям по-долу коментарите, че ако се облицоват с тонирани стъкла, санират се и се боядисат в по-свежи тонове, къде, къде по-модерни ще изглеждат.
12
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм фен на сърбите, но преди месец обиколих Върнячка баня, Кралево и Белград старата част. Ами хората са си европейци. Австроунгария и меката форма на социализъм при Тито не са ги смачкали като нас. Манталитет, поддържана инфраструктура, запазени стари сгради. Страхотно обслужване по заведенията. Освен в едно заведение в Мокра гора, на друго място нито помен от Мирослав Илич, Лепа Брена и тем подобни. Ела си в България и гледай какво става.