Вопъл от съседите: Пендаровски обяви българизация на Македония

Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента, пише "Вечер"
2 дек 2019 11:10, Елка Василева
119
Вопъл от съседите: Пендаровски обяви българизация на Македония
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски "България ни е измъкнала от тотална изолация, а Никола Груевски е възстановил най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия", пише скопският вестник "Вечер" под заглавие "Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента. Пендаровски обяви българизация на Македония".

"Исторически парадокс бе наследникът на ВМРО-ДПМНЕ да се чувства по-близък до Белград вместо до София. Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем, и осмислим историческите факти. В Скопие има десетки сръбски медии и нула български. Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия. На този етап "малкият Шенген" е в структурна безпомощност".

Това са само част от посланията на президента Стево Пендаровски в интервю за българската агенция БГНЕС, отбелязва скопският вестник. Пендаровски посочва, че не приема инициативата за "мини Шенген", ако тя е компенсация или алтернатива за членство в ЕС. "Мини Шенген" има структурни слабости и не трябва да бъде нова Югославия", e заявил Пендаровски в интервюто.

Още по темата

"Надяваме се, че ще видим Република Северна Македония както в НАТО, така и в Европейския съюз, и работим за това". Тези думи на българския премиер Бойко Борисов цитира в. "Слободен печат" във връзка с изявлението на президента на Северна Македония. Според Борисов оценката на Пендаровски за политиката на София към Скопие е като получена най-добра оценка от "Стандард енд Пуърс". Вестникът отбелязва, че тези дни "Стандард енд Пуърс" е вдигнала кредитния рейтинг на България, който в момента е най-висок сред балканските страни.

"Независен весник" съобщава, че преди няколко дни се е случила "хибридна атака" срещу кабинета на премиера Зоран Заев от лица, които се представили като Грета Тунберг и нейния татко. Това е заявил съветникът на премиера за връзки с обществеността Мариан Забърчанец.

Той съобщи, че манипулаторите успели чрез официално искане до македонското дипломатическо представителство да насрочат и реализират телефонен разговор с премиера Заев, представяйки се за Грета Тунберг и нейния баща. Забърчанец заяви на конференция, посветена на електронното общество, че премиерът навреме се усъмнил в самоличността на събеседничката, но, все пак, разговорът бил воден докрай, за да се потвърдят съмненията. Веднага след завършения разговор направихме всички проверки за потвърждаване на самоличността на събеседниците и днес със сигурност можем да кажем, че разкрихме хибридно нападение срещу кабинета на премиера, каза Забърчанец. Той посочи, че след разкритието те са влезли в контакт със семейството на Грета и са ги информирали за всички детайли. Информирахме ги, че ще съобщим това публично, а от там получихме отговор, че те са много разтревожени от подобни вести, че ще съобщят за злоупотребата на отговорните институции и са много благодарни, че са били информирани за тази злоупотреба, пише "Независен весник".

Според Забърчанец този случай на хибридно нападение е много по-изтънчен от случая с руските шегаджии, но внимателната комуникация е направила възможно той да бъде разкрит и разобличен.

Това лято бе съобщено, че Заев е цел на руски шегаджии, които разговаряли с него няколко пъти, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, припомня "Независен весник", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
32
 
! Отговори
--- преди 4 години
Трябва да се смени поколението отраснало в юго заблуди.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да дращиш минуси по-добре ме послушай и ЧЕТИ!И МИСЛИ!
58
12
 
1
 
! Отговори
зашо тогава??? преди 4 години
А защо Княз Бирис 1 приема християнското има Михаил дефакто излиза че Княз Борис 1 преди това не е бил христянин , същата история се повтаря и при Възродителен Процес през 1986 г със смяната на Имената , имат ли двете неща нещо общо по межди си?
57
9
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
Има такава теория, че част от ромите са дошли с Аспарух и са били точно ковачи. И им се падала част от всичко като на редовната войска. И сега да тръгнеш да търсиш меден съд, казан за ракия - има си майстори роми, които са прочути. Виж в някой музей накрайниците на стрелите, подковите. После при БайТошо на някой му хрумва да ги засели и така са станали гетата като Столипинов, Хр. Ботев, Маскуда и т.н. И то какво да прави? Пие ракия и прави деца. А за макетата... те са по-роми от нашите роми.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще се оправи!И така и става!След 3 поколения целия народ вече е християнски!А ти е крайно време да се научиш да четеш!И наистина да ЧЕТЕШ!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мене ми е много интересно защо българизираните ни Роми тоест ромски общества като рудари , калдашари за с голямо националистическо самосъзние едва ли не радикалниНацисти , как се е получило тва Явления у нас , защото точни тези Роми казавт че са християни , доколкото е известно ромите нямат религия и националностДали Процеса Българизиране има огромна роля там
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стево май обрща гръб на краварите ииска да върви по изконни пътища.Даноуспее,щото тук се настъпват многоинтереси,стигащи чак до франция.Наймалко РанНът друга примка ни готви.
53
4
 
3
 
! Отговори
ало,невежата преди 4 години
До Анонимен 42А бе,хапльо захлупен,кви щуротии дрънкаш без да знаеш!?В България е имало РЕЛИГИОЗНА ТЪРПИМОСТ!Всеки си е вярвал в каквото ще!Но не може цяла Европа да е христянска,а ти да не си!Това вече е политика!За това и княз Борис приема християнството за ОФИЦИАЛНА религия!Надъхани гръцки духовници се оплакват на императора,че в България нищо не се е променило!И това е самата истина!Княз Борис категорично се противопоставя на натиска от страна на гърците,като казва че с времето всичко ще
52
4
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Тя и английската кралица с арабски корени, та за безсмислици те ти няма да се спори, важно е до къде ще стигнеш, до Содом и Гомор на половин Европа с мигранти, опасен ислям и еднополови бракове, дето няма спасение от тая чума или ще запазим християнските ценности на която беше изградена старата добра Европа от спомените
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Аз не бих бил толкова категоричен за произхода на съществуващото население.---Това от къде сме като народ, от къде сме минали и кои племена сме претопили го има написано и се знае на 100%, стига някой да седне да го прочете.
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе престани да ми слагаш минуси на коментара , ами седни прочети и се информирай Да не си мислиш че аз тва ми е мечтата да ви пиша коментари на скапания ви сайт пълен с крадени Текстове от тоа и оня сайт и при това всеки ден доста пъти на ден , дето се вика до дупка
49
1
 
2
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 48Аз не бих бил толкова категоричен за произхода на съществуващото население.
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В някои източници доколко достоверни не знам и не мога да кажа пише за така нареченото ромско общество Сивите Гълаби у нас които се хвалят че прадедите им подковавали конете на Хан Аспарух , та тогава Хан Аспарух ли докарал ромите по нашите земи?За отговор допитайте се до тези Роми у нас които живят от векове както излиза
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много малко информация има у нас на български език за Процеса Християнизация , за тва хората нищо не знаят на други езици има достаъчно информация и човек може да се информира Колкото по малко пише токова по малко се знае , или нищо не се знае
46
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време да се признае че Българите нямат нищо общо с славянските народи и никога не са имали , идеята е била на Екатерина Велика тогава да умешат всички в една тенджера само защото Племената тогава идват от земите на сегашна Украйна , а някой да твъди че сме украинци няма такова нещо а що тогава славяни???
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 41Как не ти плаща,като висиш само в този форум и пишеш тази идиотщина почти под всяка статия,явно нищо друго не работиш?! Дори да приемем тезатата ти за вярна,може ида е така,не всички хора са отворени за новото, сега ние насила ли се кръщаваме и венчаваме в църквата,д е б и л с д е б и л?!
44
2
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
на мене ли , никой не ми плаща а на тебе кой ти плаща да противоречиш на нещо което както виждам не знаеш нито си виждал нито си чувал , много зле Да беше се информирал преди тва
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То добре, че е било насилствено това християнизиране. Аз смятам, че сега има нужда от една нова кампания.
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
србе на врбе
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знае ли някой тука от вас защо Възродителен Процес и Покръстването ( което всъшност не е никакво Покръстване а насилствено Християнзиране) си приличат щото има за Цел насилствено християнизиране а разликата е че едни вече едни насила християнизирани се опитаха да християнизират други и тука вероятно Пандаревски е напълно прав