Сърбия е №1 в Европа по смъртност заради замърсяване

175 души от 100 000 умират преждевременно от замърсяване
Обновена: 9 яну 2020 12:19 | 9 яну 2020 12:17,
17
Сърбия е №1 в Европа по смъртност заради замърсяване
Снимка: БГНЕС
Сърбия е на първо място в Европа по вредните ефекти от замърсяването, най-вече от мръсния въздух, и на девето място в света, показват резултатите от подробно проучване на Глобалния алианс за здраве и замърсяване (ГАЗЗ), пише сръбското издание „Блиц“. В Сърбия 175 души от 100 000 умират преждевременно в резултат на замърсяването, на което са изложени в обкръжението си, показва изследването.
 
Д-р Деян Зуйович, пулмолог и ръководител на отделението по интервенции в Градския институт за белодробни заболявания и туберкулоза заяви пред белградския таблоид, че замърсяването във вторник в Нов Белград е било 240, което е далеч от нормите.

Според него властите трябвало да спрат движението в такава замърсена част от града.

Коментирайки твърденията, че замърсяването има по-опустошително въздействие върху населението на Сърбия, отколкото върху това на Индия, Зуйович казва, че този факт не е изненадващ, защото в Белград нямат институция, която да се занимава с въпросите за превенция на това явление.
 
Според изследването на ГАЗЗ, през 2017 година от замърсяването в западната ни съседка за починали 12 317 лица, от които за 9 902 смъртоносен е бил замърсеният въздух, за 1366 – олово и за 37 души – водата.
 
Чад, Централноафриканската република, Северна Корея, Нигер, Мадагаскар, Папуа Нова Гвинея, Южен Судан и Сомалия изпреварват Сърбия, следвана от Индия, отбелязва още местната агенция Бета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Мунчовци с Шлемофони преди 4 години
По изнесената информация, излиза, че в София, въздухът е мръсен колкото в Сърбия, защото средното ниво за София е: 200-300 AQI(Air Quality Index), целогодишно, което е колкото и в Ню Делхи(Индия)!!!:)Следователно толкова хора, умират средно и в столицата на БГ, като процент?!:)Вождове и калинки в ЕС или извън него, постигат еднакви резултати, с дребни разлики, в качеството на живот на Племето си...
11
1
 
3
 
! Отговори
Борил-Радослав преди 4 години
Те и 1885-та за малко да вземат първото място...
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замърсяване е абсолютно кухо понятие, да не говорим за преждевременна смърт поради което, тоест цялото проучване е от типа гледам в тавана и звездите ми го говорят, поредния фейк нюз. Глобалния алианс за здраве и замърсяване? Поредните самозвани НПО лапачи - дай ми пари, а аз ще ти гледам на ръка шефе.
9
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Количеството уран използван при бомбардировките над Сърбия е над 100 пъти повече от използвания в бомбите пуснати над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обеднен уран. И в западните части на България раковите заболявания са няколко пъти повече отколкото преди американските бомбардировки. Ако беше някой друг, а не американците, досега щеше да има съд за престъпления срещу човечеството.
7
5
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Е как няма да е ?! Краварите от USA що уран пуснаха по време на бомбандировките !!! Слава на ФАЩ/Фашистки Американски Щати/ !!!
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за наше успокоение ли го пишете или защото у нас никой не е правил изследване колко хора умират от мръсния въздух.Или не смеят да го публикуват,защото цифрите са стряскащи.От ЕС вече обявиха,че ние сме страната с най-мръсен въздух в Европа.Тогава как при сърбите смъртността е по-голяма???
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме 1 по смъртност в света, а Сърбия била 1 в Европа.
4
10
 
21
 
! Отговори
Морски преди 4 години
България е на трето място в света по смъртност,статистика от преди няколко дни,и всичко дължим на управлението на ГЕРБ.
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожелавам всичко добро на Сърбия,но искам само едно - да се осъдят до живот,без право на замяна,престъпниците от тайните сръбски служби за ремакедонизация на българите, искаме правосъдие,макар и закъсняло!
2
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така им се пада. Продължавайте да лижете хемороидите на кремълското джудже и в бъдеще.
1
6
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
От демократичния щатски уран, умират !