Сърби към българското малцинство: Българи, вървете си в България!

Все повече граждани на Сърбия искат българско гражданство
20 фев 2020 20:45, Елка Василева
171
Сърби към българското малцинство: Българи, вървете си в България!
Снимка: архив, БГНЕС

Все повече граждани на Сърбия се опитват да вземат българско гражданство. Те правят това, за да получат работа и по-добър живот в страна от ЕС, да придобият право за безплатно следване и стипендия в България, облекчения при лечение или да използват многобройните привилегии, осигурявани от българския паспорт, който отваря вратите на ЕС, пише сръбското издание "Южне вести".

Силния интерес за придобиване на български паспорт, който по привлекателност е далеч преди сръбския, потвърждава Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център в град Враня, който отскоро има право да предоставя консулски услуги.

По думите на Аначков освен тези, които се интересуват да получат български паспорт, има и млади хора, които искат да следват безплатно в България.

"Безплатното следване е възможно отскоро. Освен всички привилегии, студентите получават и 120 евро месечна стипендия през първата година. Гражданите са заинтересовани да получат български паспорт, защото той им дава многобройни привилегии, а по привлекателност е далеч пред сръбския", казва Аначков за "Южне вести".

Центърът осигурява възможност гражданите да получат консулски услуги, тъй като веднъж месечно консулите от генералното консулство на България в Ниш идват във Враня.

Става дума най-вече за възможността за предаване на документацията за доказване на български произход, което е нужно при кандидатстването за българско гражданство, възможността за записване на час за хората от българското малцинство в Сърбия за безплатни прегледи във ВМА в София, възможността за заверка на документи, обяснява Аначков.

"Моят баща вече има българско гражданство, така че това улеснява много нещата за мен, но трябваше да минавам през интервюта и да чакам известно време. Тук е много трудно да живееш нормално и да печелиш добре. Политиката се е намесила в почти всички сфери на живота ни. Заради фамилното си име често са ми поставяли етикет, което изобщо не е приятно. Тук имаше и коментари: "Българи, вървете си в България, малко ли вреди сте ни причинили във войните" и други подобни забележки. С българския паспорт ще имам възможност за приличен живот в страна от ЕС, без лепене на етикети, без да трябва да се моля на разни хора да ме вземат на работа. Дава шанс за живот, по-различен от простото оцеляване", разказва жена от Враня.

Процедурата й по получаване на българско гражданство тече от близо две години, като не е трябвало да доказва, че има български произход, докато баща й е чакал близо 5 години.

"Той получи гражданство преди десетина години само с училищно свидетелство  на неговия баща, където пише, че той е български гражданин. Сега контролът е много строг, тъй като търсенето е по-голямо и се изискват категорични доказателства", казва още жената.

По думите й само разходите по превода на документите и пътуванията възлизат и на над 500 евро. По данни на Българо-сръбския център във Враня в момента има десетина души, които са заинтересовани за получаване на български паспорт.

Все повече коли с български номера в Сърбия

От края на миналата година консулски дни се провеждат и в Босилеград и Цариброд, което улеснява най-малкото получаването на информация.

Мъж от Пирот чака за български паспорт повече от 4 години, като тръгнал да прави това директно чрез министерствата в България. Очаква тази година най-накрая на получи паспорт на страна от ЕС, който според изследване, проведено от британските власти, се намира на 18-0 място и се котира по-добре от сръбския, който е на 39-о място.

"Работата е ясната причина и напускането на страната, а за хората, които остават в Сърбия, улеснява закупуването на автомобил. По-ниска цена за регистрация, по-ниски данъци. Колата се регистрира в България и заради митото струва поне 500 евро по-малко", обяснява мъжът от Пирот.

Затова и не е странно, че по улиците на Пилот и Цариброд все по-често могат да се видят автомобили с българска регистрация. Макар че български туристи все по-често посещават сръбските гранични градове, става дума главно за колите на хора с двойно гражданство.

От двойното гражданство силно се възползват жителите на Цариброд. Според някои оценки над 300 души от този град всеки ден отиват на работа в България.

По данни от последното преброяване на населението в Сърбия Цариброд и Босилеград са единствените общини в Сърбия, в които българите са мнозинство от жителите, заключава изданието "Южне вести", цитирано от най-големия сръбския вестник "Блиц". 


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
жоро преди 1 месец
До Анонимен: Ами а САЩ гарантирани депозити (CD) носят в момента 3% капитализирана лихва. Гаранция пълна до 1 милион. Ами това е Държава.
132
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съжалявам мноо но Сърбия винаги е била с Русия .
Сърбите са вярващи християни и празнуват коледа на 6 януари както и руснаците .
Българите са племе което празнува по американски стил хелоин,коледа, и други американски празници. Син съм на земя прекрасна ...
Син съм на крадливо племе!
Протестанти и Католици нямат работа в България.
Православни сме от Борис първи времена в които Америка е нямало на картата .
Свети Валентин или Трифон Зарезан е български празник ?
131
15
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Ами не ги възхвалявам, но само те ни останаха. И те са изчезващи. Нито Турци, нито Гърци, нито Румънци са ни по-близки. То не може да се гледа само назад. Ако някой може да си вземе Български паспорт да го вземе. Трябва да си помагаме с тях. Простичко нали.
130
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия които възхваляват сърбите да прочетат житие-битието на В.Левски как е бил задържан в Зайчар ,бит и изгонен от Сърбия!
Самият Левски го пише това.
След като разтурят втората легия в Белград,Левски отива в Зайчар да се срещне с тамошни саратници,разбира ,че всички са задържани!
Властите казват на Левски ,че в Зайчар няма българи и да не буни хората ,защото ще бъде предаден на турците!
129
4
 
38
 
! Отговори
1990-та и напред... преди 1 месец
Да, другарю. Сърбите са патриоти , та изгубиха от акъл излаз на море.Изгубиха републиките си, пак от национализъм, шовинизъм и простотия.
128
5
 
41
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Сърбия никога не е била добронамерена спрямо България,в частност българите.Нито по време на войните , нито по време на Тито.Винаги ще си остане контра на българите.
Вяра на сърби и турци да нямате.
127
4
 
29
 
! Отговори
Сиси преди 1 месец
Да се върнат българите в България, лошо няма , но да се върнат със земите си т. е в старите си граници.
Сърбия скоро няма да се види в Е С.А...може и да печели от това , знае ли се?
126
16
 
7
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО ЖУРНАЛИСТ преди 1 месец
ТЕ СЪРБИТЕ НЕ ПСУВАТ БЪЛГАРИТЕ ДОБРОЖЕЛАТЕЛНИ КЪМ СЪРБИЯ А МАЛКОТО КАТО ТЕБЕ ДЕТО СЕЕТЕ ОМРАЗА
125
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЪРБИЯ Е ПОМАГАЛА НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНИТЕ С ВИЗАНТИЯ, В НИШКОТО ВЪЗСТАНИЕ, В БИТКАТА ПРИ ЧЕРНОМЕН С ТУРЦИТЕ, В БАЛКАНСКАТА ВОЙНА ВКЛЮЧИТЕЛНО И С 58 000 АРМИЯ ЗА ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ОДРИН. В ИЗБИВАНЕТО НА ФАШИЗОИДИТЕ ИЗБИВАЩИ БЪЛГАРСКИЯ И СРЪБСКИЯ НАРОД ПРЕЗ ВТОРОТА СВЕТОВНА ВОЙНА...
124
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧА Л МИ ПИШЕТЕ СИ В ТУРСКИТЕ ФОРУМИ ТОЙ ЕРДОГАН ПОСЛЕ АКО СБЪРКАТЕ НЕЩО ЩЕ ВИ ПРАТИ ДА СЕ НАСЛАДИТЕ НА ТУРЦИЯ В КУРОРТА ДИАРБЕКИР. ХАХАХА
123
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешни са ми българските сърбофили.Сърбите ги псуват и подиграват,но те са тръгнали да ги наричат братя.Кой брат ще те псува на майка?Кога Сърбия е помагала на България?Къде четете за това братство,за да прочетем и ние?Може би ще споменете православието и славянството.Точно по този начин са обезбългарени огромна част от българите,останали под властта на сърбите.Свещена простота.
122
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОГАТО ФЕРДИНАНД ПОЧВА ДА СЪСРЕДОТОЧАВА АРМИЯТА СРЕЩУ СЪРБИТЕ ЗА ДА ГИ НАПАДНЕ В МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ТЕ БРАТЯ ПО ОРЪЖИЕ КРАЙ ОДРИН СЪС СРЪБСКАТА АРМИЯ ОТКАЗВАТ ДА СЕ БИЯТ. ХИЛЯДИ ВОЙНИЦИ СА ЗАСТРЕЛЯНИ ЧЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ АКЪЛ ОТ НЕМСКИЯ НАТРАПНИК. ТУРЦИЯ НЕ ПРОПУСКА ПО ВРЕМЕ НА ТАЗИ ВОЙНА ДА НИ НАПАДНЕ В ГРЪБ И ИЗКОЛВА БЪЛГАРСКОТО МИРНО НАСЕЛЕНИЕ В оДРИНСКА ТРАКИЯ. ОТ ЦАРСКОГЕРБАВОДЕСНИТЕ ПО ГОЛЯМ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА
121
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
върховното предателство беше на тая *** династия, че когато малка Гърция нападна Турция в периода 1920-23 година и стигна до Анкара ние, вместо да изгонима боните мозъци увредени от чал мите от Европа сме им дали подърак почти цялото оръжие на българската армия и затова днес тия неблагодарници квичат по митингите как си искат Пловдив, Варна ... ПОЗОР ЗА МРЪСНИТЕ КОБУРГИ И ТЕХНИТЕ ФАШИСТКИ ЛАКЕИ ИЗБИЛИ ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛА СЛЕД ИЗВИКВАНЕ ЗА СПРАВКА В ПОЛИЦИЯТА!
120
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Аз в Световната банка не си държа депозита а в тукашна и лихвата ми е 0,87 ти ми намери къде да си дам депозите за година на по-добра лихва, другарю гербер защото инфлацията е около пет процента значи че за 10 години ще изгубя 40 процента от спестяванията си ако не ви свалим вас и крадливото управление. .
119
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С какво право Фандъкова има очи да застане пред паметника на Левски, тя е избрана с гласовете на зависимите ромски махали. С какво право тая олигархокметица позори Левски! С какво право тя ще ми казва какво искал той да ни каже?!?! После били я освирквали и аз да бях щях да я освирквам и за сквернословията и и за опита за вкарване на винетна система в София.
118
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП сганта пак избирателно си цитирате статистики,
от Световната Банка: България Реален Лихвен Процент (Лихвен процент минус
инфлация) - 1.2972% 2018 година.
117
2
 
27
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Нали беше много хубаво в Сърбия? Заслужават си всичко, което им се случва понеже това е един долен народ от който не сме видели нищо хубаво. Видяло се е че западните покрайнини няма да си ги върнем та поне местните българи да си се приберат и да оставят тая държава (или каквото е останало от нея) да се разпада.
116
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пУТИН ИМ ПОДАРИ ЕДНА ЕСКАДРИЛА МИГ - 29 А НИЕ СИ ПЛАТИХМЕ ДВОЙНО ЗА САМОЛЕТИ КОИТО ЩЕ ДОЙДАТ ТАТЕ ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО АМА ДРУГ ПЪТ
115
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българия никога няма да стигне сърбия те имат народна армия а у нас натовската армия ни пази затова в бг няма патриотизъм а сърбите са патриоти
114
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък казвам на българските турци, които ми изтъкват колко велика е Турция и колко силен аскер имала абе ей вие сте български граждани щом не ви харесва айде холан ходете си в Турция и бъдете част от народа състоящ се от деца изтръгнати от майка християнка за харе мите на педофилите и деца-еничерчетаа

НЕСЛУЧАЙНО В ТОЯ САЙТ ДУМАТА Ч А Л М А СЕ ЦЕН ЗУРИРА ТА ВИЕ ЛИ ЩЕ ГОВОРИТЕ И КОЙ МОЖЕ ДА ПОЧИТА ЛЕВСКИ И КАК БРЕ ТУРКОФИЛИ