Бой, заплахи, унижения... И все пак мигрантите тръгват към Хърватия. Защо?

Самите те се оплакват, че митничари ги бият и насилват
21 фев 2020 22:06, Боряна Павлова
61

На босненско-хърватската граница ежедневно десетки мигранти се опитват да пресекат в Хърватия, въпреки опасностите, за които знаят. От другата страна обаче, по техните думи, ги чакат опасности и насилие.

В близост до границата, в стари порутени постройки, те изчакват момента за пресичане на границата. Тук няма нито ток, нито вода. За да се стоплят наклаждат огън в помещението, в което 13 души са намерили подслон.

Група мъже от Пакистан дебнат удобен случай да преминат границата с Хърватия, въпреки че са наясно, че там ще се натъкнат на тежко въоръжени полицаи.

"Имам много приятели, правили опит да преминат границата. На един му счупиха крака, на друг ръката. Това често се случва с хърватската полиция. Най-големият проблем е, че ни взимат якетата и ги изгарят", обяснява пред DW Номан Номи.

Мигрантите, които искат да преминат в Хърватия, често се натъкват на насилие, заплахи с кучета и оръжия. И въпреки това се осмеляват, защото гладът и отчаянието ги тласкат натам.

Веднъж преминали обаче бежанците се озовават в бежански лагер в бивша фабрика за хладилници. Там днес има 2 000 мъже и всекидневно пристигат нови, но не искат да останат там.

"Дори и семейства се опитват да минат границата. С малки бебета, на по 1-2 седмици. Те вече са минали хиляди километри и ЕС е под носа им. Нищо не може да ги спре", твърди Владимир Митковски от Международната организация по миграция.

Мъжете документират своите наранявания. Същото правят и в Загреб, в Центъра за мирни изследвания, където са събрали сведения от бежанците.

"Бият ги и им взимат дрехите. Това е ежедневие. Освен това им отнемат телефоните и парите, за да не могат да продължат планирането и пътуването си", разказва Антония Пиндулич от Центъра за мирни изследвания.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
Рашо преди 1 месец
Тия са като Корона-вируса братче, нямат спиране.
47
0
 
7
 
! Отговори
62774 преди 1 месец
още в първата страна от Европа трябва да им си случвя това, а не чак в Харватия
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на харватия и Унгария така трябва да бъде ..тая от Германия и ЕС си сло таралеж в гащите
45
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мигрантите работата е да мигрират. Затова са мигранти. Ако стояха, щяха да са стоянти. Не разбирам защо Хърватия ги спира! Мисля, че доброто решение е да им се осигури един комфортен превоз, който да бъде платен от приемащата мигрантите страна. Защото мигранта струва пари.
44
2
 
15
 
! Отговори
Здравомислещ преди 1 месец
Да си оправят родината! Какво им пречи?! Да се бият за демокрацията и свободата в родината си! Иначе пренасят проблема си тука. Европа ще се превърне в касапница като техните държави. А ние тогава няма къде да бягаме...
43
0
 
13
 
! Отговори
Социолог преди 1 месец
ЕС трябва да прати войски в Сирия и Либия.
В Либия в момента генерал Хафтар подкрепян от африкански наемници от цяла Африка иска да свали официалната призната от ЕС власт и да пробие коридора към Европа за милярд Африкански бежанци.Бежанците са оръжие срещо ЕС единственото място където все още личноста и самия човек имат значение.....В другите държави човека е инстромент за употреба и цедене....
42
0
 
9
 
! Отговори
Феномен в нета преди 1 месец
80% от населението на Африка е до 35 г,всички гледат в Инстаграм голите инфлуенсърки и напират към Европа.
41
1
 
24
 
! Отговори
От първо лица преди 1 месец
До Анонимен

Гьончо, “балканските диваци”, както ни наричаш, много мъка са се измъчили и много тегло са изтеглили!!! От тегло и робство са бягали някои, но с челядтя и покъщнината си!
Останалите тук до смърт са бранили земята си! Запомни го, Гьончо, ако не можеш да помниш - татуирай си го на челото.
Тези талибани нищо не ги е подгонил, а ако е така - имат блестящи дестинации за ОАЕ-моае и други такива, дето се хвалят пред света, че и к**ефите им са от злато.
Тези са обучени да воюват и тероризи
40
2
 
19
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Защо не отиват в Саудитска Арабия или Обедите арабски емирства,там религията им е същата?
39
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз искам някой прекрасен ден балканските диваци да им сполети участта на бежанците които бягат от руските бомби и шиитските милиции и войските на диктатор Асад които единствената им цел е да прочистят Сирия от сунитите араби и да заселят там шиити
38
0
 
5
 
! Отговори
U преди 1 месец
Za dom - spremni !
37
1
 
25
 
! Отговори
От първо лице преди 1 месец
Не са познали! Хърватска е държава с ред и закони! Полага грижи за гражданите си, пък те от своя страна я уважават и спазват законите. Там дори джипсове не могат да се видят, явно в държавната сметка на Хърватска няма пари за дундуркане на определени биологични видове ;) Не на последно място, хърватите неотдавна тежко си патиха от етническо “разнообразие”. Тези муджахидини не са познали - там няма да им се отвори парашутът. Айде без излишно сополивене за тези, а?
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изгледайте клипчето и вижте за какви *** става дума,и са само мъже на 20-30 години,тея са битер нашите,една нормална или интелигентна физиономия няма,отрепките на азия са ни нападнали,като хлебарки
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната пропаганда, а както всички знаем брадатите са много добри манипулатори. То не бяха бели каски, не бяха деца посред мелето и на бреговете само и само да направят филмче с пропагандна цел. Запада какъвто е толерантен и отварят вратите и се запичва шиша бар в Берлин, кебапчийница в Париж, минарета и джамий в Лондон ... прийждат на талази брадатите и забрадките за да ви вземат всичко и превърнат подреденото в *** ***.
34
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не им вярвайте на сълзливите глупости, а мислете.
Цялата тази конспирация с телефонното управление на престъпна маса хора много ми причича на играта "Син кит", която принуждаваше невинни дечица да се самоубиват, "за да спасят родителите си".
Много тежка задача. Всичките сили за борба с престъпността в ЕС трябва да се обединят за да неутрализират сървърите, които държат скакалците в подчинение
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според конвенцията за правата на човекът които се цитира от тия направили това клипче всеки има право да отиде където си поиска и да получи каквото си поиска стига да се обяви за бежанец?Или конвенцията е писана от някакви деца на 3-4 год или са били под влиянието на тежки наркотици.Те тия хора защо бягат от Пакистан?Сигурно са затворници и терористи.Интересно защо не закрият Дойче Веле глейте какви терористи и престъпници защитава.
32
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не им вярвайте на сълзливите глупости, а мислете.
Как така след като са им взели телефоните и парите на другия ден те пак са с телефони и пари? Кой ги финансира? Как ги финансира?
По същия начин се държат и привържениците на независима Каталуния. Телефоните и задължително изпълняване на заповедите по телефона. Мрежа, в която се влиза криминално
Защо са само мъже? Като са толкова добри и благородни защо са изоставили жените и децата си в Пакистан, Афганистан или друга мюсюлманска страна
31
6
 
9
 
! Отговори
Шорош преди 1 месец
Аз платих за този филм.
Това с дамгосването го измислих аз за по голям колорит.Яко е а
30
1
 
31
 
! Отговори
Ива преди 1 месец
"Мигрантите, които искат".. "Веднъж преминали обаче бежанците"
- ляво-либералните *** мешат термините - това нито са мигранти - те имат паспорти и визи, нито са бежанци - щото няма как да пресичен сумати страни....
"защото гладът и отчаянието ги тласкат натам."
- в никоя Страна в Европа няма глад - ако имаше, нямаше да са тука...
грешката моя - не видях че е на Марксистите " обяснява пред DW Номан Номи."
Пропаганда е статията...
29
11
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 месец
Много на бързо скрихте темата за любовницата на Баце и скъпата и къща в Барселона.