Бежанците, тръгнали към Европа – блокирани на границата

Броят на напусналите Турция е над 76 000 души
Обновена: 1 мар 2020 18:59 | 1 мар 2020 18:25, Камелия Цветанова
37
Бежанците, тръгнали към Европа – блокирани на границата
Снимка: БГНЕС

Дълги колони от вървящи пеша бежанци и емигранти се забелязват край Одрин. Турция пропуска безпрепятствено желаещите да напуснат, но гръцката граница остава плътно затворена с барикади, съобщи БНР.

Данните от различни източници за броя на напусналите турска територия лица се различават чувствително.

Според турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу броят на напусналите Турция е над 76 000 души. Според гръцките власти обаче е било предотвратено влизането на около 10 000 души на гръцка територия. 73  души, които не са свързани със събитията в Идлиб, са били арестувани за нелегално преминаване на границата.

Ако са от Идлиб, могат да се считат за бежанци от война, но първата сигурна страна, така или иначе, е Турция.

Потокът от желаещи да опитат късмета си да отидат в Европа към турско-гръцката граница в Тракия не спира.

Сред тях са хора от Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан. Те се координират помежду си с помощта на мобилни телефони и интернетприложения за комуникация.

Множество хора правят отчаян опит да пресекат река Марица при с. Дойран, където ширината на реката е една от най-малките. Гръцките сили за сигурност обаче осуетяват тези опити и мнозина бежанци се връщат мокри, зъзнещи и загубили вещите, които са носели със себе си. Някои телефони получават съобщения от гръцки мобилни оператори, че гръцката граница не е отворена и преминаването не е възможно.

Доброволци подпомагат преминаващите с хранителни продукти. Неслихан Йондер от неправителствена организация за правата на бежанците разказва: "Мнозина от бежанците имат роднини в Европа, които са отишли там през 2015-16 г. и вярват, че те ще им помогнат с настаняването. Хората искат да отидат в Европа, защото мислят, че там ще живеят по-добре, ще получат по-добро образование за децата си. Обаче хората от Афганистан и Пакистан нямат този шанс, отиват „на сляпо“, без да знаят какво ще стане. „Да отидем до Гърция пък ще видим после какво ще стане“, казват те“.

Забелязват се линейки, които влизат в зоната, където се намират бежанците и емигрантите. Журналистите нямат достъп до нея поради поставените полицейски заграждения на около километър от ничията земя, където се намират те.

Хората разказват, че има мнозина, на които им прилошава, както и много простудили се вследствие спането на открито на студената земя. Някои от насочилите се към Европа, които имат финансови средства, пазаруват вода и хранителни продукти от магазините в Одрин, подготвяйки се за чакане край границата.

Шофьори на автобуси и леки автомобили предлагат цени между 500-1000 турски лири за връщане до Истанбул, които са многократно по-високи от обикновените автобусни превози. За мнозина тези суми са непосилни, тъй като са дали парите, с които разполагат, за да дойдат до Одрин.

Окуражени от информацията, че турската граница е отворена, в района на Одрин продължават да пристигат хора от различни националности, които до момента живеят в Турция. Те се надяват да преминат към Европа.

В Одрин хората са разделени по въпроса за присъствието на голям брой бежанци и емигранти. Някои граждани се оплакват, докато други изпитват съчувствие и оказват материална помощ.

“Хората са гладни, жалко е, срамно е. Хора с малък бизнес от Одрин чухме, че тук има гладни, купихме, приготвихме, донесохме и раздаваме храна. Закуски, гевречета, сандвичи. Никой не бива да остава гладен“, смятат те.

Поради силния контрол на сухопътната граница, мнозина правят опити да се прехвърлят не по суша, а през река Марица.

 „Сириец съм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Бутат хората натам, как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца“, казва един сириец.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци.

„Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността“, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

За високо напрежение между мигранти и гръцките гранични власти, които не позволяват влизане в страната, свидетелства и кореспондентът та БНР в Гърция.

Министърът на вътрешните работи Хрисохоидис, който втори ден е на сухопътната граница заяви, че "никой няма да влезе в Гърция и Европейския съюз без необходимите документи".

Днес се очаква силен мигрантски натиск към островите в Егейско море.Медиите излъчват репортажи за над 30 хиляди мигранти, които са готови с лодки да се отправят към гръцките острови.

Министърът на флота Янис Плакиотакис заяви от остров Хиос, че Гърция е готова да защитава с "всички средства" националната си граница в Егейско море.

В пълна готовност са над 50 военни кораба и частите на европейската агенция "Фронтекс".

Премиерът Мицотакис е в постоянна връзка с Европейската комисия и премиерите на европейските страни. Външният министър Дендиас иска извънредна среща на първите дипломати.

Това е провокация и натиск на Анкара към Брюксел, коментираха гръцки депутати по-рано по повод мигрантската криза и заканите на турския президент Ердоган. "Гърция беше цел на организиран, масов, незаконен опит за нарушаване на нейните граници", заяви говорителят на правителството Стелиос Петцас.

Министърът на външните работи Никос Дендиас поиска свикване на извънредно заседание на външните министри на Европейския съюз.

Няма миграционен натиск на границата между България и Турция, съобщи в Пловдив по-рано премиерът Бойко Борисов, който се включва в дипломатическите усилия за търсенето на изход от кризата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ГърцияТурциямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това алахакбарче с червената шапка на снимката как да не му издрънчиш един здрав в самодоволната мутра ми кажете?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е , ЗАЩО ЕРДО НЕ ПОЛЗВА РУСКИТЕ С-400...Те се в режим , засега няма нужда.Изпитват запада за дадени думи.
12
1
 
8
 
! Отговори
препърс преди 4 години
Не знам какво става в Сирия,ама очаквайте поне 100 милиона до няколко месеца към Европата,скакалите опоскаха източна Африка и Близкия Изток,сега се насочват към Индия ,Пакистан и т.н,с 30 процента да са по ниски реколтите от зърно ,и мамата си е .....Има евтина храна ,купувайте докато има ,има неща които са с трасйност 4,5 години след края на годността,като спагетите ,медът ,оризът и т.н,дори да не стане нищо ,поне като се вдигнат цените яе имате за известно време .Бдете!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
азговор между Меркел и Ердоан....Меркел.....искаме да ви помогнем с 25 милиона Евро за бежанцитеЕрдоан.....добре.....по какъв начин?М....ще ги дадем на 'червения кръст'....после той на 'червения полумесец'....и после....те на бежанците....Е.....в рамките на какъв срок...?М....изчакайте известно време....Е......имам към Вас по бързо и разумно предложение....Вие ги вземете бежанците.....ние ще ви дадем 100 милиона Евро....и то веднага, без заобиколен начин.....М....не не може.....
10
0
 
17
 
! Отговори
ГРЪК преди 4 години
Г-да емигранти, върнете се обратно в Турция, защото за разлика от Сталин, където е казвал "Ни крачка назад" на войниците си и където са ги чакали НКВД да ги разстрелят ако се върнат, тук Ердоган няма да ви разстреля защото сте се върнали, а ние ще го направим!Каталавес?
9
12
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 4 години
Е , ЗАЩО ЕРДО НЕ ПОЛЗВА РУСКИТЕ С-400...ХА,ХА,ХААААААААААААААЯВНО , СА МУ ПРОБУТАЛИ СТАРО ОРЪЖИЕ ЗА СКРАП!ЗАТОВА И АЗ НЕ КУПУВАМ НИЩО РУСКО !ЗАЩОТО НЕ СЪМ ТОЛКОВА БОГАТ!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самият ЕС казва, че Гърция и България са в правото си да си защитават границите.Така че който мангалярин премине границата с Гърция, да се разстелва на място. няма друг изход с тази напаст!Да разсрелят няколко от тия и да видим дали другите ще имат кураж като се разчуе че гърците стрелят на месо.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те се координират помежду си с помощта на мобилни телефони ............и като си споделят, че през гърция не може, а бате бойко каза, че няма да упражним сила срещу майки и деца, срещу живи хора, те ще прегазят нашата граница, и после - тези млади мъже : като в кьолн , помните ли? а и как се мачкаха на границата и не си жалеха нито майките,нито децата, нас ще ни прегазят като стой та гледай....нали границите ни бяха свещени ?
6
15
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Спокойно бе, Ердоган ще ги върне в Идлиб - Сирия.Днес пак е размазал руснаците - свалил е 2 самолета СУ-24, унищожил е 3 броя ПВО - Панцир, за едното ПВО разправят че е С 300,Ердоган Омаскари Руската Армия, направи ги за резил ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво става с измислените човешките права?Нима се използват само срещу който трябва!Някой да е чул за демократизиране на саудитска арабия
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е Меркелицата????Да си ги взима!!!!Защо към Европа????Защо не към Катар,ОАЕ или СА??!!!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага да се обяви извънредно положение в окръзите граничещи с Турция!Да се раздаде оръжие на всички неосъждани български граждани които изявят желание и да им се даде право да извършват граждански арест.Задържаните да се настаняват в опустелите от африканска чума свинеферми да им дойде акъла и за назидание!
2
3
 
22
 
! Отговори
Задача за 1 клас. преди 4 години
76000 са преминали турската граница и не са в Гърция. Къде са тогава?
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва министър- председателя да прати АРМИЯТА да пази границата и да стреля с куршуми срещу башибозуците... Ако Б.Борисов откаже, трябва да го гръмнат. И НОВИЯ министър- председател да прати армията да СПАСИ БЪлгария.