Гърция спира временно да приема молби за убежище

Местното население може да търси саморазправа с мигрантите
Обновена: 2 мар 2020 07:40 | 2 мар 2020 07:22, Елка Василева
11
Гърция спира временно да приема молби за убежище
Снимка: БГНЕС

Гърция няма да приема молби за убежище през следващия месец. Причината е струпването на около 10 000 бежанци по сухопътната граница с Турция и множеството опити за достигането на гръцки острови в Егейско море. Правителството в Атина обяви, че всички нелегални имигранти ще бъдат депортирани обратно в Турция. 

Гърция ще увеличи присъствието на военни и полиция в проблемните точки, беше решено на извънредно заседание на Националния съвет по сигурността, предаде БНР. По-рано се стигна до сблъсъци, след като някои мигранти са замеряли с камъни граничната охрана, а силите на реда са отвърнали със сълзотворен газ и водни оръдия.

Още по темата

Властите се притесняват, че при създалата се ситуация местното население може да търси саморазправа с мигрантите. На остров Лесбос, до който вчера достигнаха 600 души с лодки, местните блокираха пътя до вече препълнения бежански център. Цивилни групи по бреговете се опитват да спират приближаващи лодки.

Необходими са незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа. Върху това са се съгласили премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис в телефонен разговор. Те са обсъдили ситуацията по турската граница и предприетите мерки.

Турция започна да пропуска имигранти към Европа заради ситуацията в Северозападна Сирия, където Анкара е във все по-открит конфликт със силите на Башар Асад. Военните действия предизвикаха нови разселвания. Според турския президент Реджеп Ердоган Европейския съюз не спазва и условията на споразумението от 2016 г., с което югоизточната ни съседка се ангажира да възпре на своя територия бежанската вълна от Близкия изток.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Гърциямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел ханъм и лудия Ердоган са трафиканти на "бежанци".Те създоха този бизнес със съдбите на хората-
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи турците убиват в Сирия, поради което... Европа била длъжна да приеме десетки хиляди професионални терористи и изнасилвачи? Да ви имам отоманската логика.Браво на гърците, че дават отпор на башибозука. Така се прави! Ю ХАВ ТУ ГОУ БЕК!
8
0
 
12
 
! Отговори
КРАЙ преди 4 години
СВЪРШИ СЕ С РЕКЕТА НА ЕРДОГАН, АСАД И ПУТИН!ГЪРЦИТЕ РАЗПОЛОЖИХА ТЕЖКА ТЕХНИКА И ВОЙСКИ ПО ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ, СРЕЩУ МИГРАЦИЯТА.БЪЛГАРИЯ СЕ ГОТВИ ЗА СЪЩОТО!!!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормална държава не би позволила и на един така наречен беженец,и при тая зараза
6
2
 
17
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
Защо гръцкото правителство се бие със своите граждани,за да изгражда нови лагери?Защо не откаже да приема молби за 10 години?Явно много пари лапат от еврофондовете на ЕС.Самите журналисти казват,че има малко сирийци,другите са от кол и въже.За всичко са виновни Брюкселските продожници.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитват се от ЕС да пренасочат потока през България.
4
0
 
17
 
! Отговори
1234 преди 4 години
А до сега защо са приемали? Който иска да приема. Това някакъв божии закон ли е приемането?
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нашите близачи?
2
1
 
14
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Сетиха се!
1
0
 
11
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Дано за постоянно.