Войната в Хърватия: 3 месеца изнасилване, пускане на ток, пистолет в устата...

Ужасът, преживян от жена през 1992 г. по време на войната
4 мар 2020 22:02, Елка Василева
105
Войната в Хърватия: 3 месеца изнасилване, пускане на ток, пистолет в устата...
Снимка: архив, БГНЕС

Цели три месеца 39-годишна тогава жена е претърпяла физическо, психическо и сексуално малтретиране в лагера Керестинец, недалеч от Загреб, през 1992 г., когато бушува войната в Хърватия. 

По време на пленничеството й хърватски войници многократно са я изнасилвали, пускали са й ток през тялото, пребивали са я, принуждавали са я да танцува гола, слагали са й торба на главата, пистолет в устата, остър нож на гърлото...

Поради всичко това жената съди Хърватия и съгласно все още неокончателната присъда тя би трябвало да получи обезщетение от 50 000 куни /6675 евро/, пише хърватският вестник „Ютарни лист“.

Макар че в жалбата си пострадалата е поискала 100 000 куни обезщетение, съдът е преценил на базата на психиатрична експертиза и ориентационни критерии, че тази сума е прекалено висока.

„Двама войници, облечени в униформи на Хърватската армия, дойдоха на 21 януари 1992 г. за мен и съпруга ми. Отведоха ни от дома ни, като казаха, че имат заповед да ни отведат. Спомням се, че валеше сняг, а мъжът ми тъкмо се беше върнал от работа втора смяна. Откараха ни в детската градина, където ни чакаха други войници. Откараха ни в съда за разпит във връзка с моето отиване при свекърва ми в Босна, откъдето се бях върнала 6 дни преди това. След разпита войниците пуснаха мъжа ми, а мен ме откараха в Железара, където имаше военен склад.

Там прекарах 8 дни с непознати хора. Нямаше отопление, спяхме на пода и след 8 дни дойде автобус. Не ни казаха къде отиваме, едва в автобуса разбрахме, че ни водят в лагера Керестинец, където веднага след пристигането ни биха“, разказа жертвата пред съда за началото на преживения от нея ужас.

От ударите тя изпаднала в безсъзнание. Лекарят, който дошъл, само казал „че е жива, но няма кръвно налягане“. Изпратили я в стая с над 10 жени. Всички спели на пода, а до себе си имали кофи за изхождане. Стаята я заключвали.
„Всяка вечер войниците ме водеха в друга стая. Слагаха ме на един стол, закопчаваха по мене ток и го пускаха. Още имам белези по ръцете, краката и по врата. В лагера ме биеха, изнасилваха ме хора с униформи на Хърватската армия. Понякога ни водеха в една стая и ни строяваха пред прозорец, зад който стояха хора в черно с маски на лицата. Когато ни извикваха, отивах в коридора, където ми слагала торба на главата и ме отвеждаха в някаква стая“.

„Обиждаха ме, изнасилваха ме по няколко от тях тази вечер. Пистолет са ми слагали в устата, нож на гърлото, заплашваха ме, че ще свърша в черен чувал. Мъжете ги караха да се съблекат голи до кръста, а жените от кръста надолу и тогава ни принуждаваха да танцуваме на музиката, която са пуснали. Бяхме без лекарства, два пъти дневно ни носеха храна, на всеки десет дни се къпехме с ледена вода“, спомня си за ужаса в Керестинец 66-годишната сега жена.

Когато нощем чувала стъпките на войниците, от страх се обливала в пот. Когато й пускали ток, жената често повръщала, заплашвали я, че ще доведат и мъжа й в лагера.

„Мъжът ми беше войник от Хърватската армия. Загинал е и едва наскоро, 20 години по-късно, костите му бяха открити. След 10 дни в лагера разбрахме, че са дошли от Червения кръст и събират информация за нас и членовете на семействата ни да им кажат къде сме. Затова ни отведоха в някакво хале далеч от лагера и ни вързаха за бетонни стълбове. От лагера излязох на 27 март 1992 г., размениха ме“, разказа жената.

„Откараха ме в Босна, където 8 дни бях без документи и пари. След смъртта на моя съпруг къщата ни е била запечатана. В Хърватия не можех веднага да се върна, а когато се върнах, в къщата имаше някакви други хора. Борих се да се върна в къщата си и заради всичко стигнах до психиатъра. Пия хапчета за нервите“, заключава жената.

Съдебният експерт заключи, че жената е развила симптоматика на депресия в резултат на редицата ситуации с висок стресов потенциал като унижение, чувство за безпомощност и увреждане на душевното здраве.

Заради военните престъпления в лагера Керестинец един човек – Степан Кларич е осъден на 4,5 г. затвор, други двама – на по 2 г., един – на 3 години и още един – на 17 месеца. Кларич е бил командващ лагера за военнопленници в казармата Керестинец, а останалите осъдени са били войници и охрана от декември 1991 г. до май 1992 г. Кларич е знаел за престъпленията срещу цивилни и не се е опитвал да ги предотврати, заключава хърватското издание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
38
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тези статии от преди 100г , кой го интересува?Зарибяват хорава със стари матеряли и не смеят да напишат нищо за сегашните - барселона, дете, офшорка и един водопроводчик милионер ... нещо? Тишина и пробутват на овцете някакви драсканици за нещо от ореди години
58
10
 
48
 
! Отговори
Наистина Тъжен преди 4 години
След като ГДБОП затвориха Кама Сутра, вече съм наистина тъжен. Добре че имаме още Хемус, Велвет и Ало Беге. Това ми е последната искрица... Тежки времена дойдоха. Тежно ми е. ОХ!
57
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можеш да изпиташ съжаление ?ами като дойде лично до тебе ще изпитваш съжаление, но никой няма да изпитва съжаление към теб.Никой не е неуязвим, а Господ хвърля самовлюбените от най-високо ги тръшка на земята
56
5
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях чел преди години книга за престъпленията, извършени от хърватските усташи върху сърбите по времето на ВСВ. Няма такава гадост!
55
9
 
71
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Туко що прочетох в уикито за харватския лагера на смъртта в Ясеновац наричан още "Аушвица на балканите" между 700 хилияди до 1,4 милиона се смята , че са погубени там,имало е и детски лагер на смърта където 20 хиляди деца са убита там ,наистина отвратително !Така че към харватин съжаление не мога да изпитам ,сори!
54
22
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лепа Брена и тя така е била.Драгана пък цял полк е изнасил .*** не им пука с тея малки пишкии хърватски .
53
17
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евреите са спасени от един поп от Пловдив .Нашите са ги натоварили на влаковете когато попа са застъпва за тях .Така православните спасяват натоварените във вагони хора от еврейски произход .Знам дори къде е живял тоя поп . Но царя му е било през уия за евреите и арменците.
52
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГлупости говориш,царя също участва в спасяването на евреите с целия български народ,като излъгват,че уж им трябват работници и така спасяват най-голямата бройка евреи.Дори в началото не са работили на пълен работен ден първата седмица са работели по 4 часа,втората седмица по 6 часа и така след един месец са работели на пълен работен ден от 8 часа и това са го направили,за да свикнат с работата.Мисля,че евреите са работили заедно със строителни войски.
51
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото извършва и ГЕРБ над българите,само,че с лъчение и мъчение чрез сателит срещу неудобните.
50
21
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Червената армия ги спасява защото Хитлер щеше да се върне и натовари въпреки цар Борис или регента Кирил.
49
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Словения е най-уредената страна в Източна Европа, ако въобще това може да се нарече източна Европа. По-напред са дори от Чехия. Словения и Чехия отсрамват славяните.
48
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватите са по гадни от сърбите , но словенците повече ми харесват ,особено словенките ..
47
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което се е случило в Беломорска Тракия е било ужасно и не го подкрепям по никакъв начин. И за съжаление е вярно. Но е вярно също, че българското общество не е знаело какво се случва по беломорието. Факт е също, че България е ЕДИНСТВЕНАТА европейска нация, която си спасява евреите (в границите от 1939г.). 50 000 евреи! Това е един малък град! Тези евреи и техните близки сега са двойно или тройно повече! И знаят и помнят и са ни благодарни! ГОРДЕЯ СЕ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН.
46
6
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Радко Младич е Ритнал КамбанкатаХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
45
3
 
40
 
! Отговори
знам от жив свидетел преди 4 години
Ксанти и Кавала са осъмнали блокирани.Пред всяка къща е имало по поне един войник.Не са разрешили до обяд да се напускат къщите,и всеки си е стоял в къщи.По обяд са започнали да проверяват къща по къща,и да се изготвят списъци с евреите.На другият ден е започнали отвеждането на хората към вагоните.Станало е толкова бързо,че хората от съседните градове и села не са разбрали нищо,защото влизането и излизането са били блокирани.След тръгването на вагоните се разбира всичко,но няма връщане.
44
1
 
48
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
абе всички народи си имат своите гнусотии
43
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Как тайно като областен управител на беломорието е българин. Гърците спорят, че царя и българите са знаели и са застреляли гръцки комунисти които са протестирали.
42
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!Съгласен съм. САЩ и Англия има основна заслуга за победата над нацистките ***.
41
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 52Евреите в беломорието са пратени тайно без знанието на българското общество. Факт! Ако знаеха българите никога нямаше да го позволят. Такива са били времената. Ненормални. Когато обществото научава че искат да депортират българските евреи се вдига на протест.
40
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тези които не знаят, Адолф Айхман е един от извeргите-архитекти на Холокоста. С такива озверяли псeтa е трябвало нашия достоен Цар да води преговори за да спаси евреите. Може да сме малък народ и да не сме имали късмет, но в Източна Европа няма по-добър и по-хуманен народ от нас. Спасили сме 50 000 евреи. Факт! Болезнен факт за безродниците.