Войната в Хърватия: 3 месеца изнасилване, пускане на ток, пистолет в устата...

Ужасът, преживян от жена през 1992 г. по време на войната
4 мар 2020 22:02, Елка Василева
105
Войната в Хърватия: 3 месеца изнасилване, пускане на ток, пистолет в устата...
Снимка: архив, БГНЕС

Цели три месеца 39-годишна тогава жена е претърпяла физическо, психическо и сексуално малтретиране в лагера Керестинец, недалеч от Загреб, през 1992 г., когато бушува войната в Хърватия. 

По време на пленничеството й хърватски войници многократно са я изнасилвали, пускали са й ток през тялото, пребивали са я, принуждавали са я да танцува гола, слагали са й торба на главата, пистолет в устата, остър нож на гърлото...

Поради всичко това жената съди Хърватия и съгласно все още неокончателната присъда тя би трябвало да получи обезщетение от 50 000 куни /6675 евро/, пише хърватският вестник „Ютарни лист“.

Макар че в жалбата си пострадалата е поискала 100 000 куни обезщетение, съдът е преценил на базата на психиатрична експертиза и ориентационни критерии, че тази сума е прекалено висока.

„Двама войници, облечени в униформи на Хърватската армия, дойдоха на 21 януари 1992 г. за мен и съпруга ми. Отведоха ни от дома ни, като казаха, че имат заповед да ни отведат. Спомням се, че валеше сняг, а мъжът ми тъкмо се беше върнал от работа втора смяна. Откараха ни в детската градина, където ни чакаха други войници. Откараха ни в съда за разпит във връзка с моето отиване при свекърва ми в Босна, откъдето се бях върнала 6 дни преди това. След разпита войниците пуснаха мъжа ми, а мен ме откараха в Железара, където имаше военен склад.

Там прекарах 8 дни с непознати хора. Нямаше отопление, спяхме на пода и след 8 дни дойде автобус. Не ни казаха къде отиваме, едва в автобуса разбрахме, че ни водят в лагера Керестинец, където веднага след пристигането ни биха“, разказа жертвата пред съда за началото на преживения от нея ужас.

От ударите тя изпаднала в безсъзнание. Лекарят, който дошъл, само казал „че е жива, но няма кръвно налягане“. Изпратили я в стая с над 10 жени. Всички спели на пода, а до себе си имали кофи за изхождане. Стаята я заключвали.
„Всяка вечер войниците ме водеха в друга стая. Слагаха ме на един стол, закопчаваха по мене ток и го пускаха. Още имам белези по ръцете, краката и по врата. В лагера ме биеха, изнасилваха ме хора с униформи на Хърватската армия. Понякога ни водеха в една стая и ни строяваха пред прозорец, зад който стояха хора в черно с маски на лицата. Когато ни извикваха, отивах в коридора, където ми слагала торба на главата и ме отвеждаха в някаква стая“.

„Обиждаха ме, изнасилваха ме по няколко от тях тази вечер. Пистолет са ми слагали в устата, нож на гърлото, заплашваха ме, че ще свърша в черен чувал. Мъжете ги караха да се съблекат голи до кръста, а жените от кръста надолу и тогава ни принуждаваха да танцуваме на музиката, която са пуснали. Бяхме без лекарства, два пъти дневно ни носеха храна, на всеки десет дни се къпехме с ледена вода“, спомня си за ужаса в Керестинец 66-годишната сега жена.

Когато нощем чувала стъпките на войниците, от страх се обливала в пот. Когато й пускали ток, жената често повръщала, заплашвали я, че ще доведат и мъжа й в лагера.

„Мъжът ми беше войник от Хърватската армия. Загинал е и едва наскоро, 20 години по-късно, костите му бяха открити. След 10 дни в лагера разбрахме, че са дошли от Червения кръст и събират информация за нас и членовете на семействата ни да им кажат къде сме. Затова ни отведоха в някакво хале далеч от лагера и ни вързаха за бетонни стълбове. От лагера излязох на 27 март 1992 г., размениха ме“, разказа жената.

„Откараха ме в Босна, където 8 дни бях без документи и пари. След смъртта на моя съпруг къщата ни е била запечатана. В Хърватия не можех веднага да се върна, а когато се върнах, в къщата имаше някакви други хора. Борих се да се върна в къщата си и заради всичко стигнах до психиатъра. Пия хапчета за нервите“, заключава жената.

Съдебният експерт заключи, че жената е развила симптоматика на депресия в резултат на редицата ситуации с висок стресов потенциал като унижение, чувство за безпомощност и увреждане на душевното здраве.

Заради военните престъпления в лагера Керестинец един човек – Степан Кларич е осъден на 4,5 г. затвор, други двама – на по 2 г., един – на 3 години и още един – на 17 месеца. Кларич е бил командващ лагера за военнопленници в казармата Керестинец, а останалите осъдени са били войници и охрана от декември 1991 г. до май 1992 г. Кларич е знаел за престъпленията срещу цивилни и не се е опитвал да ги предотврати, заключава хърватското издание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49България праща евреите от беломорието в Полша.
38
0
 
43
 
! Отговори
ЧИП СЪС СОЛ преди 4 години
НЕ ВЯРВАМ ПО ВРЕМЕТО НА ВОЙНАТА ДА СТЕ БИЛИ ПО-РАЗГОВОРЛИВИ ПО ТЕМАТА.КАКВО СЕ ОПИТВАТЕ ДА НИ ПРОБУТВАТЕ ПАК, ПРОДАЖНИ ЖУPHАЛЯ?
37
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватия са с неясно бъдеще на държава ако сърбите от сръбска Крайна се обединят със Сърбия и държавата ще се раздели на две
36
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато научава, че има опасност да пратят евреите в концентрационни лагери, българското общество се вдига на протести, а видни български артисти, адвокати, духовници заливат с писма Борис III да не се съгласява. Антинацисткия протест е воден от депутата Димитър Пешев и метрополитите Кирил и Стефан. Метрополит Кирил от Пловдив заплашва, че ще легне върху релсите на влаковете, но няма да позволи евреите да бъдат депортирани. Борис III излъгва Айхман, че евреите му трябват за принудителен труд.
35
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хърватите са най-жестоките хора на Балканите.Хърватинът може да убива денонощно хора,без да чувства принадлежност към човешкият род.Хора със студена кръв.Принадлежат към религия,но реално мнозинството са невярващи.Бежанците от Изток всячески заобикалят Хърватия.Сърбите и те не са стока,но осъзнават когато вършат престъпление.Хърватите никога.Бездушни като китайци,и студени като германци.Безбожни хора са те,жестоки хора.
34
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен избитите българи в Македония 150 000 са били изселени из цяла Югославия - това са били тези, които режима на Тито не е могъл да пречупи. Концлагера Голи Оток е бил пълен с македонски българи. Повечето от които са оставили там кости.
33
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Никога не сме били фашистка държава, това е гнусна коминтерновска лъжа. Не изпращаме и един войник на източния фронт и не си предаваме евреите, затова отравят Царя. Традиционно имаме близки отношения с немците, но никога тук не е имало фашизъм или националсоциализъм. Хърватите, че са фашисти е факт, те и сега са фашисти.
32
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе, научи си сръбската история.Почти през цялото време Сърбия е била с Хитлер. Накрая Тито успява да направи преврат и се отмята. Но по-страшното става когато се съюзява със сатрапа Сталин, който е много по голям убиец от Хитлер. И заедно чрез Коминтерна започват обезбългаряването на Македония. Списъците кой да бъде убит във всяко селище е правил предателя Лазар Кулишевски. С истинско име Лазар Кулишев. Но са го взели на висша длъжност в Сръбската ком. партия.
31
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих изклал по голямата част от човечеството ,живите тряба да са като мен - нормални хора които не правят интриги и които не прецакват себеподобните си !
30
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усташите до стената и казах - ОГЪН ! Но не само те ами и 80 % от българското население ,дразните ме ,*** сте абе я и вие до стената !
29
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така са ги цивилизовали, че не са останали и 30 думи от езика на цивилизаторите.
28
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа , да. И България и Хърватия са били преди и по време на ВСВ фашистки държави. Съюзници на фашистка Германия. Неоспорим факт.
27
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърби не харесвам, но и хърватите не са стока. По времето на Крум сме водили война с тях. Сърбите са славянизирани българи, Белград е създаден от Българи. Хвани един сърбин, изкъпи го, замени му шльокавицата с български и е чист българин.
26
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те затова Сърбия никъде не я искат.Направо да ходи да се моли на Путин да ги направи руска република. Омръзнали са на всички.
25
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И до ден днешен висшата управленска номенклатура в Македония е под влиянието на Сърбия. Още получават пари от Сърбия иоще нагнетяват омраза към всичко българско.Но има едно пророчество, че много пари и мерак ще хвърлят да посръбчат Македония,но накрая няма да им се получи.
24
16
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите НЕ СМЕ славяни, спрете да принизявате нашия велик народ до тези хора, които камък върху камък не са оставили на цивилизацията. Българите сме от 1500 години тук и сме цивилизовали славяните и сме ги използвали предимно като рoби. Спрете с русофилската си пропаганда.
23
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой подучваше младите македонци да горят български знамена?, кой разби българско войнишко гробище? кой определи националния празник на Македония да бъде когато българи били избивали македонци? кой триеше български надписи от църкви и манастири и ги заменяше със сръбски?Кой пълнеше срабската и македонската преса с помия по България?И сега вие сърбите се чудите защо ви се случват лоши неща?Много има още да ви се връща и да патите. Времето е пред нас.
22
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЙосип Броз - с прякор Тито, беше чист хърватин.
21
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става, започна ли кампанията за сближаване на българо-сръбските "братя", която трябва да осигури подкрепата ни за членството на Сърбия в ЕС?***, другари, казвайте навреме, че взех да се чудя каква е тая статия дето клепа хърватите и изкарва сърбите прекрасни.
20
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо сбъркано в славяните, сърбите са извършвали жестокости спрямо българи в македония. За Югославската война съм чувал, че е била ад на земята. Германци и руснаци са се клали така както монголец не е клал. Сега искат мигранти да колят и с какъв акъл мигрантите минават през Източна Европа нямам идея. Не само хърватите са фашисти, в цяла Източна Европа са фашисти, изключвам нас българите, ние си спасихме евреите, но платихме скъпа цена със съседи славяни-фашисти.