Затваря се и единствената страна в Европа без COVID-19

Черна гора предприе драконовски мерки срещу коронавируса
16 мар 2020 11:08, Елка Василева
32
Затваря се и единствената страна в Европа без COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Черна гора прие в неделя решение за затваряне на границите за чужденци и задължителна самоизолация за пътниците от чужбина, макар че в тази страна – единствената в Европа, все още няма потвърден случай на коронавирус.

Освен това за две седмици се затварят и заведенията за обществено хранене в Черна гора, детските площадки, фитнесите, спортните центрове.

Още по темата

Ограничава се до 50 броят на купувачите, които могат да се намират едновременно в търговските центрове, а на пазарите – максимално 100 души.

„Искаме да останем частта от Европа, която няма вирус и да покажем, че всички заедно можем да предотвратим появата и разпространението на това заболяване в Черна гора. За да успеем, е необходим добър и организиран отговор от страна на всички нас. Всеки от нас трябва да даде своя принос. Моля всички да изпълняват мерките, които препоръчахме“, каза на пресконференция директорът на черногорския институт за обществено здраве Бобан Мугоша. 

Една от мерките е временна забрана за чуждите граждани да влизат в Черна гора, независимо откъде идват, освен чужденците с постоянно местожителство в Черна гора и чужденците, управляващи МПС, с които се извършва превоз на стоки. Друга мярка налага задължителна 14-дневна самоизолация за всички черногорски граждани, които идват от чужбина, пише „Ютарни лст“.

В петък черногорските власти решиха да бъдат затворени всички образователни заведения за две седмици и забрани всички публични събирания.

Всички работещи са призовани, ако могат, да работят от вкъщи, а на работодателите е наредено да пуснат в платен отпуск родителите с деца до 11-годишна възраст.

Същевременно чрез медиите и социалните мрежи в Черна гора започна кампания под надслов „Остани си вкъщи“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Черна горакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
все е здрав преди 4 години
Държава, която не е на кръстопът и е в страни от пътните артерии на Европа, по-лесно може да се изолира. За съжаление ние не сме такава държава. Всичко останало е гадна политика и плюене.
26
0
 
5
 
! Отговори
Boss преди 4 години
До Анонимен 17 Не 09 септември, а 09 май е дата на победата над нацистка Германия.Няма да забравим и няма да простим!
25
3
 
7
 
! Отговори
Да.Кънев преди 4 години
Така ще бъде докато България се управства от комунистът второ поколение Бойко Борисов и ония около "ЕР" НА Гражданина Борисов.
24
4
 
35
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
A в България няма затворени граници и всякакви хора идващи от чужбина безконтролно влизат в България и сеят заразата. Мерки били взели, как пък не. Ще изпукаме заради некадърността на правителството.
23
15
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
За пореден път СЗО не послуша "Анонимен" от днес.бг.Веднага да подадеш оставка в знак на протест, да видим как ще се оправят без тебе.
22
2
 
27
 
! Отговори
Бат Жоро преди 4 години
При нас пламна зараза и още не ги затваряме...
21
2
 
22
 
! Отговори
Бат Жоро преди 4 години
Ето това е организация...
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!
19
0
 
5
 
! Отговори
Dullitle преди 4 години
До АнонименСеляндурите така правят, напук на всички...
18
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха затворили и нашите граници и спрели полетите когато кавах преди два месеца нямаше да имаме нито един заразен. Но вашите управници чакаха заповед от брюкселското зеле. И докато чакаха заповедта пламнахме и изгорехме. Така се получава когато управниците ви гледат милионите да вземат. Сега ще делнат 812 милиона плюс още които не са могли да присвоят и трябваше да ги връщат в хазната на брюксел. А вие ше им го хапнете дебелия.
17
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да стоя повече вкъщи! След като някои си карат ски, аз ли съм най-големия будала в тази държава??? Арестуван, под военно положение, а някои са на парад като Червената армия на 9 септември!
16
6
 
34
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До АнонименАма Черна Гора може, защото не е в ЕС и няма кой да й диктува абсурди.Черна гора е повече от България в ЕС. Даже се разплащат официално в евро, другарю.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Боган Могула", зависи, като герои от Став Уърз
14
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно решение, нямат заразени - затварят границите за чужденците. У нас наопаки. Имаме заразени - и пускат още заразени туристи през границата.
13
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това лято Черна гора ще регистрира най-успешният си туристически сезон.Така е като нямат началници от Брюксел които да изискват свободно движение на хора.
12
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и не мога да разбера Черна гора на кого е филиал - на Турция (вилает Карадаг) или на Китай (провинция Хейшан).
11
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още летят самолети от и за Италия и Испания.За другите европейски страни също.Сухопътните ни граници също са отворени и разчитаме на съседите,които ги затвориха да намалее пътникопотока.Един т.ъ.п варненец обиколи Европа и никой не го прибра от летището,а се оказа заразен.Това ли са ви адекватните мерки,които вземате???
10
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите арестувани по домовете си, а дърти чужденци се разхождат на воля да покарат ски! Евалаааата!
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Черна гора по аерогара, митници, клиники, лаборатории бяха с маски от края на януари. Реагираха бързо и адекватно. Друг е въпросът, че не знам колко теста са направили. С този постоянен приток от и за Италия. Дано удържат да мине вълната без да имат случай. Още е рано да се пляска с ръце, при 14 дневен инкубационен срок и после още 8 докато се развие до тежки симптоми този бацил
8
1
 
33
 
! Отговори
Боце преди 4 години
Ема чакайте де, някой може да дойде да покара ски още! Има време, ето ние не бързаме заникъде!